Szacuny
0
Napisanych postów
30
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
333
Witam. Wcześniej nie zastanawiałam się dokładnie co to może oznaczać, ale teraz wszędzie się słyszy, że aby schudnąć musi być "ujemny bilans energetyczny". Co to takiego właściwie jest?
Czy dostarczając 1800kcal na diecie redukcyjnej i tyle samo spalająć nie schudnę? Niemożliwe! Musiałabym dziennie jeździć 3 godziny rowerem, 2 godziny grać w siatkówkę i 30 minut przerzucać żelastwo na siłowni. Długo tak nie pojadę Jak w końcu to wszystko liczyć?
Pozdrawiam i masy życzę (może akurat nie tym z działu odchudzanie) :D
Szacuny
4
Napisanych postów
884
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
4118
Podaj wagę wzrost rodzaj pracy/chyba, że jeszcze się uczysz - inna aktywność fizyczna w ciągu dnia? Rozpisz jak jesz wtedy można coś doradzić. Organizm sam z siebie potrzebuje ponad 1500 kcal (zależnie od wagi wieku płci i wielu innych czynników) na swoje procesy dodaj do tego aktywność fizyczną i wyjdzie na pewno ponad 1800 kcal.
Szacuny
0
Napisanych postów
30
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
333
Cyba się nie zrozumieliśmy (albo dodałam temat w złym dziale). Chodziło mi co to właściwie jest ten ujemny bilans energetyczny. Mam odliczać od mojego zapotrzebowania ilość spalonych kcal czy od tego co zjadłam?
Szacuny
4
Napisanych postów
884
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
4118
Liczysz swoje zapotrzebowanie kaloryczne przykładowo niech to wyjdzie 2000 kcal - to jest ilość jaką musisz dostarczyć z jedzenia aby utrzymać wagę ciała. Jeżeli chcesz schudnąć obcinasz kalorie z jedzenia lub dorzucasz aeroby a jeśli chcesz nabrać masy dodajesz kcal z jedzenia do bazowej ilości. Rozumiesz?
Szacuny
368
Napisanych postów
8676
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
130653
ujemny bilans mozesz robic aktywnością. jedząc jako kobieta na redukcji 1800kcal i ćwicząc bedziesz na ujemnym i mając odpoiwiednio rozlozone BTW i wlasciwe produkty- schudniesz, zakladając ze nie cierpisz na jakies choroby metaboliczne, tarczycowe czy rozwalną przemiane materii wczesniejszymi eksperymentami