SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wapń... wątpliwości ;-)

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 2476

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 24 Napisanych postów 6395 Wiek 38 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 87320
Witam.
Mam pytanie bo troszkę się zakręciłem..
Jestem teraz na redukcji i zgodnie z zaleceniami Lyle'a (i nie tylko ) łykam wapń, dawki 600 i 1200mg dziennie tyle, że naszy mnie pewne wątpliwości ..
Czy 600 albo 1200 mg. to zawartośc jonów czy zawartość samego węglanu wapnia?
Ogólnie jest straszny problem u mnie w aptekach do okoła nie mają wapnia 500 mg dlatego zacząłem się zastanawiać i cuś podejrzewać ..
Produkty 500 mg są już wiązane z róznymi witaminami (D, B) i ich dawki są dosyć duże..
Ja łykałem calperos, teraz nic nie był oto kupiłem zwykłe musujące tabsy po 300mg (ciągle mówię o jonach)..
Wiec upszejmię się zapytuję jak to jest?
No i czy przy większych dawkach nie ma żadnych skutków ubocznych, typu kłopoty z nerkami?
pozdrawiam

Smerfujący Moderator

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

100% CZYSTY HYDROLIZAT KOLAGENU

Kolagen SFD PURE GOLD dedykowany osobom dbającym o zdrowy wygląd skóry, a także osobom uprawiającym sport, po kontuzjach sportowych.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 1083 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 7851
pamietaj o kalmodulinie .... jak bedziesz miał lakse i bole żoładka takie upierdliwe i brak apetytu to pamietaj ze zostaly zablokowane wszystkie receptory dla tego zwiazku 600 mg to max z suplementacji zakladajac ze prowadzisz dobra diete ktora powinna dostarczac okolo 1200 mg łatwo przyswajalnego wapna

każda masa wymaga czasu :)im wiecej pospiechu tym wiecej skutków ubocznych

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 22600 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 112308
btw
wapno może być gaszone loob palone na przykład... chyba powinno moowić się o wapniu (wapń)

28:06:42:12
That is when the world will end.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 17 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 967
ja proponuje: pójdz na budowe i za**b im worek wapna. bedziesz mialdo konca zycia czyli tak 3 dni
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 24 Napisanych postów 6395 Wiek 38 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 87320
Spokojnie, temat byl zadany zupeBnie celowo ..
Nie wiem czemu tyle w zwizku z tym kontrowersji
Wydawalo mi sie to zabawne, gdybyscie nie zauwazyli w poscie uzywam juz poprawnej nomenklatury..
zamiast zbaczac z tematu prosiBbym jednak o wypowiedzi NA TEMAT
Toe- widze, ze wiele soba reprezentujesz masz az siedem postow wyslanych i jezeli wszystkie sa na takim poziomie to bardzo Ci wspolczuje...
pozdrawiam

EDIT: a co do literowek to przepraszam ale mam klopoty z klawiaturka jakies...

Zmieniony przez - Ripper14 w dniu 2005-04-20 22:32:05

Smerfujący Moderator

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 1083 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 7851
spoko to z wapnem było do mnie wiec poprawka oczywiscie wapń .... co do wapna gaszonego powoduje martwice rozpływna i w czasie mieszania z woda nastepuje reakcja egzoenergetyczna z wyzwoleniem olbrzymiej temperatury :) :) taki mały duzy termogenik :)

każda masa wymaga czasu :)im wiecej pospiechu tym wiecej skutków ubocznych

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Biniu Moderator
Ekspert
Szacuny 250 Napisanych postów 41358 Wiek 51 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 126209
CA++
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Biniu Moderator
Ekspert
Szacuny 250 Napisanych postów 41358 Wiek 51 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 126209
No i czy przy większych dawkach nie ma żadnych skutków ubocznych, typu kłopoty z nerkami?

przy duzo wiekszych dawkach moze cos - nie pamiatam nic gorznego i to byly duuzzee dawki
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Biniu: skoro już wiem, że chodzi o jony może masz do zaproponowania coś z apteki? Qazar mówił mi coś o wapniu polfy w saszetkach 500mg ale nikt o tym nie słyszał, a przy takich dawkach to już wapń jest wiązany z witaminami i generalnie to wszystko na osteoporoze jest ..
No i druga sprawa: mógłbyś tak pi razy drzwi sprecyzować co to były te duuuże dawki? U mnie myślę (choć nie jestem pewien), że może dochodzić do dziennej dawki 3000-4000 mg. razem z dietą... (bywa, że zjem sporo brokuł, sera białego, dawka białka..)
pozdrawiam
EDIT: Chciałem sie jeszcze dowiedzieć ile to jest "wkrótce" dla ARG?

Zmieniony przez - Ripper14 w dniu 2005-04-21 18:21:17

Smerfujący Moderator

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 22600 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 112308
z tego, co pamiętam, to graniczna tolerowana dawka to 2500mg/d dla osoby dorosłej; oczywiście chroniczne przyjmowanie takiej (i wyższej dawki) jest jooż szkodliwe

Calcium Toxicity

Very large doses (several grams) of calcium may cause blood calcium levels to rise and lead to calcium deposits in soft tissue, such as the heart and kidney (Somer, 1995).

Large intakes of calcium may reduce zinc and iron absorption and impair vitamin K metabolism (Somer, 1995; Gregor, 1988).

Very high blood levels of calcium can cause heart or lung failure. Calcium ascorbate or calcium citrate are safe, less toxic sources than those from oyster shell (Whiting, 1994).

Calcium-citrate-malate is a well-absorbed form of supplementary calcium (Smith , 1987).

Calcium from oyster shell may have lead levels that exceed the amount considered safe for children.

28:06:42:12
That is when the world will end.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Biniu Moderator
Ekspert
sam lykam calperagos albo podobnie

EDIT: Chciałem sie jeszcze dowiedzieć ile to jest "wkrótce" dla ARG?
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

dalej nie wiem jak skończe kretke co dalej ?

Następny temat

Jaka najlepsza odzywka ???

WHEY premium