Szacuny
6
Napisanych postów
1082
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
28663
No wlasnie... Pewien weteran widzac, ze wykonuje rozpietki na miesnie klatki piersiowej, zwrocil mi uwage : ' po co wykonujesz to cwiczenie , dopiero jak bedziesz mial dobrze rozwinieta klate to wtedy wykonuj to cwiczenie zeby dopracowac szczegoly, na razie wykonuj podstawowe cwiczenia a nie zadne rozpietki !' - to jego slowa.
Cwicze dopiero 7 miesiac, ale wiem, ze rozpietki to podstawowe cwiczenie rozciagajace i bez watpienia rozwija dobrze miesnie klaty nawet u osob z niewielkim starzem w uprawianiu kulturystyki ( amatorskiej ).
A Waszym zdaniem mial On racje czy nie ? Prosze o wypowiedzenie sie w tej sprawie i z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi.
Szacuny
1
Napisanych postów
506
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
7933
Ale coś w tym jest, kiedyś też trenował mnie weteran i on równierz twierdził, że rozpiętki są zbędne. Ułożył mi trening, opierający sie głównie na ćiczeniach ze sztangą np. klatka: wyciskanie na płaskiej, wyciskanie w ukosie i do tego przenoszenie ciężaru nad głową leżąc. Tzn, że kiedyś byli w błędzie ?
Pozdrawiam
Szacuny
64
Napisanych postów
17868
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
102745
pomy;ka polega na tym ze niektorzy uparcie twierdza ze niektore cwiczenia sa tylko na rzezbe bo izoluja miesien lepiej niz inne. I dlatego poczatkujacy nie musi ich robic a tylko podstawowe budujace mase.
Bzdura Moge robic (i robie) rozpietki z duzym ciezarem i masa idzie dobrze
Wszystko zalezy od ciezaru (jesli pominiemy diete)
Szacuny
35
Napisanych postów
2738
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
21181
Uwazaj Kain z tym duzym ciezarem bo stawy barkow mozna sobie rozwalic. Jak kiedy robilem 40 kami to zaczely mnie bolec. Teraz uzywam mniejszego ciezaru ( 30kg) i robie moze bardziej dokladnie gdzie w ogole ruch sa jak muchy w smole i mam wieksze efekty niz z duzym ciezarem.
Szacuny
11125
Napisanych postów
51317
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
57816
Mariux ten gośc miał pewnie na myśli - najpierw przypakuj klatkę pogrub ją a potem dopiero rozciągaj. Ale tak jak koledzy s adzę że nie jest to zbyt udany pomysł.
Szacuny
11125
Napisanych postów
51317
Na forum
23 lat
Przeczytanych tematów
57816
Weteran po części ma racje. W czasopismach takich jak Muscle czy Flex pisze, że rozpiętki są osób posiadających już większy staż w tym sporcie. Rozpiętki to ćwiczenie bardziej na kształt klatki niż na masę -chyba, że robi się dużym ciężarem (ale z tym też lepiej uważać - ścięgna te bardzo łatwo uszkodzić). Osobiście nie robię rozpiętek, klatkę mam chyba dużą (kumple mówią mi że jest bardzo duża). Jeśli chodzi o rozciąganie to wystarczy robić to co drugą serię. (ja robie rozciąganie klatki na poręczach od przyrządu do robienia pompek na poręczach).
Szacuny
11
Napisanych postów
2366
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
6196
Lee ,nie wiem w którym numerze to wyczytałeś ,ale w żadnym wypadku się z tobą nie zgodzę -rozpiętki są nieodłacznym elementem treningu klatki nawet u bardzo początkujących.
Szacuny
291
Napisanych postów
17217
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
86319
Prawidłowo wykonywane rozpiętki są rewelacyjnym ćwiczeniem na masę, a do dokładnego przekatowania klaty rozpiętkami nie potrzeba (stosunkowo) dużego ciężaru.
Pozdrawiam,
Mawashi
Lepiej jest być kanciastym Czymś niż okrągłym Niczym.
"Lepiej być kanciastym czymś, niż okrągłym niczym"
Szacuny
35
Napisanych postów
2738
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
21181
Zgadza sie tak samo ja uwazam . Od duzego ciezaru jak wczesniej wspomnialem bolaly mnie stawy barkowe. A gazety typu Flex czy Muscle to dla mnie brukowce. W jednej pisza zeby robic tak a w nastepnym numerze zaprzeczaja temu.