SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Warzywa kiszone, a kwaszone - działanie.

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 811

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 112 Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 3969
Witam,

czy warzywa kwaszone działają na florę bakteryjną jelit tak samo pozytywnie jak warzywa kiszone np. ogórki? Czy działanie jest słabsze? Jedyna różnica polega chyba tylko na tym iż przy kwaszeniu proces fermentacji jest chemicznie przyśpieszony, ale warzywa chyba nie tracą przez to swoich właściwości?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 537 Napisanych postów 994 Wiek 28 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 8766
Kiszenie uznawane jest za dobre i zdrowie, a kwaszenie postrzegane jest jako proces sztucznie przyspieszony. Także jest niższej jakości.


Zmieniony przez - zagur32 w dniu 2018-04-09 23:05:55
1

Siła jest bogiem, trening nałogiem, rzeźba zabawą a masa podstawą...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 3531 Napisanych postów 61728 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 672779
W tym artykule możesz poczytać więcej na ten temat:

https://potreningu.pl/articles/5470/kiszone-czy-kwaszone 
1

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 112 Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 3969
Zabieg ten wpływa na przyspieszenie procesu kwaszenia, jednak produkt taki charakteryzuje się słabszymi właściwościami niż produkt kiszony.

Czyli rzeczy kwaszone też wpływają pozytywnie na florę bakteryjną jelit, tylko że słabiej, tak?
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 5703 Napisanych postów 73609 Wiek 43 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 619269
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 3531 Napisanych postów 61728 Wiek 34 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 672779
Nobody41
Zabieg ten wpływa na przyspieszenie procesu kwaszenia, jednak produkt taki charakteryzuje się słabszymi właściwościami niż produkt kiszony.

Czyli rzeczy kwaszone też wpływają pozytywnie na florę bakteryjną jelit, tylko że słabiej, tak?


Zgadza się. Bakterie nie zdychają

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1736 Napisanych postów 27216 Wiek 24 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 516313
flex1976
Tak , lepiej samemu zakisić ogóra


Zawsze lepiej

Co do kiszonek, w jakimś tam dużym stopniu nie wspierają naszej mikrobioty bowiem mają wiele prozdrowotnych właściwości.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Kontuzja, co robić?

MenS