Szacuny
126
Napisanych postów
4616
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
53303
Lisuu ogólnie to mogę powiedzieć, że śmieszą mnie te napisy na opakowaniach odżywek typu carbo: najpierw po treningu carbo(najważniejszy glikogen!) potem reszta... Producenci celowo mylą sporty. W badaniach jak już powiedziałem naukowcy odnośnie sportów siłowych zastanawiają się czy najbardziej ok. są np: aminokwasy egzogenne, czy może odżywka serwatkowa/kazeinowa z dodatkiem leucyny. Nie zastanawiają się szczególnie, czy lepsza będzie glukoza, carbo, czy może sacharoza pod kątem uzupełnienia glikogenu. W wielu badaniach właśnie wykorzystywana była sacharoza(cukier stołowy) - 30 g. Czy 30 g cukru stołowego daje optymalne uzupełnienia glikogenu po intensywnym treningu? Może tak, może nie - ważne, że wspólnie z aminokwasami stwarza odpowiednie środowisko anaboliczne, charakteryzujące się dostępnością aminokwasów i właściwym stężeniem insuliny. Czy da się budować masę mięśniową bez glikogenu? Oczywiście, że się da. Być może moja wypowiedz jest lekko kontrowersyjna w związku z tym co się zazwyczaj słyszy, ale przyznam, że jestem mocno negatywnie nastawiony do całej tej propagandy, która mówi, że bez potężnych ilości węglowodanów nie ma sportu. Naszczęście niektórzy naukowcy również i być może niedługo pojawi się więcej dowodów przeciw konieczności tego typu przesadnych praktyk
Zmieniony przez - ellis w dniu 2007-02-14 12:40:59
Szacuny
126
Napisanych postów
4616
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
53303
To ogólnie nie jest łatwe pytanie z tego wzgledu, że np: na dietach ketogennych wrażliwość insulinowa jest wyższa, co mogłoby sugerować nam, że ta ilość węglowodanów potrzebnych będzie mniejsza.
Druga sprawa nie tylko węglowodany mają wpływ na insulinę. To fragment mojego tekstu o leucynie:
W jednym z badań przy podaniu węglowodanów prostych, białek hydrolizowanych i leucyny odpowiedz insulinowa była o 221% większa od tej jaką dały same węglowodany proste. Przy podaniu węglowodanów prostych i białek hydrolizowanych bez leucyny odpowiedz insuliny była o 66% większa od tej jaką dały węglowodany proste(Manninen i wsp., 2006).
Spotkałem się tutaj z opiniami, że chodzi nam o zmaksymalizowanie odpowiedzi insulinowej, ale z tego co sobie przypominam widziałem też tekst, w którym od pewnego momentu nie miało to już znaczenia... spróbuje znależć to badanie
Szacuny
126
Napisanych postów
4616
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
53303
Przypomniałem sobie. Jakiś czas temu była o tym rozmowa na forum McDonalda i odniesienie do tego badania, które zupełnie nie wspiera hipotez, że potrzebna jest nam potężna ilość węglowodanów/insuliny po treningu:
University of Nottingham (2004) J Physiol 558P, C10 Communications
Dose-response relationship during hyperaminoacidaemia between insulin and leg protein turnover in healthy young men studied by tracer amino acid exchange
Greenhaff Paul L; Pierce Nick; Simpson Elizabeth J; Hazell Michelle; Babraj John A; Waddell Tom; Smith Kenneth; Rennie Michael J;
School of Biomedical Sciences, University of Nottingham, Nottingham, United Kingdom. School of Life Sciences, University of Dundee, Dundee, United Kingdom.
Insulin is anabolic in human skeletal muscle but our knowledge of the dose-response relationships between its availability and protein turnover is poor. We set out to remedy this in studies of 8 healthy men (20.4 ±1.2 y, BMI 23.8 ± 2.6 kg/m2) in whom we measured leg amino acid balance, and rates of appearance and disappearance of D5-phenylalanine (Phe) from arterio-venous concentrations and enrichments of Phe, as indices of leg protein breakdown and synthesis. We made measurements before and during a hyperinsulinaemic-euglycaemic clamp (octreotide (30 ng/kg/min), glucagon (15 ng /kg/h) and 20 % glucose) during mixed amino acid infusion (18 g/h, Glamin?). Leg protein metabolism was measured in the post-absorptive (PA) state and during 3 h of infusion of insulin aimed to achieve plasma concentrations of ~5, ~30, ~80 and ~180 mU/l. In the PA state, leg protein balance was negative, with protein breakdown exceeding synthesis. Infusion of amino acids during insulin availability at a fasting level (~5 mU/l) doubled protein synthesis (P<0.001) with no effect on breakdown, so protein balance became positive. However a modest increase in insulin availability (to a target value of ~15 mU/l) suppressed protein breakdown by ~50% (P<0.001). Thereafter, further increases oin insulin to concentrations higher than those seen post-prandially (i.e. ~ 105 mU/l) caused no further increase in protein balance, or decreases in breakdown. Leg protein synthesis tended to be lower at all insulin concentrations above the fasting value, possibly due to suppression of protein breakdown limiting intracellular availability of amino acids despite the exogenous amino acid supply. The results suggest (i) that no rise in insulin availability is necessary for amino acids to stimulate leg (probably muscle) protein synthesis, and (ii) that the extent of the insulin suppression of leg (muscle) protein breakdown is almost maximal with modest rises of insulin availability - less than seen during normal feeding. Apparently, switching from a net catabolic to a net anabolic state (as on feeding) may be achieved by amino acid-stimulated increases of protein synthesis alone, without any increase in insulin availability. However small increases in insulin, while not further stimulating protein synthesis, markedly suppress protein breakdown to an extent not increased by further increases in insulin availability.
Ogólnie tamta rozmowa nie doprowadziła do jednoznacznych wniosków...
Szacuny
6
Napisanych postów
1561
Wiek
34 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
24166
A teraz ellis napisz coś dal zwykłego pakera:
Co powinien w świetle tych badań wziąść po treningu żeby miał jak najlepszą sytuacje anaboliczną organizmu... zakładając że normalnie jak inni ma dietke koło WW6 B3 T1,5
Bo jeśli tego nikt nie napisze to post będze tak samo olany jak ten o kreatynie pana Ambroziaka albo glikocyjaminie, homocysteinie i betainie Driftera.
To badanie, które wkleiłem wyżej jest naprawdę ciekawe... nie było robione po treningu, ale ogólnie wniosek jest taki, że tak naprawdę by podnieść stężenie insuliny do optymalnej wielkości pod kątem syntezy protein/hamowania proteolizy wystarczy naprawdę niewiele: posiłek zawierający białko np: steki wołowe.
Ciekawi mnie jaki byłby wynik badania w którym przed treningiem siłowym badani otrzymaliby odżywkę serwatkową, a po odżywkę serwatkową lub odżywkę serwatkową i węglowodany...