SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Trening siłowy pod pływanie

temat działu:

Trening dla zaawansowanych

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 379

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 203 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 1059
Siema,

ćwiczę na siłowni od 5-6 lat, niestety ostatnimi czasy mój zapal zdecydowanie zmalał, stwierdziłem ze musze cos zmienic. Z racji iz lubie pływac na basenie (kraulem) chciałbym ułożyć sobie nowy plan treningowy, ktory da mi profity w pływaniu kraulem, planuje chodzic dwa razy na silke i dwa razy na basen. Pytanie mohe brzmi czy jest ktos kto zna sie na temacie i moglby polecic jakie cwiczenia warto właczyc do planu ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6705 Napisanych postów 62584 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 780695

Trudno tutaj wskazać jakiś konkretny możliwy plan treningowy jako wsparcie pływania. Tutaj nie ma jakichś magicznych ćwiczeń czy systemów treningowych.

Oczywiście mówimy tutaj o pływaniu na poziomie amatorskim bo na poziomie zawodowym są odpowiedni trenerzy przygotowania motorycznego, którzy pod słabe cechy zawodnika są w stanie dobrać odpowiedni program treningowy na siłowni.

Ja bym tutaj poszedł jednak w standardowy plan fbw. Przy dwóch dniach siłowych w tygodniu cudów nie będzie więc trening oparty na złożonych ćwiczeniach będzie tutaj najodpowiedniejszą opcją. Oczywiście fajnie jak by się w planie znalazły odpowiednie ćwiczenia na grzbiet jak podciąganie na drążku czy zadbanie o równowagę w obrębie stawu ramiennego.

Z osobami, którymi działałem, a też pływały amatorsko fbw sprawdzał się najlepiej, a całą pozostałą pracę musisz wykonać na basenie czyli poprawiać przede wszystkim technikę pływania i regularnie pływać. Bo tak na prawdę z czasem będą się liczyć długości basenu przepłynięte i technika samego pływania.

Zmieniony przez - rion10 w dniu 2024-08-05 16:41:41
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 7 Wiek 46 lat Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 3885
2x w tygodniu pływanie trochę mało, przynajmniej 3x. Swoje trzeba po prostu wypływać z deską, ósemką, wiosełkami.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Szacuny 6441 Napisanych postów 76940 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 760252
Nie wiem jak wygląda dokładnie Twój cały cykl przygotowań pod kątem wyników w pływaniu, ale od tego jest trener i to on, znając Ciebie powinien zaplanować podejście w określonym momencie, w zależności od czasu piku formy i startów. Oczywiście o ile w ogóle planujesz startować w tym kierunku.

Jeżeli chcesz po prostu sobie pływać i trenować siłowo, rozwijając się holistycznie, to wystarczy zwykły trening full body workout jednego dnia, a drugiego osobiście bym wprowadził trening stacyjny/crossfit.

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Plan treningowy - ocena

Następny temat

Trening PPL - ocena

WHEY premium