Złap SUPER OKAZJE! SPRAWDŹ TERAZ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Trening Split - ocena

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 149

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a) Temat przeniesiony przez rion10 z działu Plany treningowe.
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 27 Wiek 29 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 450
Cześć,
Zmieniłem pracę, od grudnia będę miał dostęp do medicover'a i chciałbym wrócić do regularnych treningów.
Kiedyś trenowałem bardzo systematycznie jeśli chodzi o siłownie, miałem plan dietetyczny, treningowy i suplementacje zaleconą od trenera, odgrzebałem stare wiadomości i chciałbym wrócić do tego planu bo dobrze mi się z nim działało ale pojawił się u mnie jeden problem.
Mam fizyczną pracę i biegam rekreacyjnie żeby utrzymać chociaż w jakimś stopniu kondycję sprzed lat, startowałem kiedys w maratonach, schodziłem poniżej 3h itd..., zacząłem odczuwać ból w prawym kolanie, myślałem że mam do odciągnięcia wodę ale okazało się po wizycie u ortopedy że problem tkwi w uszkodzonej łękotce, czeka mnie rezonans, funkcjonuje normalnie, podczas standardowych czynności nic nie czuje, jedynie przy siadzie pełnym albo jak np. wchodzę na rampe i podpieram sie na prawej nodze wtedy jest dyskomfort, chciałbym uniknąć dalszego pogłebienia problemu póki nie jest to do końca wyjaśnione.
To plan treningowy którego kiedyś używałem:
Trening 1 plecy + biceps
Wiosłowanie sztangą 5x5 (3 minuty przerwy)
martwy ciąg 4 x 12,10,8,6 (2 minuty przerwy)
podciaganie wąsko 4 x 10-15 (2 minuty przerwy)
focze wiosłowanie z hantlami 4 x 12 + dropset (2 minuty przerwy)
ściąganie drążka z wyciągu górnego nachwytem szeroko 4 x 12 + dropset (2 minuty przerwy)
uginanie przedramion ze sztangą (21) 5 serii (2 minuty przerwy)
Brzuch plank 4 x max (2 minuty przerwy)
Trening 2 klatka + triceps
wyciskanie skos dodatni sztanga 5x5 (3 minuty przerwy)
rozpiętki skos dodatni 4 x 12 (2 minuty przerwy)
wyciskanie hantli na skosie ujemnym 4 x 12 + dropset (2 minuty przerwy)
floor press + seria łaczona pompki w superseri 4 x 12 (2 minuty przerwy)
prostowanie ramion przy górnym wyciągu 4 x 12 (1 minuta przerwy)
prostowanie ramion w opadzie z hantlem 4 x 12 (1 minuta przerwy)
łydka wspięcia na maszynie 4 x 15 (1 minuta przerwy)
Trening 3 barki
Wyciskanie hantli siedząc 5x5 (3 minuty przerwy)
wzniosy linki wyciągu dolnego na boki 4 x 12 (2 minuty przerwy)
wyciskanie na barki na maszynie smitha 3 x 12 + dropset (2 minuty przerwy)
unoszenie sztangi do brody 3 x 12 + dropset (2 minuty przerwy)
odwrotny butterfly 4 x 12 (2 minuty przerwy)
brzuch unoszenie nóg do góry na drążku 4 x max (1 minuta przerwy)
Trening 4 nogi
front squat 5 x 5 (3 minuty przerwy)
przysiady bułgarskie 4 x 12 (2 minuty przerwy)
zakroki 4 x 12 (2 minuty przerwy)
glute bridge
martwy ciąg na prostych nogach 4 x 15 + dropset (2 minuty przerwy)
łydka wspięcia na maszynie smitha 4 x 20 (1 minuta przerwy)
brzuch allahy 4 x 10-15 (1 minuta przerwy)

A to suplementacja którą stosowałem:
tylko w dni treningowe :
5-10g kreatyna + 10g eaa/bcaa ( dodajesz do wody podczas treningu)
30g białka whey po treningu

co dzień:
wit a-z – 2 tab dziennie - 1 tab rano i 1 tab wieczorem
magnez – 2x 200mg do posiłków
omega 3 - 2 tab dziennie - 1 tab rano i 1 tab wieczorem
cynk 20mg – 2 tab dziennie - 1 tab z rana i 1 tab wieczorem

Do tematu chciałbym teraz podejść na luzie, bez co tygodniowych raportów i trzymania makro co do grama.
Chce po prostu porawić swoje samopoczucie i lepiej znowu się poczuć ze swoją sylwetką.
Jak moge zmodyfikować ten plan żeby nie uszkodzić kolana i zdrowo trenować?

Pozdrawiam,
Kamil :)

T'estimo Barca <3

...
Napisał(a)
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12528 Napisanych postów 162154 Wiek 36 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1241938
Siemka
Przy uszkodzonej łąkotce (zwłaszcza, gdy jeszcze występuje ból) Twój obecny plan to faktycznie niestety prosta droga do pogłębienia urazu. Fronty, bułgary i zakroki mocno obciążają kolano w zgięciu i wymagają dużej stabilizacji.
Polecamy również: Najbardziej szkodliwe metody treningowe

Przechodząc do konkretów bez lania wody, na tym etapie unikamy głębokiego zgięcia kolana i niestabilnego podłoża.
1. Front Squat -> Wypychanie na suwnicy (Leg Press) - Pozwala kontrolować głębokość ruchu. Nie schodź do momentu bólu/dyskomfortu. Stopy ustaw szerzej.
2. Przysiady bułgarskie i Zakroki -> wywal.
ZAMIENNIK 1: Uginanie nóg na maszynie leżąc/siedząc. Musisz wzmocnić dwugłowe, to klucz do stabilizacji kolana.
ZAMIENNIK 2: Wyprosty -Ostrożnie. Tylko końcowy zakres ruchu (ostatnie 30-45 stopni wyprostu), mały ciężar, dużo powtórzeń, żeby "napompować" czworogłowy bez mielenia stawem.
3. Glute Bridge - Zostaw, to super ćwiczenie i bezpieczne dla kolana.
4. Martwy Ciąg na prostych nogach - Zostaw, ale nie blokuj kolan "na sztywno", zostaw sobie lekki zakres do manewru stawem.
5. Martwy ciąg klasyczny - Jeśli czujesz dyskomfort przy starcie z ziemi, zamień na Rack Pull spod kolana. Oszczędzisz łąkotkę przy starcie.

Co do supli
-Kolagen z witaminą C + MSM. Minimum 10g kolagenu dziennie. To budulec.
-Kurkumina z piperyną. Działa silnie przeciwzapalnie. Pomoże wyciszyć ewentualne stany zapalne kolan.
-Omega-3. Zwiększ do 2-3g EPA/DHA dziennie (działanie przeciwzapalne).
-Dorzuć D3 + K2

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/ 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6407 Napisanych postów 78873 Wiek 41 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 772274
Przede wszystkim sugeruję zastanowić się nad tym, na czym Tobie bardziej zależy. Kształtowanie sylwetki niekoniecznie będzie szło w parze z wynikami w bieganiu. Szczególnie na poziomie średnim, lub też wyższym. W takiej sytuacji musisz wybrać co jest dla Ciebie bardziej istotne i skupić swój plan treningowy w tym kierunku, lub też być przeciętnym w obu sportach.

Zakładając jednak, że priorytetem jest dla Ciebie kształtowanie sylwetki, sugeruję ułożyć plan treningowy full body workout rekreacyjnie bieganie raz, czy też dwa razy w tygodniu. W zależności od możliwości.

Moderator działu Odżywianie

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Plan treningowy - porady

Następny temat

Trening siłowy w sportach walki - porady

swieta
Polecane artykuły