EXTRA RABAT NA DZIEŃ OJCA! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Trening Upper Lower - ocena

temat działu:

Trening dla zaawansowanych

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1726

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 9 Na forum 3 lata Przeczytanych tematów 1737
Hej,

Prośba o ocenę treningu.

Trochę o mnie:
- mam 33 lata
- wzrost 180 cm
- siedzącą pracę głównie z domu
- ważę około 88,4 kg
- tkanka tłuszczowa ok 23% (dane pochodzą z zegarka Galaxy Watch 6)

Moim celem jest zrzucenie tkanki tłuszczowej, poprawa siły w ćwiczeniach kalistenicznych, opanowanie Muscle-upa na kołach/drążku, opanowanie innych figur. Generalnie chcę znaleźć balans pomiędzy dobrym wyglądem, a sprawnością i siłą, która pozwala na opanowanie niektórych ćwiczeń, jak wcześniej wspomniany Muscle-up, front-lever itp.

Dotychczas ćwiczyłem cross + wolne ciężary/kaslistenika. Moim zdaniem mam zadowalającą masę mięśniową (oczywiście zawsze warto coś dorzucić), ale muszę to teraz odsłonić poprzez zgubienie nadmiaru tłuszczu.

Trochę o moich wynikach:
- podciągam się około 8 razy nachwytem
- dipy z obciążeniem 10kg+ na 8-12 powtórzeń
- ława to 80-85 kg na 6-10 powtórzeń
- siady ok 80 kg na 6-10 powtórzeń

Ćwiczę tak:
1. Poniedziałek, środa, piątek - góra
a. Pon i wt:
Superseria: podciąganie nachwytem 6+8 powtórzeń + Dipy 6-10 powtórzeń (do dipów dorzucam obciążenie) / 4 serie / przerwy 2-3 min
Superseria: pompki na kołach 10-12 powtórzeń + Podciąganie australijskie False Grip 8-12 powtórzeń / 2 serie / przerwy 2-3 min
Superseria: Triceps na maszynie + bicek + wznosy bokiem - wszystko po około 8-12 powtórzeń / 3 serie / przerwy 2-3 min

b. Piątek
Superseria: podciąganie na kołach false grip 3+5 powtórzeń + Dipy na kołach 6-8 razy / 5 powtórzeń / przerwy 3 min
Superseria: pompki na kołach 10-12 powtórzeń + Podciąganie australijskie False Grip 8-12 powtórzeń / 3 serie / przerwy 3 min
Superseria: Triceps na maszynie + bicek + wznosy bokiem - wszystko po około 8-12 powtórzeń / 3 serie / przerwy 2-3 min

Robię te superserie, gdyż zaoszczędzają mi czas. Ćwiczę rano przed pracą po spożyciu banana i szejka białkowego.

2. wtorek, czwartek - dół
- Przysiady - 4 serie - 6-8 powtórzeń
- wykroki - 1 seria - do upadku
- RDL - 4 serie - 6-10 powtórzeń
- jakieś jedno ćwiczenie na dwójki - 1 seria
- Superseria - brzuch + łydki - 5 serii

Kroki - cel 10k dziennie

Dieta
Pudełka 1900 kcal + dobijam bananem i dwoma szejkami białkowymi, co daje łącznie jakieś 2300 kcal może.

Zmieniony przez - Nieformalny w dniu 2025-06-02 11:21:18
...
Napisał(a)
rion10 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6860 Napisanych postów 62881 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 784991

Zacznijmy może od treningu.
Ten plan góry ciała jest całkiem spoko poukładany w superseriach choć mi osobiście brakuje ćwiczeń złożonych jak choćby wiosłowania w grzbiecie, ale piszesz, że chcesz podziałać w ćwiczeniach kalistenicznych to podciąganie australijskie jest bardzo fajną opcją zamiast wiosłowania.
Dodałbym coś bardziej złożonego dla barków bo same unoszenia bokiem może być za mało dla nich.

W treningu nóg był dołożył tych serii bo jednak to duża partia. Wykroków daj sobie 3-4 serie i możesz ostatnią zrobić do upadku.
Ćwiczenie na tył uda daj w formie zgięcia kolan bo wyprost w biodrze masz w rdlu.

Natomiast trzeba poprawić dietę. Rozumiem, że jesteś w okresie redukcji ale przy Twoich gabarytach zapotrzebowanie kaloryczne jest pewnie w okolicach 3000+kcal więc deficyt masz bardzo duży. Jak dla mnie się zagłodzisz na takiej ilości jedzenia. Policz dokładnie swoje zapotrzebowanie i odejmij jakąś wartość, ale tak planuj redukcję żebyś miał później jeszcze jakieś pole manewru teraz masz kalorykę bardzo nisko.

Zmieniony przez - rion10 w dniu 2025-06-04 11:06:49
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6341 Napisanych postów 78258 Wiek 40 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 768398
Niestety, ale jedna z podstaw kształtowania sylwetki, w tym redukcji tkanki tłuszczowej leży dość mocno. Jest to Twoje odżywianie i dwie kwestie z tym związane. Diety pudełkowe są słabej lub bardzo słabej jakości. Ewentualnie dobrane specjalistycznie dla określonej osoby pod konkretną ilość składników odżywczych. Takie rozwiązanie jednak mało gdzie jest oferowane, a jeżeli to wychodzi bardzo drogo. Ilość białka z reguły jest zawyżona i przy głodowej ilości kalorii 1900 zapewne wynosi około 60-70 gramów, co jest zdecydowanie zbyt mało. Nawet pijąc dwie porcje odżywki białkowej dziennie. Sugeruję zacząć od racjonalnej ilości kalorii.

Moderator działu Odżywianie

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Trening FBW i Push Pull Legs - ocena

Następny temat

Kurs trenera personalnego w wieku 30 lat - nowa ścieżka życia

Dzien ojca
Polecane artykuły