Cześć,
Prośba o ocenę planu upper/lower.
Mam 38 lat. Ciężko określić mój staż treningowy - ćwiczyłem nieregularnie od 19 do 30 roku życia. Bywało, że trenowałem 0-3 miesiące w roku, a bywało, że przetrenowałem cały rok. Zawsze byl to klasyczny split z każdą partią trenowaną raz w tygodniu.
Teraz 2 miesiące temu wróciłem na siłownię po 8 latach przerwy i chyba przesadziłem z objętością jak i liczbą treningów i nieco przetrenowałem się (5-6 treningów w tygodniu, w sumie około 140 serii w tygodniu). Stąd pomysł lżejszego treningu upper/lower. Celem jest rekompozycja - ponieważ dorobiłem się sporej nadwagi, niedużo brakuje do otyłości. Dieta jest - 1.5g białka na kg masy ciała, nieznaczny deficyt kaloryczny rzędu 200 kcal. Cardio nie robię, bo po prostu nie lubię, ale jest 7-9 tysięcy kroków dziennie. Suplementacja - kreatyna 5/10g dziennie, izolat białka po treningu, witaminy/minerały olimp, omega 3. Z regeneracją jest średnio - kreatyna pomaga, ale mam problemy ze snem (około 5-6h dziennie). Z góry odpowiadam czemu tak mała objętość na lower - nigdy nie ćwiczyłem nóg ze względu na problemy z kolanami. Teraz z kolanami jest już OK, ale treningi nóg zaczynam defacto od zera. Odpowiadam też czemu nie ma martwego ciągu - zawsze przy tym ćwiczeniu bolały mnie plecy. Liczby powtórzeń celowo nie podałem, ale od zawsze lepiej reagowałem na niski zakres powtórzeń 4-8, w zasadzie niezależnie od ćwiczenia i tak też planuję zrobić teraz. I jeszcze pytanie - warto dorzucić wyizolowane ćwiczenie na brzuch w lower? Z góry dziękuję za odpowiedzi i wesołych Świąt!
Upper 1:
1. wyciskanie sztangi na ławce poziomej 4 serie
2. Ściąganie drążka z góry nachwytem na szerokość barków (lat pulldown) 4 serie
3. wyciskanie hantli nad głowę siedząc 4 serie
4. Przyciąganie linki wyciągu dolnego siedząc (Cable row) 3 serie
5. Wyciskanie sztangi na ławce dodatniej 3 serie
6. Modlitewnik 4 serie
7. Francuskie wyciskanie hantli 4 serie
W sumie 26 serii, czas trwania treningu około 1.5 godziny
Lower 1:
1. Przysiad ze sztangą z tyłu 4 serie
2. Wykroki chodzone 3 serie
3. Uginanie nóg na maszynie siedząc 4 serie
4. Dzień dobry ze sztangą 3 serie
5. Wspięcia stojąc 4 serie
W sumie 18 serii, czas trwania treningu około godziny
Upper 2:
1. wyciskanie hantli na ławce poziomej 4 serie
2. Ściąganie drążka z góry podchwytem na szerokość barków 4 serie
3. wyciskanie sztangi nad głową na stojąco (military press) 4 serie
4. wiosłowanie hantlą w oparciu ręką o ławeczkę 3 serie
5. Dipy na klatkę 3 serie
6. Zginanie przedramion siedząc na ławce 75 stopni 4 serie
7. Prostowanie ramion z linkami wyciągu górnego (Cable rope triceps extension) 4 serie
W sumie 26 serii, czas trwania treningu okolo 1.5 godziny
Lower 2:
1. Przysiad ze sztangą z przodu 4 serie
2. Prostowanie nóg na maszynie 3 serie
3. Uginanie nóg na maszynie 3 serie
4. Wznosy tułowia na ławeczce na prostownik grzbietu 4 serie
5. Wspięcia siedzac 4 serie
Zmieniony przez - borowik222 w dniu 2025-12-25 17:23:20
Zmieniony przez - borowik222 w dniu 2025-12-25 18:29:46
Zmieniony przez - borowik222 w dniu 2025-12-25 18:35:09
Prośba o ocenę planu upper/lower.
Mam 38 lat. Ciężko określić mój staż treningowy - ćwiczyłem nieregularnie od 19 do 30 roku życia. Bywało, że trenowałem 0-3 miesiące w roku, a bywało, że przetrenowałem cały rok. Zawsze byl to klasyczny split z każdą partią trenowaną raz w tygodniu.
Teraz 2 miesiące temu wróciłem na siłownię po 8 latach przerwy i chyba przesadziłem z objętością jak i liczbą treningów i nieco przetrenowałem się (5-6 treningów w tygodniu, w sumie około 140 serii w tygodniu). Stąd pomysł lżejszego treningu upper/lower. Celem jest rekompozycja - ponieważ dorobiłem się sporej nadwagi, niedużo brakuje do otyłości. Dieta jest - 1.5g białka na kg masy ciała, nieznaczny deficyt kaloryczny rzędu 200 kcal. Cardio nie robię, bo po prostu nie lubię, ale jest 7-9 tysięcy kroków dziennie. Suplementacja - kreatyna 5/10g dziennie, izolat białka po treningu, witaminy/minerały olimp, omega 3. Z regeneracją jest średnio - kreatyna pomaga, ale mam problemy ze snem (około 5-6h dziennie). Z góry odpowiadam czemu tak mała objętość na lower - nigdy nie ćwiczyłem nóg ze względu na problemy z kolanami. Teraz z kolanami jest już OK, ale treningi nóg zaczynam defacto od zera. Odpowiadam też czemu nie ma martwego ciągu - zawsze przy tym ćwiczeniu bolały mnie plecy. Liczby powtórzeń celowo nie podałem, ale od zawsze lepiej reagowałem na niski zakres powtórzeń 4-8, w zasadzie niezależnie od ćwiczenia i tak też planuję zrobić teraz. I jeszcze pytanie - warto dorzucić wyizolowane ćwiczenie na brzuch w lower? Z góry dziękuję za odpowiedzi i wesołych Świąt!
Upper 1:
1. wyciskanie sztangi na ławce poziomej 4 serie
2. Ściąganie drążka z góry nachwytem na szerokość barków (lat pulldown) 4 serie
3. wyciskanie hantli nad głowę siedząc 4 serie
4. Przyciąganie linki wyciągu dolnego siedząc (Cable row) 3 serie
5. Wyciskanie sztangi na ławce dodatniej 3 serie
6. Modlitewnik 4 serie
7. Francuskie wyciskanie hantli 4 serie
W sumie 26 serii, czas trwania treningu około 1.5 godziny
Lower 1:
1. Przysiad ze sztangą z tyłu 4 serie
2. Wykroki chodzone 3 serie
3. Uginanie nóg na maszynie siedząc 4 serie
4. Dzień dobry ze sztangą 3 serie
5. Wspięcia stojąc 4 serie
Upper 2:
1. wyciskanie hantli na ławce poziomej 4 serie
2. Ściąganie drążka z góry podchwytem na szerokość barków 4 serie
3. wyciskanie sztangi nad głową na stojąco (military press) 4 serie
4. wiosłowanie hantlą w oparciu ręką o ławeczkę 3 serie
5. Dipy na klatkę 3 serie
6. Zginanie przedramion siedząc na ławce 75 stopni 4 serie
7. Prostowanie ramion z linkami wyciągu górnego (Cable rope triceps extension) 4 serie
W sumie 26 serii, czas trwania treningu okolo 1.5 godziny
Lower 2:
1. Przysiad ze sztangą z przodu 4 serie
2. Prostowanie nóg na maszynie 3 serie
3. Uginanie nóg na maszynie 3 serie
4. Wznosy tułowia na ławeczce na prostownik grzbietu 4 serie
5. Wspięcia siedzac 4 serie
Zmieniony przez - borowik222 w dniu 2025-12-25 17:23:20
Zmieniony przez - borowik222 w dniu 2025-12-25 18:29:46
Zmieniony przez - borowik222 w dniu 2025-12-25 18:35:09

Krzysztof Piekarz