Przepis ze specjalną dedykacją dla lodzianina
Nie podaję dokładnych ilości , ponieważ zazwyczaj robię wszystko "na oko" , mięso pochodzi z rosołu , ugotowane ziemniaki z obiadu z dnia wcześniejszego.
Absolutnie nie używamy do tych klusek mąki pszennej.
Ważne aby stosunek ugotowanych ziemniaków to surowych był 3-1
Składniki:
- ok. 2 kg ziemniaków
- spory kawałek szpondru wołowego ugotowanego z rosołu , bądź innego ugotowanego już mięsa np. : kurczaka, łoparki itp.
- 1 średnia cebula
- boczek / słonina
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól , pieprz , majeranek , czosnek
Przygotowanie:
1. 2/3 ziemniaków obieramy, gotujemy, gnieciemy na gładko - odstawiamy do ostudzenia ( lub używamy gniecionych ziemniaków z poprzedniego obiadu )
2. 1/3 ziemniaków trzemy na drobnej tarce bądź przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa , kładziemy na sitku wyłożonym gazą , lub ściereczką
3. Ugotowane mięso przepuszczamy przez maszynkę ,doprawiamy majerankiem,solą ,pieprzem ,czosnkiem.
4. Ugniecione ,ugotowane ziemniaki mieszamy z dobrze odciśniętymi startymi surowymi ziemniakami , dodajemy startą cebulę ,sól i mąkę ziemniaczaną , mieszamy ręką do uzyskania gładkiego "ciasta"
5. Na dłoni formujemy placki z ziemniaków, na nich układamy łyżkę zmielonego mięsa i zasłaniamy drugą częścią ziemniaków , formując pożądany kształt.
6. Gotujemy na osolonej , lekko gotującej się wodzie - 20 minut , w tym czasie robimy zasmażkę.
7. Kluski wyjmujemy z wody łyżką cedzakową .
SMACZNEGO !!!
Wartości ( 1 kluska ) to ok. :
130 Kcal
B: 4.2
T: 2.0
W: 24.0
Zmieniony przez - Malinowa w dniu 2016-11-22 22:23:22
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html