-10% NA NIEPRZECENIONE PRODUKTY KOD:PROMO10 - SPAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Trening na górna część ciała dla babki

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 129

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 2 Na forum 11 dni Przeczytanych tematów 19
Cześć!

Potrzebuję pomocy w ułożeniu planu treningowego. Kobieta 40+ trening 2x w tygodniu.Tylko górna część ciała bez kardio.Zalezy mi na wzmocnieniu w szczególności rąk które ze względu na operacje są dość słabe.W tej chwili dźwigam na maszynach 10/15 kg 4 serię po 15 powtórzeń.To osiągnęłam po kilku miesiącach ćwiczeń.Teraz potrzebuje to bardziej ogarnąć.Tak jak zaznaczam beż kardio bo kardio robię w domu na rowerku stacjonarnym codziennie po 15 km.
...
Napisał(a)
rion10 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6845 Napisanych postów 62864 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 784670

Nie za bardzo rozumiem Twoje podejście do treningu. Jak już ćwiczysz na siłowni to ja bym poszedł ewidentnie w trening całego ciała, a nie tylko góry.

Rozumiem, że masz jakąś formę aktywności kardio w formie rowerka stacjonarnego ale to zupełnie inny wysiłek niż w przypadku treningu siłowego. Nie widzę problemu w tym żeby wykonywać trening kardio na rowerze stacjonarnym ale on nie powinien zastępować treningu siłowego dołu ciała.

Ćwiczenia złożone jak przysiady czy martwy ciąg nie tylko zagwarantują Ci wydatek energetyczny jeśli jesteś w okresie redukcji, ale przede wszystkim wzmocnią wszystkie mięśnie nóg, a także pośladki.
Dlatego ja bym na Twoim miejscu w ramach treningu siłowego dał też ćwiczenia dla dołu ciała bo jazda na rowerze nie angażuje odpowiednie wszystkich mięśni, a takie pośladki to może ledwo ruszy choć w nikłym stopniu.

Co do planu dla góry ciała to poniżej wkleję Ci link do przykładowego planu w systemie góra/dół i wówczas bierzesz tylko tę część dla góry ciała. Ale warto trenować siłowo kompleksowo.

Polecamy również: Najlepszy plan treningowy Góra-Dół dla kobiet

Zmieniony przez - rion10 w dniu 2025-05-08 09:55:10
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 17778 Napisanych postów 133012 Wiek 40 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1464886
Cardio nie jest treningiem dolnej części ciała, cardio nie zastąpi Ci ćwiczeń które modelują dolne partie ciała.

proponuje napisać w dziale ladies ale wcześniej zapozanj się z regulaminem
https://www.sfd.pl/REGULAMIN,_OBOWIĄZKOWA_ANKIETA-t1066636.html

i opisz coś więcej o treningu bo dzwiganie na maszynach 15 kg nic nie mówi.
2

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 34785 Napisanych postów 25266 Wiek 44 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 282867
Ankieta i obowiązkowo zdjęcia sylwetki z 3 stron ( przód , bok , tył) trzeba wyłapac czy są wady postawy , asymetrie itp
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 2 Na forum 11 dni Przeczytanych tematów 19
2 lata niesprawna ręką później operacja.Po pół roku postanowiłam wzmocnic ręce stąd pomysł silowni a że zaczyna mnie wciągać powoli napisałam ten post.Dziekuje za rady, faktycznie chyba zacznę cwiczyc także inne partie. Mój błąd że nie przeczytałam ankiety i zasad umieszczania podobnych postów.
...
Napisał(a)
Usunięty przez anubis84 za pkt 4 regulaminu
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1 Na forum 8 dni Przeczytanych tematów 4
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Martwy ciąg sumo

Następny temat

Trening - jaki wybrać?

Spalanie
Polecane artykuły