Waga : 81 kg
Wzrost : 178 cm
Cel treningowy : Poprawa sylwetki, Redukcja wagi do ok 75kg a potem budowanie masy mięśniowej.
Staż treningowy na siłowni : Początkujący ( miałem epizody z siłownią ale nigdy tak na poważnie)
Uprawiane inne sporty : Rekreacyjnie rower i bieganie
Dostęp do sprzętu: Własna siłownia w domu- sztangi/ hantle/ wyciag/ drążek
Dieta : staram się tzrymac 2700 kcal
Stan zdrowia: strasznie pospinane ciało, fatalna mobilność, spięta taśma tylna, na tyle że brakuje mi 20 cm żeby dotknąć palcami rąk własnych stóp w skłonie. Ale pracuję nad rozciąganiem.
Po obejrzeniu mnóstwa filmów i wątków na różnych forach stwierdzam, że im więcej tego oglądam tym mniej wiem. Dlatego postanowiłem się doradzić fachowców. Chcę ćwiczyć co 2 dzień 2 treningami na zmianę FBW. Dodatkowo codziennie robię sobie trening na brzuch aby go wzmocnić, jakieś planki i tak dalej. Na chwilę obecną przerażają mnie martwe ciągi i wiosłowania z dużym ciężarem bo boję się, że zrobię sobie krzywdę ze względu na moją tragiczną mobilność i zapewne nieidealną technikę tych ćwiczeń.
Proszę o ocenę planu treningowego. Mam taką zależność ze najwięcej siły mam w 1 serii a potem robi się coraz gorzej wiec przyjąłem metodę progresji ze każdą kolejna seria ma mniej powtórzeń. Ale jeśli uda mi się wszystko zrobić tym samym ciężarem to na następnym treningu dorzucę kilogramów i tak dalej.
Trening A
Klatka- Wyciskanie sztangi na ławce prostej (4s 12 10 8 6)
Barki- OHP siedząc (mam siłownię w niskim pomieszczeniu i nie mam możliwości robić tego ćwiczenia na stojąco) 3s 12 10 8
Nogi- Wykroki z hantlami ( 3s 12 10 8)
Plecy- ściąganie linki wyciągu (4s 12 10 8 6)
Triceps- wyciskanie francuskie sztangi łamanej ( 3s 12 10 8)
Biceps- Uginanie hantli z supinacją nadgarstka stojąc (3s 12 10 8)
Brzuch- Allachy do upadku mięśniowego
Trening B
Klatka- rozpiętki na łąwce prostej ( 4s 12 10 8 6 )
Barki-Arnold press z hantlami ( 3s 12 10 8 )
Nogi- Przysiady ze sztangą (3 s 12 10 8 ) bardzo boję się tego ćwiczenia, po prostu obawiam się, że zrobię sobie krzywdę. Mam straszną mobilność, pospinaną taśmę tylną i tak dalej. Z chęcią bym to zamienił na coś łagodniejszego do czasu aż wzmocnie brzuch, plecy i nabiorę techniki.
Plecy- Podciąganie na drążku szerokim chwytem. (4s 12 10 8 6 ) Z początku będę się wspomagał gumami albo robił negatywy bo nie dam rady się podciągnąć tyle razy.
Triceps- Prostowanie przedramion na wyciągu górnym ( 3 s 12 10 8 )
Biceps- Uginanie sztangi łamanej stojąc ( 3s 12 10 8)
Brzuch- Przyciąganie kolan do brzucha w zwisie – do upadku mięśniowego.
Będę wdzięczny za każdą pomoc i z góry dziękuję.
Zmieniony przez - LekkoNieBedzie w dniu 2025-01-09 22:27:20