SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Witarianizm-białko tylko z surowych roślin

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 7046

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 22 Napisanych postów 187 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 733
"Jak można zauważyć spożywam owoce wraz z sałatą, selerem, czy z ogórkiem w przybliżeniu co półtorej godziny. Poniżej podaję szczegóły (owoce i warzywa organiczne, najwyższej jakości, w sezonie):

Kapusta włoska (ang. kale): 284 g (10 oz. t.j. uncji)

Ogórek: 340 g (12 oz.)

Liczi, śliwka chińska (Litchi chinensis): 312 g (11 oz.)

Grejfrut: 340 g (12 oz.)

Truskawki: 57 g (2 oz.)

Banany: 1758 g (62 oz.)

Nektarynki: 284 g (10 oz.)

Brzoskwinie: 340 g (12 oz.)

Brokuły: 113 g (4 oz.)

Kalafiory: 113 g (4 oz.)

Czerwona papryka, słodka: 113 g (4 oz.)

Pomidory: 454 g (16 oz.)

Sałata: 170 g (6 oz.)

Konopie (moczone nasiona) : 113 g (4 oz.)

Daktyle: 170 g (6 oz.)

Selery: 113 g (4 oz.)



Powyższa lista przedstawia to co zjadłem tego dnia. Następnie wstawiłem to wszystko do bazy danych (jest na poprzednim linku) i po przeliczeniu wyszło następująco:



Kalorie: 3589

Tłuszcze (wszystkie): 50 g

Cholesterol: 0 mg

Sód: 405 mg

Węglowodany (strawialne): 811 g

Błonnik (włóknik): 102 g

Białko: 84 g



Witaminy w.g. % RDA (dzienna rekomendowana dawka) dla diety o 2000 Kalorii:

Witamina A: 1431%

Witamina C: 2374%

Wapń: 99%

Żelazo 114%



Dystrybucja kalorii w procentach:

Kalorie z białka: 8%

Kalorie z tłuszczów: 11%

Kalorie z węglowodanów: 81%"

źródło: http://www.surawka.republika.pl/KIW.html  <- kulturystyka i witarianizm
------------------------
O witarianizmie można poczytać tu: http://vegie.pl/topics61/1090.htm

Skąd witarianie czerpią białko, wapń, itp.?



Historia białka była tak beznadziejnie i celowo zaciemniona przez propagandę publiczną, że zawsze jest to pierwszym pytaniem, które jest zadawane w sprawie diety, która wyklucza produkty zwierzęce. To zaskakujące dla większości ludzi dowiedzieć się, ze ludzkie zapotrzebowanie na białko jest faktycznie bardzo niewielkie. Nadspożycie białka wnosi daleko większą groźbę dla naszego zdrowia niż niedostarczenie go w wystarczającej ilości. Prawdą jest, że praktycznie niemożliwe jest mieć go za mało, a faktyczne przypadki niedoboru białka niemal nie istnieją w naszej kulturze. Nasze realne zapotrzebowania na białko mogą być stwierdzone całkiem ostatecznie przez zbadanie względnej zawartości białka w mleku ludzkiej matki. Gdy jesteśmy niemowlętami, rośniemy szybciej niż w jakimkolwiek innym okresie naszego życia. Przeto nasze względne zapotrzebowania na białko są największe w tamtym to okresie życia. Jednak mleko z piersi zawiera bardzo małe ilości białka - od 1 do 4%, w zależności od wieku niemowlęcia (procentowe zmiany różnią się w różnych stadiach rozwoju dziecka). To nie przypadek, że owoce zawierają w przybliżeniu ten sam procent białka w ilości od 1 do 6%.



W jaki sposób gotowana żywność przyczynia się do chorób?

Gotowanie radykalnie zmienia chemiczna strukturę jedzenia. Białka są denaturowane, tłuszcze utleniane i produkowane są przez nie potencjalnie niebezpieczne komponenty, takie jak kwasy tłuszczowe trans, wolne rodniki i inne toksyczne węglowodory. Cukry i skrobia są stopniowo karmelizowane i komplikowane, dając powód do kapryśnej i nadmiernej reakcji metabolizmu cukru w ciele. Niszczone są enzymy, więc ciało zmuszone jest użyć jego siły i rezerw do strawienia pokarmu i usunięcia go oraz pozbycia się nieczystości. Minerały powoli powracają do ich nieorganicznego stanu popiołu, stając się nieużyteczne i toksyczne dla ciała. Witaminy są pozbawione ich wartości, obracając się w toksyczne i bezużyteczne chemiczne struktury i nie dodają dłużej użytecznych funkcji ciału..

Trujące, wysoce aktywne wolne rodniki są produkowane w zamian, dodając ciału obciążenia. To tylko kilka problemów, które są spowodowane gotowanym jedzeniem. Kiedy jemy posiłek z ugotowanej żywności, białe krwinki warunkowo muszą dwoić się i troić by usunąć i zneutralizować szkodliwe substancje. Każda trucizna czy lek włożony w ciało aktywizuje tę samą obronna odpowiedź. Nie dzieje się to wtedy, gdy jemy surowy posiłek biologicznie właściwej żywności.

Gotowane jedzenie oczywiście nie jest trucizną, która natychmiast spowoduje śmiertelne zejście. Raczej jest to stopniowe i kumulatywnie obciąża różne organy i procesy w naszych ciałach zaległością odpadów. Jedzenie gotowanej żywności jest jak zwalanie tak wielu śmieci na twój podjazd, że zbiorniki nie mogą już nadążyć. Ostatecznie, śmieci zaczynają przepełniać cały twój podjazd i zaczynasz mieć problem. Życie z gotowanym jedzeniem powoduje, że ciało zaczyna się nasycać odpadami. Tkanki, które są w nieustannym kontakcie z toksynami i innymi odpadami zaczynają być podrażnione, wdaje się zapalenie, owrzodzenie i stwardnienie. Komórki umierają w przyspieszonym tempie, tkanki degenerują się a organy tracą funkcjonalność. Dlatego ludzie w wieku 30, 40 i 50 lat, którzy stosują typową gotowaną dietę mają jedną czy inna chroniczną chorobę. Fakt, że ludzie radzą sobie z dekadami jedzenia gotowanej żywności nie znaczy, że to nie jest szkodliwe, ale raczej zaświadcza zdolność ludzkiego ciała do tolerowania narzuconego i demonstruje, że nasze zakresy życia mogłyby trwać dłużej, jeśli żylibyśmy w zgodzie z naszymi biologicznymi mandatami.

I jeszcze tu:
http://www.animal-liberation.pl/index.php?d=316

Zmieniony przez - kashtaniak w dniu 2008-10-07 01:58:07
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 19 Napisanych postów 1163 Wiek 43 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 13320
Mleko matki nie powinno być żadnym wyznacznikiem dla kierunku odżywiania dorosłych.
Niemowlę ce..uje jakieś 50% BF. I to jest objaw zdrowia.
Dorosły, który ma 50% BF stoi nad otwartym grobem. To są zupełnie inne organizmy, inne metabolizmy, inne potrzeby.
Kwestia zawartości białka w diecie musi być w zgodzie z celami. Jeśli ktoś chce żyć zdrowo, to ten 1g/1kg w.c., a jeśli chce budować masę, to bez nadpodaży białka nic nie zrobi.

Druga rzecz, to kwestia denaturyzacji białek. Wiesz, że wielu białek bez niej po prostu nie przyswoimy? Oczywiście zbyt długa obróbka termiczna zniszczy je. Ale jej brak spowoduje, że nakarmimy tylko florę jelitową. Czyli po prostu jedzenie w nas zgnije.

Denerwować się, to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 22 Napisanych postów 187 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 733
Nie jestem za dietą surową ale znalazłem w necie więc wkleiłem. Zaciekawiło mnie że można dostarczyć z samych warzyw i owoców przedstawionych wyżej tyle białka. Owoce przeważnie je sie surowe.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 19 Napisanych postów 1163 Wiek 43 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 13320
Tyle, tzn.? 8%? No cóż... podany jadłospis przewiduje prawie 1,8 kg bananów dziennie... Do porzygania... pół kilo pomidorów, też można zapał stracić trzeciego dnia...

Aczkolwiek trzeciego dnia ryżu z kurczakiem sam podniosłem bunt

Denerwować się, to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 22 Napisanych postów 187 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 733
węgle z samych owoców- może źle wpłynąć na organizm wg mnie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 23 Napisanych postów 2614 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 17596
Pozwole zacytować sobie słowa Zagłębiaka:
"Owoce (w oryginale banany) to fruktoza, czyli cukier prosty, nie mozesz ich porownywac do weglowodanow zlozonych z ryzu czy kaszy to tak na przyszlosc.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta do oceny

Następny temat

Komu z Was ni esluży dieta Wysokotluszczowa /niskoweglowa?

Fruzelina