SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Ulepki cieciorkowo-burakowe. Wegetariańskie, dużo białka.

temat działu:

Kuchnia SFD

Ilość wyświetleń tematu: 239

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 7 Wiek 24 lat Na forum 72 dni Przeczytanych tematów 456
Dzień dobry
W związku z chwilową trudnością w kupieniu mięsa, postawiłam na eksperyment roślinny. Celowo nie użyłam nazwy "kotlety", żeby nie wzbudzać nadziej, że to przepis na schabowe :D.

Składniki (1 porcja):
- 100 g suchych nasion cieciorki
- 150 g buraka
- 56 g jaja kurzego ( 1 szt. M)
- 15 nasion słonecznika
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
Przyprawy (proporcje wedle uznania, podam ilości, których użyłam i polecam):
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
- 0,5 kminu rzymskiego
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
- szczypta czarnuszki
- szczypta kminku

Wykonanie:
Blenduję lub rozgniatam widelcem ugotowaną cieciorkę*. Buraka, cebulę i czosnek ścieram na tarce (buraka na grubych oczkach, czosnek i cebulę na drobnych). Dodaję pozostałe składniki i mieszam dokładnie. Uzyskałam gęstą konsystencję, którą łatwo udało mi się formować w ulepy, jednak zależy to od buraka. Jeżeli ma dużo soku i masa będzie się "rozjeżdżać" po uformowaniu warto dodać łyżkę mąki, a gdyby była zbyt gęsta i mało plastyczna - odrobinę wody.
A więc na blaszce nakrytej papierem do pieczenie formuje ulepy, wstawiam na 180*C, grzanie góra-dół i piekę przez ok. 30/40 minut. Wieloletni staż kulinarny i kilka piekarników średniej klasy, które przerabiałam nauczyły mnie, że czas pieczenia zależy jednak od sprzętu, więc polecam kontrolować przynajmniej przy pierwszej próbie wykonania i zajrzeć po 25 minutach czy nie zjarało się za mocno, jeżeli będą blade to kontynuować do 40.

*Gotowanie cieciorki:
Żeby cieciorka była super idealna warto podążać za tym, co napiszę :D. Moczę ją przez minimum 12 h z 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej. Po tym czasie wylewam wodę z moczenia i dokładnie płuczę nasiona pod zimną wodą. Następnie zalewam wodą (ok. 1 część cieciorki na 3, a nawet 4 części wody) i dodaję 0,5 łyżeczki sody (ważne, żeby nie dać zbyt dużo, jest to wtedy wyczuwalne w smaku). Gotuję 40 - 60 minut, do uzyskania bardzo miękkich nasion, na ok.15 minut przed końcem gotowania dodaję łyżeczkę soli. To również jest ważne, bo dodana zbyt wcześnie sprawi, że cieciorka będzie twarda w środku, mimo długiego czasu gotowania.

Oczywiście można się tak nie pitolić i użyć cieciorki konserwowej, myślę że 400 g będzie w porządku.

Makro:
białko: 37,4 g
tłuszcz: 17 g
węglowodany: 70 g
605 kcal na porcję








Zmieniony przez - anubis84 w dniu 2020-03-20 21:07:51
1
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

Ranking TOP10 spalaczy tłuszczu

Chcesz wspomóc walkę z niechcianym tłuszczem? Zastanawiasz się jaki produkt wybrać?

Zobacz ranking
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 14622 Napisanych postów 14124 Wiek 28 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 328847
wyglądają ciekawie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 12542 Napisanych postów 121927 Wiek 35 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 1405193
wolałbym chyba usmażyć, próbowałaś moze takich.

ja kiedyś z tunczyka robiłem placki podobne i smażone wyszły lepsze niż pieczone, pieczone się wysuszają

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 7 Wiek 24 lat Na forum 72 dni Przeczytanych tematów 456
Nie próbowałam jeszcze smażonych, ale na pewno też wychodzą spoko, warto spróbować. Ja akurat lubię smak pieczonych buraków i w tym przepisie jest on mocno wyczuwalny.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1077 Napisanych postów 4829 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 129647
Kurde, 70g węgli ze 150 g buraka?:)
Nie no, przepis ciekawy, chyba takie słodkawe trochę?

,,Ludzie chwytają za miecz, by ukoić rany na duszy, których doznali w przeszłości. I by umrzeć z uśmiechem na ustach".

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 12542 Napisanych postów 121927 Wiek 35 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 1405193
Gats te węgle w większosci to są z cieciorki na 100g cieciorka ma ok 60g węgli

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1077 Napisanych postów 4829 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 129647
A to przepraszam, racja.

,,Ludzie chwytają za miecz, by ukoić rany na duszy, których doznali w przeszłości. I by umrzeć z uśmiechem na ustach".

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 7 Wiek 24 lat Na forum 72 dni Przeczytanych tematów 456
Tak, buraki są tu trochę słodkawe. W sumie do słodkich wypieków też je czasem wykorzystuję :D.
Z samej cieciorki jest 45 g węgli, ale na high carb się nie boję :D.



Zmieniony przez - Boro2000 w dniu 2020-03-20 20:59:04

Zmieniony przez - Boro2000 w dniu 2020-03-20 21:00:16
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 7 Wiek 24 lat Na forum 72 dni Przeczytanych tematów 456
Kurde teraz zauważyłam, że w przepisie napisałam 200 g suchych ziaren zamiast 100 g, przepraszam za błąd, makro jest dla 100 g suchych ziaren.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 12542 Napisanych postów 121927 Wiek 35 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 1405193
Poprawione już

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 7 Wiek 24 lat Na forum 72 dni Przeczytanych tematów 456
Super, dziękuję :D
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Pojemniki do żywności termiczne

FuckBaton