SFD - po prostu najlepsze ceny! RABATY DO 90%
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Trening funkcjonalny - porady

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 464

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 4 Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 25
Mam dziwny temat. W weekend miałem taką sytuację - przewrócił mi się quad na bok w świeżo oranym polu (quad 145cm szeroki, ciężki prawie 500kg). Nie dałem rady go samodzielnie przewrócić aby wrócił na koła. Próbowałem na różne sposoby, w tym tak jak się podnosi motocykl - usiąść na ziemi i plecami napierać na quada i inne podobne. Najbliżej było robiąc próbę rozbujania go przód - tył, ale niestety przyznaję że zabrakło mi siły. Quad dodatkowo wkopał się trochę w ziemię. Na koniec przyszedł facet z kobietą i we troje tym sposobem co opisałem go przewróciliśmy. Dzisiaj czuję w mięśniach zakwasy, co jest dziwne bo ćwiczę wyciskanie i martwe ciągi. Zakwasy mam w ramionach i bicepsach. Pytanie do Was jakie ćwiczenia robić na siłowni, aby w podobnej sytuacji mieć więcej siły? Chodzi o pchanie ciężaru o wymiarach 150x120x220cm górą, aż się przewróci na bok. Wiem że dziwne pytanie ale może ktoś mi doradzi. Nie chciałbym jeździć quadem w pole i go wywracać celowo aby móc potrenować :)
...
Napisał(a)
rion10 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6913 Napisanych postów 63285 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 787545

Na trening trzeba spojrzeć szeroko. Jeśli chcesz być silny w szeroko rozumianym słowa znaczeniu czyli móc przewrócić ciężki przedmiot czy nie wiem nad głowę coś wysoko podnieść to nie poprawisz takich ruchów martwym ciągiem. Bo jeśli nie wykonujesz ruchu pchania w treningu to nie będziesz w tym silniejszy.

Trening siłowy nie jest treningiem, który poprawi różne ruchy bo zastanów się kiedy w życiu chwytasz rurkę z obciążeniem i podnosisz? Czy kiedy wyciskasz coś leżąc? To ruchy o konkretnym ruchu i w określonym ustawieniu ciała, a przecież najczęściej jak podnosimy coś z ziemi to albo ma dziwny kształt, albo środek ciężkości inaczej usytuowany.

Tonie jest też tak, że trening siłowy w żaden sposób nie przekłada się na te ruchy w końcu nasze mięśnie pracują stają się silniejsze i zapewne jak być nie trenował siłowo to może nawet nie byłbyś w stanie tego quada rozbujać delikatnie bo byłbyś za słaby.

Można trenować bardziej "funkcjonalnie" aplikując do treningu odpowiedni ćwiczenia np. przerzucanie ciężkiej opony czy pchać slidera jednak trzeba mieć świadomość, że jak wykonujemy czynność, której nie wykonujemy na co dzień to będziemy w niej słabsi i nasze mięśnie mogą następnego dnia być obolałe.

Zmieniony przez - rion10 w dniu 2024-08-19 15:50:21
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9182 Napisanych postów 83999 Wiek 50 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 710135
Idź do trenera i poszukaj takiego po fizjoterapii, to pomoże Ci również z barkiem .

TRENINGI KATOWICE Sebastian Szmit

Kompleksowe prowadzenie online
https://sebastianszmit.pl/ 

...
Napisał(a)
georgu Ivan Groźny Moderator
Ekspert
Szacuny 14705 Napisanych postów 53702 Wiek 36 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 403242
Witaj, ogólne wzmocnienie/wzrost siły spowoduje, że Twoje możliwości będą większe. Druga sprawa to technika. Samą siłą to połowa sukcesu, druga sprawa to umiejętność jej wykorzystania.

MODERATOR DZIAŁU "INNE DYSCYPLINY"
http://www.sfd.pl/[blog]_Brudna_miska_by_georgu-t1156013.html 

Prowadzenie, plany treningowe, plany żywieniowe: [email protected]

...
Napisał(a)
Ekspert
Szacuny 462 Napisanych postów 1085 Wiek 36 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 13325
Chłopie jak to waży 500kg to zapomnij że sam coś z tym zrobisz, możliwe że Mariusz miałby z tym problem nawet pomimo tego że i kamień ugotuje xd
...
Napisał(a)
Początkujący
No właśnie powiem Ci, że było bardzo blisko abym sam go przewrócił. To tak samo jakby samochód leżał na boku - niby sam w sobie jest ciężki, ale nie pcha się całej jego masy, bo jest ona rozłożona. Jest pewien moment do przełamania, taki punkt krytyczny, po przekroczeniu którego quad się sam przewala na koła, a kołysząc nim przód-tył się właśnie nabiera impetu. Nie jest to takie nie do zrobienia. Wydaje mi się, że trochę bym poćwiczył i bym dał radę samemu go przefałajtnąć. Tylko nie wiem co ćwiczyć :) Jakoś ten ruch pod nic mi nie podchodzi.
...
Napisał(a)
Ekspert
Szacuny 462 Napisanych postów 1085 Wiek 36 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 13325
Przysiad i wyciskanie głownie jeśli o to chodzi ,ewentualnie suwnica tylko jeżeli pchales to oparty plecami

Zmieniony przez - Kury w dniu 2024-08-20 15:01:49
...
Napisał(a)
Początkujący
Kury
Przysiad i wyciskanie głownie jeśli o to chodzi ,ewentualnie suwnica tylko jeżeli pchales to oparty plecami

Zmieniony przez - Kury w dniu 2024-08-20 15:01:49

załączam zdjęcie poglądowe. Jak widać, koła są bardzo szerokie i wryły się w ziemię co utrudniało całą operację. Quad ma takie rączki na wysokości około 130cm od ziemi i za nie pchałem. Nie bardzo mi to podpada pod pchanie wózka, chociaż może trochę też. Tutaj trzeba wykonywać ruch tak jakby rozbujać quada.
...
Napisał(a)
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 17758 Napisanych postów 133470 Wiek 42 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1467379
martwy, siady, i ogólnie techika przewracania kłada, jak masz saperke na kładzie wystarczy z tyłu podkopać aby było łatwiej

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6379 Napisanych postów 79282 Wiek 41 lat Na forum 23 lat Przeczytanych tematów 774738
Nie wiemy tak naprawdę na jakim jesteś poziomie wytrenowania, ani też ile rzeczywiście siły jest niezbędne żeby podnieść tego typu pojazd. Być może nawet osoby trenujące latami by nie dały rady tego zrobić. Nie wiem też, czy jest to odpowiednia motywacja do wykonywania treningów latami, bo tyle niestety trzeba żeby uzyskać znaczne zmiany w sile naszych mięśni.

Podnieść należy do tego holistycznie. Wzmocnienie wszystkich mięśni naszego ciała. Np. trening full body workout plus jakieś ćwiczenia specjalistyczne e oddzielnej sesji treningowej.

Moderator działu Odżywianie

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Kontuzja klatki piersiowej - porady

Następny temat

Trening Push Pull - ocena

Shoty
Polecane artykuły