SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Trening FBW - ocena

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 279

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 31 Wiek 2 lata Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 1544
Cześć. Jestem po półrocznej masie, na której się lekko podlałem i zrobiłem 2,5 miesiąca redukcji. Na zdjęciu progres, który wydaje mi się, że jest całkiem zauważalny. Jeśli chodzi o pomiary progresu to:
ramię 29-31.5cm, klata 93-95,5cm, pas 72, przedramie 26-26, łydka 31,5 -32cm, udo 49->51,5cm
Dane pomiary są przed masą(pierwsza liczba), i po masie i redukcji(druga liczba).
Na zdjęciu okres przed masą, i po masie i po redukcji(obwód pasa na jednym i drugim zdjęciu 72cm)
Ćwiczę zestawem fbw by georgu, lekko go zmodyfikowałem. I moje pytanie, czy taki plan będzie git czy za bardzo przeładowane plecy ? Proszę o opinie czy ten trening będzie dobry czy muszę coś w nim poprawić. Robię progres w sile + jest progres w obwodach i wyglądzie. W treningu A chciałem dodać trening na łydki, ponieważ słaby progres na nich i jestem chory na stwardnienie rozsiane i chciałbym je wzmocnić :)
A
przysiad 3serie
unoszenie z opadu 2s
wiosłowanie sztangą podchwyt 2s
podciąganie podchwyt 2s
wyciskanie hantli plasko 3s
wyciskanie zolnierskie 3s
uginanie hantli 2s
pompki na poreczach 2s
allahy 3s

B:
prostowanie nog w siadzie 2s
uginanie nog w lezeniu 2s
martwy ciag 2s
podciaganie nachwytem 5s
wyciskanie hantli skos 3s
wyciskanie hantli siedzac 3s
uginanie ramion ze sztanga 2s
uginanie ramion na wyciągu 2s
side plank 3s

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 31 Wiek 2 lata Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 1544
zapomniałem dodać że zdjęcie po prawej przed masą, po lewej po masie i po redukcji. Zrobiłem przez nieuwagę na odwrót :D
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
georgu Ivan Groźny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 14766 Napisanych postów 53382 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 401648
Witaj,
Jeśli chodzi o objętość na pleców nie ma tragedii. Spokojnie może tak być.
W B dlaczego prostowanie i uginanie masz przed ciągiem? Masz w tym jakiś cel?
Osobiście też wolałbym wiosło od podciągania rozdzielić wyciskaniem w A.
W B znów wyciskania rozdzielić podciąganiem.

Poza tym obawiasz się objętości w plecach, a na bicepsy również wrzuciłeś jej trochę, gdzie bicepsy pracują też przy plecach, wyciskaniu i "wszędzie"

MODERATOR DZIAŁU "INNE DYSCYPLINY"
http://www.sfd.pl/[blog]_Brudna_miska_by_georgu-t1156013.html 

Prowadzenie, plany treningowe, plany żywieniowe: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
W takim razie poprawie kolejność ćwiczeń. Powinienem zmniejszyć objętość jeśli chodzi o biceps i barki ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12335 Napisanych postów 161129 Wiek 35 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1237103
Przede wszystkim Nie wykonuj ćwiczeń na plecy w pozycji podchwytem bo najprawdopodobniej będzie zbyt mocno pracował bicepsami a plecy będą tutaj nieco słabiej reagowały na na bodziec na ruch. Wrzuć sobie wiosłowanie nachwytem a jeżeli podciąganie Chcesz zostawić podchwytem to wtedy w takiej konfiguracji od biedy może to zostać. Po kilku seriach wiosłowania nad krytem gdzie plecy będą już delikatnie zmęczone przetrenowane również inaczej powinno one reagować na podciąganie Mam na myśli to że powinny lepiej włączyć się do pracy jeżeli będą już delikatnie przemęczony

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja https://www.instagram.com/tomq.bb
[email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6480 Napisanych postów 77150 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 761569
Patrząc pod kątem efektów o jakich wspomniałeś, to jak najbardziej widać po zmianach pomiarów obwodów ciała, że są one dobre. Sylwetka będzie to odzwierciedlała w dłuższej perspektywie.

Nawiązując do planu treningowego, to według mnie poszedłeś w złą stronę. Zamiast bazować na podstawowych ćwiczeniach wielostawowych/złożonych, to włączyłeś jakieś prostowania/uginania podudzi, itp. Sugeruję wrócić do podstawowego planu z artykułu na podstawie, którego układałeś swój plan i zoabczyć jak to wygląda.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
No właśnie to wszystko wziąłem z planu fbw by Georgu,który często był polecany tu na forum dla początkujących
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6480 Napisanych postów 77150 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 761569
Trening full body workout bazować powinien w pierwszej kolejności na zaangażowaniu dużych partii mięśniowych, ćwiczeniami wielostawowymi/złożonymi, takimi jak: przysiady, ciągi, wiosłowania, podciągania, wznosy bioder, czy też wyciekania. Niekoniecznie uginania/prostowania czegokolwiek na maszynach. Powinny być to ćwiczenia angażujące w największym stopniu układ nerwowo-mięśniowy, a niekoniecznie izolujące tylko mięsień czworogłowy lub dwugłowy uda.

https://www.sfd.pl/FBW__Full_Body_Workout-t1135959.html

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Martwy ciąg technika

Następny temat

Trening FBW - ocena

WHEY premium