To będzie Twój rok! Sprawdź rabaty do 90%
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Trening FBW - ocena

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 373

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 5 Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 428
Cześć, mam prośbę o ocenę planu FBW A B C, który wykonywałbym 3 razy w tygodniu. Obecnie trenuje systemem PUSH, PULL, LEGS. Myślę, że lepszą metodą będzie właśnie FBW, żeby mięśnie dostawały bodziec nie tylko raz w tygodniu. Aktualie jestem na masie i spożywam 2800 kcal w tym 150 białka, 67 tłuszczy i 400 węgli. Ważę 67 kg i mam 173 cm wzrostu. Staż treningowy na poważniej od około roku. Poniżej zamieszczam plan FBW. Bardzo proszę o opinie oraz ewentualne propozycje do korekty.

Zmieniony przez - varuxio w dniu 2025-12-28 21:04:10

Zmieniony przez - varuxio w dniu 2025-12-28 21:04:31
...
Napisał(a)
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12531 Napisanych postów 162195 Wiek 36 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1242229
Cześć!
Patrząc na Twoje zdjęcie i parametry, widzę ogromny potencjał. Masz niską zawartość tkanki tłuszczowej (tzw. „baza” jest czysta), co jest idealnym punktem wyjścia do budowania masy. Przejście z systemu PUSH/PULL/LEGS wykonywanego 3 razy w tygodniu na FBW (Full Body Workout) to spoko decyzja dla osoby trenującej naturalnie, która powinna częściej pobudzać mięśnie do wzrostu.
Polecamy również: Błędy w treningu FBW. Skuteczny plan treningowy FBW

Mam kilka uwag technicznych, które sprawią, że ten plan treningowy FBW będzie skuteczniejszy dla Ciebie
Sesja A:
-Nogi - Masz tu tylko wyprosty i uginania na maszynie. To ćwiczenia izolowane. W dniu A brakuje fundamentalnego ćwiczenia wielostawowego na nogi. Zamiast "Wyprosty nóg na maszynie", wrzuć Przysiad ze sztangą na plecach lub Goblet Squat.

Sesja B
-rozpiętki zaniem na jakieś wyciskanie na klate
-wznosy boczne, na wyciskanie na barki
-podobnie z łapami
-to jest FBW, jak najwięcej ruchów złożonych.

Ogólnie zostałbym przy podziale A i B. Dlaczego? Będziesz łatwiej kontrolować progresję obciążenia. Poza tym, widac, że kombinujesz niepotrzebnie, aby plan po prostu czymś sie różnił od innego. Nie ma takiej potrzeby. Bazuj na złożonych ruchach. Siady, ciągi, wyciskania. Wszelkie izolacje, wznosy, rozpiętki - wywal lub ogranicz do minimum, jeśli brakuje po prostu zaakcentowania jakiegoś ruchu.

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/ 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 5 Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 428
Dzięki za porady, posłuchałem i poprawiłem, czy mógłbyś teraz rzucić okiem czy jeszcze coś wypadało by poprawić, dodałem jeszcze lat pulldown w dniu A.

Zmieniony przez - varuxio w dniu 2025-12-31 14:33:32

Zmieniony przez - varuxio w dniu 2026-01-01 10:19:03
...
Napisał(a)
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6415 Napisanych postów 78949 Wiek 41 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 772789
Nie pozostaje nic innego, jak zgodzić się z wypowiedzią kolegi powyżej. Podział planu treningowego na A i B będzie wystarczający. Bazą planu treningowego powinny być ćwiczenia wielostawowe/złożone i w największym stopniu zaangażowanie dużych partii mięśniowych.

Myślę, że to co wrzuciłeś jest przekombinowane i zbyt duże pod względem objętości.

Moderator działu Odżywianie

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Trening Upper Lower - ocena

Następny temat

Ćwiczenia hantlami ma podłodze

Twój rok
Polecane artykuły