Szacuny
0
Napisanych postów
2
Na forum
4 lata
Przeczytanych tematów
41
Dzień dobry. Mam bardzo słabe mięśnie brzucha, oraz słabe mięśnie kręgosłupa. Przykładem jest to, że odczuwam nadwyrężenie w odcinku lędźwiowym po jakimś ćwiczeniu na plecy typu wiosłowanie.Nawet jak podnoszę cięższą doniczkę lub ciężką torbę z zakupami i staram się, aby plecy były proste przy tych czynnościach, albo normalnie gdy robię ćwiczenia na brzuch to po iluś powtórzeniach odczuwam coś w odcinku lędźwiowym (przykład ćwiczenia to scyzoryki). Opisałem tutaj wstęp, ale teraz przechodzę do problemu.Na YouTube znalazłem kilka filmów z ćwiczeniami na te mięśnie głębokie i teraz pytanie:
a) Z jaką częstotliwością ćwiczyć te mięśnie głębokie?
b) Ile czasu poświęcić na ich trenowanie w jednym dniu/treningu?
c) Po odbyciu treningu na te mięśnie można dosłownie za chwilę przejść do treningu siłowego lub treningu kondycyjnego?
d) Czy po treningu na te mięśnie również trzeba spożyć posiłek przed i potreningowy, tak jak ma to miejsce w normalnym dniu treningu siłowego?
e) Może podacie własne wskazówki i porady (przykłady ćwiczeń) ;D
Nie ukrywam, że moim marzeniem jest mieć chociaż trochę widocznych mięśni na brzuchu, lecz zawsze muszę stopować z ich trenowaniem ze względu na słabe mięśnie i lekkie bóle, nawet jądra mi się powiększają/puchną (przynajmniej takie wrażenie odczuwam) w okresie trenowania.
Czekam na jakieś wskazówki i odpowiedzi :D
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
11570
Napisanych postów
159249
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
1230067
a trenuj maksymalnie co drugi dzień. Też wszystko musi mieć czas na regenerację. b 15-20min jak się uwiniesz wystarczy w zupełności c ja bym je trenował po treningu niż przed. Przed jeszcze bardziej je oslabisz. d niekoniecznie
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6257
Napisanych postów
61858
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
770922
Warto jak byś jeszcze napisał jak trenujesz te mięśnie głębokie i jakich ćwiczeń używasz bo to istotne.
Sam trening siłowy początkowo wystarcza żeby wzmocnić mięśnie rdzenia jeśli są na prawdę słabe. Utrzymanie pozycji technicznej już jest dla nich wyzwaniem.
1
Wierzyć to znaczy ufać, kiedy cudów brak.
Muscles not grow on trees!
Szacuny
0
Napisanych postów
2
Na forum
4 lata
Przeczytanych tematów
41
Właśnie nigdy jeszcze nie ćwiczylem tych mięśni, a przynajmniej nie skupiałem się na nich. Mam zamiar je ćwiczyć i właśnie dobieram sobie na nie ćwiczenia i dlatego też pytam o to czy jakieś ćwiczenia moglibyście zasugerować :D