Szacuny
1
Napisanych postów
150
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
2170
Witam, zastanawiam się jakie ćwiczenia poza rozciąganiem doprowadzają do możliwości utrzymania nogi na wysokości głowy, w powietrzu.
Chodzi mi o 'lekkość nogi', tak jak tutaj:
I czy to prawda, że to osłabia kopnięcie? Czy obciążniki na nogi mogą okazać się pomocne?
Zmieniony przez - Trampish w dniu 2011-09-03 14:28:14
Szacuny
1
Napisanych postów
358
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
2934
prawda jest jednak, że w tym kt. mało kto wie i zna te zasady, stąd mamy to co mamy. Nieliczni co tą wiedzą mogli się podzielić lub ją nawet przekazać, spoczeli na laurach, lub nie są zainteresowani ani dyskusją, ani podzieleniem się tym. ;)
Szacuny
91
Napisanych postów
1750
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
23076
Rozciąganie i poprawne ćwiczenie techniki kopnięć , jakieś ćwiczenia na mięśnie , bieganie itp. i do bólu :D
Obciążniki na nogi na nogi nie są dobrym rozwiązaniem , możesz mieć potem problemy ze stawami .
Jak może osłabić ? Poza tym jeśli chcesz mocniej kopać to kop w worek czy tarczę a nie w powietrze .
Szacuny
191
Napisanych postów
4979
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
35920
IMO nie jest to zbędna umiejętność.
W moim środowisku mówi się o takim treningu kolokwialnie "trening dźwigaczy". Ogólnie, chodzi o to że na taką wysokość jaką trzymasz nogę możesz kopnąć z maksymalną dla Ciebie siłą. Taki trening nie zmniejszy siły kopnięć, trening z obciążnikami odradzam. Osoby bardzo dobrze rozciągnięte też potrafią trzymać nogę na poziomie głowy, lecz jak wiadomo im większa gibkość tym mniejsza siła kopnięcia.
W TKD "dobry dźwgiacz" może pomóc w wykonywaniu niektórych kopnięć w walce.
Szacuny
1
Napisanych postów
150
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
2170
Sogi poszły, dzięki :) Czyli po prostu chodzi o siłe mięśni potrzebnych do trzymania tej nogi? Kiedyś na treningu było takie ćwiczenie, że staliśmy przy drabinkach i trzymaliśmy nogę na maksymalnej wysokości przez 30 sekund, potem zmiana nogi i tak kilka razy. Co o tym myślicie?
Szacuny
191
Napisanych postów
4979
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
35920
Tak.
30 sekund to trochę za dużo. Ale sposób jest poprawny.
Stajesz przy drabince / ścianie, i wychodzisz nogę jak do side kicka (tak jak w tym filmiku) trzymasz 10 sekund na swoim maksymalnym poziomie i powrót, znowu wejście do side'a i tak 10x na L nogę, potem zmiana na P = 1 seria, takich serii robisz np. 3
Zobaczysz że już po 2 tyg. będą efekty.
W ramach motywacji
Bardzo dobry materiał (jeśli znasz ang. to nie ma problemu)
Ciekawostka
Zmieniony przez - wirda w dniu 2011-09-04 11:57:56
Szacuny
3
Napisanych postów
134
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
2121
Ja znam na to dobry sposób, w domowych warunkach poprostu najpierw kopałem nad krzesłem, powoli tak aby mięśnie się wzmacniały. Następnie nad jakąś komodą, poprostu powoli do góry. Mi to pomogło.