Szacuny
3
Napisanych postów
334
Na forum
5 lat
Przeczytanych tematów
6806
Panowie jak liczyć udko z kurczaka? Bo według Fitatu ma 160 kcal/100g, a zaś przy innych 125/100g oraz ilość tłuszczu również odgrywa znaczna różnice? przy dużych ilościach te 35 kcal ma znaczenie, wiec jak to liczyć ?
Szacuny
6
Napisanych postów
13
Wiek
30 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
294
Nie ma złotego sposobu na to. Albo godzisz się na jakieś tam przekłamanie i liczysz szacunkowo lub zawsze odliczasz mniej więcej ten sam % części niejadalnych. I ja bym tak robił. Albo bawisz się w matematyka i liczysz przed pieczeniem, po pieczeniu później minus wartość elementów, których nie zjadłeś i tutaj np skórę musisz potraktować osobno. Ale szczerze to nie znam nikogo kto by się tak dokładnie w to bawił. Licz szacunkowo albo zamień sobie udko na pierś coś innego :)
Szkoda nerwów :)
Zmieniony przez - Krzysiekxxx w dniu 2019-11-11 15:10:28
Szacuny
2
Napisanych postów
44
Na forum
5 lat
Przeczytanych tematów
594
Nie skupiałbym się na takich szczegółach. Ale zawsze możesz zważyć udko przed obróbką i części niejadalne po jedzeniu (tu też pewne uproszczenie, że kość to w 100% kość, ale jak się uprzesz).
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6265
Napisanych postów
76018
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
754780
Niestety nigdy nie będziesz w stanie określić z dokładnością 100 procentową ilości kalorii i składników odżywczych w niektórych produktach. Problem w szczególności dotyczy produktów, które są źródłami białka i przy okazji zawierają również sporo tłuszczów. Przykładem tutaj może być karkówka, szynka, łopatka, boczek, łosoś. Jeden z elementów może zawierać 10 procent tłuszczów, a inny 30 procent, co przy 200 gramach daje możliwość pomyłki nawet o 40 gramów tłuszczów, a to daje 450 kalorii. W takiej sytuacji należy sensoryczne ocenić czy dany element ma bliżej dolnej granicy,czy jednak trochę więcej tłuszczów.
Szacuny
3035
Napisanych postów
51766
Wiek
34 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
349858
Też czy sobie czy ludziom zawsze liczę to tak samo. Nie ma co świrować, zwłaszcza, że dla wielu osób jak idą do sklepu to czy są to pałki, czy jest udo, czy ćwiartka, to to wszystko jest udkiem...dla mnie z resztą też - jak idę kupić udka to kupuję wymiennie raz to, raz tamto.
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE. KONTAKT: [email protected]