Jestem tu nowa i kompletnie zielona w temacie diet, treningu i kształtowania sylwetki. Naczytałam się tylu różnych rzeczy, że już nie wiem co jest dobre a co nie, no i co powinnam robić. Bardzo proszę o pomoc!
Mam typową figurę gruszki, co mogę jakoś przeżyć, ale wszyscy mi mówią, że jestem zbyt szczupła. Fakt, mam dołki pod oczami, szczupłą twarz, jestem bardzo blada i dlatego wiecznie wyglądam na zmęczoną + problemy z trądzikiem. Cały mój tłuszczyk zdaje się zbierać w udach i pośladkach, mam odstający brzuch chociaż żebra mi wystają (na zdjęciu niekoniecznie to widać, ale tam jest sama skóra i nawet noszenie sztywnych staników, bez drutu w środku, boli po kilku godzinach) i źle się z tym czuję. Standardowo cellulit na pośladkach, rozstępy mam od czasów gimnazjum (trenowałam gimnastykę). Chyba jestem skinny fat.
Chciałabym osiągnąć w miarę zbalansowaną sylwetkę (nie zwiększyć wizualnie rozmiaru ud i pośladków), schować te żebra i przywołać do porządku boczki, bo się strasznie rozlewają. Nie wiem czy przybranie na wadze rozwiąże problem dołków pod oczami i małego rozmiaru biustu.
Dodam też, że mam bardzo mały apetyt i ciężko mi jeść dużo w ciągu dnia. Rady typu "jedz przekąski między posiłkami" albo "jedz szybciej zanim poczujesz się pełna" nie pomogą mi, ponieważ jak jem przekąski to mogę w ogóle nie jeść obiadu a szybko jeść nie potrafię (grozi zwróceniem zawartości...)
H e l p ;___;
MOJA ANKIETA
STAŻ TRENINGOWY: nie trenuję regularnie, od 2 miesięcy rozciągam się (szpagaty) chociaż raz na tydzień, czasami trening nóg i pośladków (bez sprzętu w domu)
WAGA CIAŁA: 47-48 kg (bardzo ciężko jest mi przytyć)
WZROST: 163cm
OBWÓD RAMIENIA: 22cm
OBWÓD ŁYDKI: 34cm
OBWÓD UDA: 52cm
OBWÓD BIODER: 93cm
OBWÓD NA WYSOKOŚCI PĘPKA: 69cm
OBWÓD TALI 65cm
OBWÓD KLATKI PIERSIOWEJ: 80cm
****CEL*************************************************
Chciałabym osiągnąć w miarę zbalansowaną sylwetkę (nie zwiększyć wizualnie rozmiaru ud i pośladków), schować te żebra i przywołać do porządku boczki, bo się strasznie rozlewają. Nie wiem czy przybranie na wadze rozwiąże problem dołków pod oczami i małego rozmiaru biustu.
****STAN ZDROWIA*****************************************
CHOROBY PRZEWLEKŁE: brak
PRZEBYTE KONTUZJE: jedynie naciągnięty mięsień w nodze
WADY POSTAWY: lekka skolioza
ALERGIE: brak
PROBLEMY ZDROWOTNE NIEWIADOMEGO POCHODZENIA: trądzik, z którym się zmagam od 10 lat i żaden dermatolog mi jeszcze nie pomógł
CZY REGULARNIE MIESIACZKUJESZ? tak
CZY PRZYJMUJESZ TABLEKI ANTYKONCPECYJNE? nie
CZY PRZYJMUJESZ LEKI Z PRZEPISU LEKARZA? nie
****PYTANIA DODATKOWE**********************************
CZY STOSUJESZ SUPLEMENTY: nie
CZY STOSOWAŁAŚ DO TEJ PORY JAKIEŚ DIETY nie
****DIETA*************************************************
Nie mam stałego sposobu odżywiania się. Jem to co da się szybko i tanio zrobić. Obecnie mieszkam za granicą (Azja) i koszty żywności też są inne... Często jem ryż, kurczaka, wieprzowinę, sałatki (sałata/kapusta/marchew), warzywa (brokuł/kalafior/papryka/cukinia), czasem tofu, łosoś. Na śniadanie przeważnie granola z jogurtem + tost z serem. Jem często słodycze ;__;
****SPRZĘT**********************************************
PROFESJONALNA SIŁOWNIA: NIE (i ciężko z dostępem, mogę trenować jedynie w domu bez sprzętu)
****TRENING**********************************
Póki co jedynie rozciąganie do szpagatów + trening nóg/pośladków jak na tym filmiku (jako rozgrzewka przed rozciąganiem)
Dziękuję z góry za odpowiedzi! <3