SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Trening FBW - ocena

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 199

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a) Temat przeniesiony przez rion10 z działu Plany treningowe.
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1 Wiek 25 lat Na forum 40 dni Przeczytanych tematów 30
Dzień dobry,

Na siłownie chodzę od paru lat ale robić tylko cardio. Dużo biegam, kocham to.. 10 km w godzinkę to dla mnie norma na bieżni. Zaczęło się od tego, że chciałam schudnąć i schudłam 15 kg. Teraz jestem już bardzo szczupłą i zaczynam coś ćwiczyć "siłowo".. chwilę zastanawiałam się nad trenem ale szkoda mi kasy. Ogólnie mam pracę siedzącą poza siłą 0 ruchu. Na siłownie chodzę 3x w tyg. więc czasem tygodniowo biegałam po 30 km. Jeżeli chodzi o jedzenie, jem bardzo zdrowo, dużo białka, mało cukru itp. Ułożyłam sobie taki plan fwb po informacjach jakie wyczytałam i używając ćwiczeń, które lubię. Chciałabym go robić 2x w tyg.
Jem 2 tyś kcal, ważę 50 kg i mam 168 wzrostu. Nie mam w planach dzwigać po 100 kg, chce mieć delikatnie zarysowaną kobiecą sylwetkę. Chce też dorzucić z 300 kcal żeby troszkę nabrać masy.

Jak to oceniacie?

1. Rumuński martwy ciąg z hantlami (RDL) 3x10
2. Skłony "dzień dobry" ze sztangą 3x10
3. Wiosłowanie ze sztangą 5x5
4. Pompki 3x10 (+)
5. Unoszenie nóg leżąc (z prostymi rękami i trzymając talerz 5 kg) 3x20
6. Plank 3x1min (+)

A w 3 dzień treningowy to co kocham, bieg około 10 km.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6705 Napisanych postów 62584 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 780695

Powiem szczerze, że średnio mi się podoba plan treningowy jako całość.

Już powiem dlaczego. Przede wszystkim plan nie jest ogólnorozwojowy i nie traktuje ciała jako całość. Rozumiem, że kobiety często skupiają się na konkretnych partiach mięśniowych i chcą poprawić na przykład uda i pośladki, ale jak już trenujemy to powinniśmy do tego podchodzić holistycznie i każdą partię mięśniową trenować.

U Ciebie widzę nacisk położony jest na tył uda i pośladki bo te mięśnie atakuje rdl i dzień dobry, ale już nie masz żadnego ćwiczenie na przód uda. Dlatego tutaj jeśli miałbym zaproponować jakąś zmianę to dałbym przysiad w dowolnej formie na początek, a później rdl lub dzień dobry, te dwa ćwiczenia są w stanie solidnie przetrenować cały dół ciała.

Jak wcześniejsze ćwiczenia robisz 3x10 to podobnie może być z wiosłowaniem sztangą, a w całości planu treningowego brakuje mi jeszcze ćwiczeń na mięśnie naramienne. Jeśli zaczynasz to ćwiczeń dedykowanym bicepsowi i tricepsowi na razie nie trzeba.
Gdy potrzebujesz jakiejś inspiracji lub gotowych planów zajrzyj do działu Ladies.

Zmieniony przez - rion10 w dniu 2024-08-02 15:51:39
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6441 Napisanych postów 76940 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 760252
Bez wątpienia trening siłowy będzie podstawą kształtowania sylwetki i wyników w tym kierunku. Szkoda, że tak późno masz zamiar go wprowadzić. Gdyby to było wprowadzenie od początku, to efekty byłby zdecydowanie lepsze.

Jak zostało wspomniane w wypowiedzi powyżej, plan który ułożyłaś w nieproporcjonalnym stopniu angażuje poszczególne partie mięśniowe. Warto jest skupić się na tych największych, ćwiczeniami wielostawowymi/złożonymi, a w następnej kolejności mniejsze. Podstawą będą siady, ciągi, wznosy bioder, wiosłowania, podciągania, wyciskania.

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Słaby przysiad - porady

Następny temat

Ilość serii na biceps w planie

WHEY premium