WIOSENNE PROMO! Sprawdź rabaty do 90%
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Trening push, pull, legs 3.4 razy w tygoniu, do oceny

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 210

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 2 Wiek 32 lat Na forum 11 dni Przeczytanych tematów 43
Cześć, ułożyłem sobie plan treningowy, proszę o ocenę i ewentualne korekty:

Ankieta:

Waga : 85,5kg

Wzrost : 170cm

Cel treningowy : redukcja

Staż treningowy na siłowni : 1 rok

Uprawiane inne sporty : brak

Dostęp do sprzętu (np. full osprzęt siłownia, sztanga/sztangielki) : profesionalna siłownia

Dieta : 2500kcal, 200gB, 70gT, 270gW

Przeciwskazania medyczne : brak

Zażywane suplementy : WPC, kreatyna, arginina, cytrulina

Ostatnio przerabiany plan: brak

Ciężary w podstawowych ćwiczeniach (przysiad, klasyczny martwy ciąg, wyciskanie na ławce leżąc):

Martwy ciąg: 165kg x 1
Ławka płaska: 120kg x 1
Przysiad: 140 x 1

TRENING:

PUSH:

Klatka:
Wyciskanie sztangi na ławce płaskiej: 3x8
Wyciaskanie sztangi na ławce skośnej dodatniej: 3x8
Rozpiętki siedząc w bramie: 3x10

Barki:
Wyciskanie sztangi nad głowę siedząc : 3x8
Unoszenie sztangielek w bok: 3x10
Unoszenie sztangielek w przód: 3x10

Triceps:
Wyciskanie leżąc w wąskim chwycie: 3x8
Prostowanie ramion jednorącz na linkach: 3x10

PULL:

Plecy:

Martwy ciąg szeroko: 3x8
Wiosłowanie sztangą w opadzie tułowia: 3x8
Sciąganie drążka wyciągu górnego szerokim nachwytem: 3x10
Narciarz: 3x10
Facepull: 3x10

NOGI + BRZUCH:

Przysiad klasyczny: 3x8
Wykroki w miejscu ze sztangielkami: 3x10
Prostowanie nóg na maszynie siedząc: 3x10
Uginanie nóg na maszynie siedząc: 3x10

Allachy: 4x12
Planki: 4x1min.
Russian twist: 4x20 powtórzeń na stronę

1. Myślę żeby dołożyc do nóg jeszcze hip trusty 3x10
2. Łydek nie trenuję bo mam za duże w porównaniu do reszty ciała.

Jak myślicie?
Pozdro :)

Zmieniony przez - Thedarjknigdt_8 w dniu 2026-04-03 14:22:17
...
Napisał(a)
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12555 Napisanych postów 162261 Wiek 36 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1242805
Cześć!
Główny problem to nierównowaga między dniem Push a Pull. Push ma aż 8 ćwiczeń i 24 serie, a Pull tylko 5 ćwiczeń i 15 serii — to przepis na dysproporcje i problemy z postawą. Do tego na dniu Pull brakuje ćwiczenia na biceps. Wznosy przodem na Push są zbędne — przedni akton barku dostaje mnóstwo pracy z trzech wyciskań (ławka płaska, skos, OHP). Kolejna sprawa: PPL 3x w tygodniu oznacza, że każda grupa mięśniowa jest trenowana raz na tydzień. Przy Twoim stażu i celach to za mało — badania jednoznacznie wskazują przewagę częstotliwości 2x na tydzień.
Polecamy również: Trening Split na rzeźbę - 3-dniowy plan treningowy

Co zmienić?
Push — wyrzuć wznosy przodem (przednie aktony i tak pracują przy wyciskaniach). To daje Ci 21 serii zamiast 24.
Pull — dodaj 2 ćwiczenia: uginanie ramion ze sztangą 3x10 i uginanie ramion z hantlami na ławce skośnej 3x10. Masz teraz 5 ćwiczeń na plecy i 0 na biceps — to za mało. Po dodaniu będzie 7 ćwiczeń i 21 serii, co wyrównuje proporcje z Push.
Nogi — wypychanie bioder (hip thrust) 3x10 to dobry pomysł, dodaj śmiało. Plan nóg jest OK.
Częstotliwość — przy 4 treningach tygodniowo rotuj: Push, Pull, Nogi, Push, wolne, Pull, Nogi... Każda grupa mięśniowa będzie trenowana co 5 dni zamiast co 7 — lepsza synteza białka mięśniowego.

Meta-analiza Schoenfelda i wsp. (2016) wykazała, że trening każdej grupy mięśniowej 2x w tygodniu daje istotnie lepszą hipertrofię niż 1x w tygodniu. Przy redukcji to szczególnie ważne — częstsze bodźce pomagają utrzymać masę mięśniową w deficycie kalorycznym. Źródło: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27102172/

Dieta i suplementacja
2500 kcal przy 85.5 kg to rozsądny deficyt na redukcję (~29 kcal/kg). Białko 200 g (2.3 g/kg) — bardzo dobrze, na redukcji wyższa dawka chroni mięśnie. Kreatyna i cytrulina — OK, zostaw. Argininę możesz odpuścić — cytrulina jest jej skuteczniejszym prekursorem (lepsze wchłanianie, wyższa biodostępność). Zaoszczędzone pieniądze lepiej wydać na omega-3 (2-3 g EPA+DHA dziennie).

Baza siłowa jest mocna — teraz dopracuj proporcje i częstotliwość, a redukcja pójdzie spoko.

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/ 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 2 Wiek 32 lat Na forum 11 dni Przeczytanych tematów 43
Kurde zapomniałem wpisać bicka do planu, uciekło mi, ogólnie to mam tam na biceps:

Uginanie na ławce skośnej 3x10
Modlitewnik 3x10

Reasumując:
wywalam unoszenie na barki do przodu, dodaję hip trusty i bedzie git?

Trening będę rotował w taki sposób że będę sie starał robic go 4xtyg, np. pon/środa/piątek/niedziela, potem wtorek/czwartek/sobota/poniedziałek itd. co da mi w rozrachunku miesięcznym więcej treningów.

Kończę pudło z argininą i zostaje z samą cytruliną, kreatyną, białkiem. Omega 3 zamówione i już do mnie jedzie.

Zmieniony przez - Thedarjknigdt_8 w dniu 2026-04-04 11:25:36
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Mój wątek z pytaniami

Następny temat

Zmiana treningu

electro
Polecane artykuły