EXTRA RABAT NA DZIEŃ OJCA! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Trening siłowy - rehabilitacja

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 129

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 29 Wiek 8 dni Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 572
Witam,
tak jak w temacie, chciałbym wrócić do treningów po prawie dwuletniej przerwie spowodowanej kontuzją prawego barku (jedno że rozgrzewka była minimalna, a drugie że ignorowałem ból). Jako, że brak ruchu nie pomógł, rehabilitant zalecił ćwiczenia. Już jakiś czas wykonuję rehabilitację z gumami oporowymi na bark, można powoli wracać do treningu siłowego. Kilka treningów już za mną bilans +- zero, pomiary lekko na plus, ale jest to bez żadnego planu. I tutaj moje zapytanie - właśnie o jakiś plan.
3 razy w tygodniu rehabilitacja, więc trening siłowy 2-3, żeby było trochę czasu na regenerację. Ćwiczenia lepiej, żeby nie skupiały się na barkach, aby ich znowu nie przeciążyć dopóki mam te osobne rehabilitacje. Na wyposażeniu mam ławeczkę, stojaki, 2 pary hantli, gryf płaski i łamany. Zastanawiam się nad etapem 2/3 _Pierwszy_rok_treningów_-t906985.html]z artykułu pierwszy rok treningów[/url], ale nie wiem czy jest dla mnie teraz odpowiedni.
...
Napisał(a)
rion10 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6860 Napisanych postów 62881 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 784991

Nie napisałeś jak poważny był uraz ale skoro miałeś dwa lata przerwy to pewnie było nieciekawie.

Osobiście bym się nie spieszył do powrotu do ciężkiego treningu i na tą chwilę dwa razy w tygodniu spokojnie Ci trening całościowy wystarczy. Dla Ciebie priorytetem powinna być teraz rehabilitacja i doprowadzenie do jak najlepszego stanu barku i odbudowa mięśni trzymających go w stabilnej pozycji.

Jeśli Twój fizjoterapeuta ma też pojęcie o treningu siłowym to niech pomoże Ci go skomponować tak aby był bezpieczny. To, że w ćwiczeniach angażujących bark do pracy ciężary powinny być mocno zachowawcze to jest oczywiste, ale tutaj sprawa jest dużo bardziej skomplikowana.

Bark to skomplikowana struktura i ma sporo małych mięśni odpowiedzialnych za jego stabilizacje więc w zależności od tego co się tam wydarzyło, fizjoterapeuta tak podpowie ćwiczenia żeby te mięśnie wzmacniać ale żeby kontuzjowane struktury powoli wzmacniać. Może być tak, że na początku pewnych ruchów nie będziesz robił bądź z symbolicznym ciężarem. Doprowadź rehabilitację do końca żeby później móc bezproblemowo trenować.

Zmieniony przez - rion10 w dniu 2025-06-13 14:47:09
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 34831 Napisanych postów 25438 Wiek 44 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 283256
Tego typu kwestie trzeba uzgadniać w realu z dobrym trenerem albo z fizjo
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 29 Wiek 8 dni Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 572
No właśnie mój fizjoterapeuta/rehabilitant zaaprobował trening siłowy, tylko zacząć od niższych obciążeń i przyzwyczajać organizm.
...
Napisał(a)
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6341 Napisanych postów 78258 Wiek 40 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 768398
Niestety, ale nikt z nas nie jest w stanie stwierdzić jaki plan treningowy będzie dla Ciebie odpowiednim, z powodu urazu barku. Najlepiej jest to ustalić z fizjoterapeutą, który ma również doświadczenie z treningiem siłowym. Ewentualnie z trenerem personalnym, który ma doświadczenie w fizjoterapii. Szczególnie w sytuacji, gdy masz jeszcze mocno ograniczony dostęp do sprzętu i braki pod kątem technicznym. Doradzić możemy Tobie na temat podstaw, czyli solidniej rozgrywki i prehabilitacji, czyli regularnego rolowania i rozciągania mięśni.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Początkujący
rion10

Nie napisałeś jak poważny był uraz ale skoro miałeś dwa lata przerwy to pewnie było nieciekawie.

To nie był jakiś poważny uraz, po prostu w tym okresie miałem dużo na głowie, uraz nie przeszkadzał zanadto w codziennym życiu, więc się na tym nie skupiałem. Jak było jakieś większe obciążenie dla barku np. dźwiganie mebli, to bark był trochę "nadwyrężony" (nie wiem jak to opisać, czułem go, ale to nie był ból). Stwierdziłem, że przejdzie to z czasem. Dopiero po 6 miesiącach zacząłem cokolwiek z tym robić. Ortopeda nic szczególnego nie zobaczył, w większości kazał brać kolagen i czekać. Znowu sobie odpuściłem na jakiś czas. Dwa miesiące temu poszedłem do rehabilitanta/fizjoterapeuty i dostałem zalecenie, że jeśli nic nie robienie nie pomaga, to trzeba w drugą stronę i zacząłem rehabilitację - ćwiczenia na stabilizację na gumach. Gdy ostatnio zapytałem o trening siłowy to dostałem odpowiedź, że można tylko nie przesadzać na starcie. To, że nie chcę, aby ćwiczenia siłowe zanadto angażowały barki to moja inicjatywa, ponieważ chcę, żeby trening siłowy był wykonywany wraz z rehabilitacją, a nie zamiast (ta sama ilość rehabilitacji tygodniowo).
...
Napisał(a)
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6341 Napisanych postów 78258 Wiek 40 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 768398
Skoro masz w tym kierunku zielone światło od swojego fizjoterapeuty, to jak najbardziej możesz spróbować. Być może fizjoterapeuta ten również zajmuje się układaniem planów treningowych, więc możesz go podpytać w tym kierunku. Jak najbardziej można to połączyć w palnem treningowym pod kątem fizjoterapii i rehabilitacji. Zarówno tego samego, jak i w inne dni. To już kwestia tego, jak Tobie będzie bardziej odpowiadało. Warto jest również poczytać:

https://www.sfd.pl/FBW__Full_Body_Workout-t1135959.html

Moderator działu Odżywianie

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Trening FBW - ocena

Następny temat

Plan treningowy - porady

Dzien ojca
Polecane artykuły