SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Trening FBW - ocena

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 273

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 24 Napisanych postów 720 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 34079
Cześć po 2 latach trochę byle jakiego treningu chciałbym wrócić do ćwiczeń złożonych bo miałem na nich dobre przyrosty i efekty, przysiadu dałem 3 s bo jeszcze nie jestem w nim obcykany technicznie plus dość mocno odczuwam po nim zmęczenie zdecydowanie to moja słabsza partia. Chciałbym również wyrównać dysproporcje pomiędzy silną klatą a słabszymi plecami dlatego wrzuciłem trochę więcej serii na plecy. Dzięki za sugestie! Pozdrawiam

A:
Squat 3s10pow
Bench press 4s10pow
Barbell row 4s 10 pow
Seated dumbell press 3s10pow
Pullups 2 x 10
Calf rise 2 x 20
Allahy/kółko

B:

Romanian Deadlift 4s 10 pow
Dumbell press 4s10 pow
Cable rows 4s10pow
Shoulder rise 3s10pow
Leg extension 3s10pow
Chin ups 2s10pow
Allahy/kółko

"Bo wykonać mi trzeba dzieło wielkie, pilne,
Bo z tych kruszców dla siebie serce wykuć muszę,
Serce hartowne, mężne, serce dumne, silne."
Leopold Staff - Kowal

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6736 Napisanych postów 62621 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 781273

Nie wiem jak wygląda u Ciebie aktualnie poziom tkanki tłuszczowej, ale przy problemach z tarczycą nie wchodź od razu w głęboki deficyt kaloryczny tylko delikatny. I jak dołożysz aktywność fizyczną to powinno powoli lecieć w dół bo i tak możesz mieć problemy z regeneracją.

Plan A pod względem doboru ćwiczeń siłowych jest jak najbardziej w porządku ale ja bym zmienił objętość w niektórych ćwiczeniach. Na największa partię w ciele czyli nogi robisz najmniej serii, a powinno być najwięcej, a przynajmniej więcej niż na barki czy klatkę piersiową, które są zdecydowanie mniejszymi partiami treningowymi.
Dałbym też podciąganie na drążku wcześniej, a nie na koniec treningu siłowego.

W treningu B zamiast rdl dałbym klasyczny martwy ciąg. Zamiast wiosłowania na wyciągu dałbym jakieś wolnociężarowe wiosłowania na przykład z hantlami. Drążek wcześniej.

Na brzuch/rdzeń jak w pierwszym dniu masz kółko to w drugim daj coś innego możesz dac dead bug, paloff press, russian twist coś co zaangażuje mięśnie nieco inaczej.

Zmieniony przez - rion10 w dniu 2024-09-25 08:59:18
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6480 Napisanych postów 77148 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 761553
Myślę, że napisałeś trochę zbyt mało informacji na swój temat. Podstawą sprawdzenia planu treningowego, diety, czy też suplementacji jest torchę bardziej obszerna wiedza w kierunku danej osoby, a nie tylko to, że kiedyś trenowałeś. W takiej sytuacji sugeruję zapoznać się z tematem zawierającym ankietę działu, dokładnie ją wypełnić i wkleić tutaj:

https://www.sfd.pl/REGULAMIN,_ANKIETA_DZIAŁU-t473858.html

Poza tym, myślę że więcej osób będzie skłonnych odpisać mając podane polskie nazwy ćwiczeń.
1

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 24 Napisanych postów 720 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 34079
Dzięki za odp jasne uzupełniam ankietę:

Ankieta w dziale trening dla początkujących

Waga :98

Wzrost :182

Cel treningowy : Aktualnie redukcja / ogólna sprawność i zdrowie/ fitnessowy wygląd mile widziany

Staż treningowy na siłowni : od 2006 roku z "brosplitami/przerwami na sztuki walki i kontuzje nigdy na poważniej

Uprawiane inne sporty : w ładną pogodę dojazd rowerem do pracy ok 20 km w 2 strony

Dostęp do sprzętu (np. full osprzęt siłownia, sztanga/sztangielki) :full osprzęt siłownia

Dieta : na redukcje

Przeciwskazania medyczne : niedoczynność tarczycy(czasami problemy z regeneracją)/2x zwichnięty bark aktualnie stabilny

Zażywane suplementy : kreatyna/magnez/cynk/ashwaganda

Ostatnio przerabiany plan: FBW

Ciężary w podstawowych ćwiczeniach (przysiad, klasyczny martwy ciąg, wyciskanie na ławce leżąc): 120 kg wyciskanie leżąc reszta niesprawdzana od długiego czasu

Sorry za angielskie nazwy ale staram się ostatnio otaczać angielskim (nauka) poniżej pl nazwy:

A:
Przysiad 3s10pow
Wyciskanie płaska (klatka) 4s10pow
Wiosłowanie sztangą w opadzie 4s 10 pow
Wyciskanie sztangielek nad głową(barki) 3s10pow
podciąganie podchwytem 2 x 10
Łydki maszyna 2 x 20
Allahy/kółko

B:

Rumuński martwy ciąg 4s 10 pow
Wyciskanie sztangielek skos 4s10 pow
Wiosłowanie na wyciągu dolnym 4s10pow
Wznosy barków 3s10pow
Leg extension 3s10pow
Podciąganie nadchwytem 2s10pow
Allahy/kółko

Zmieniony przez - T-FIGHTER w dniu 2024-09-24 22:50:49

Zmieniony przez - T-FIGHTER w dniu 2024-09-24 22:55:11

Zmieniony przez - T-FIGHTER w dniu 2024-09-24 22:56:58

Zmieniony przez - T-FIGHTER w dniu 2024-09-24 22:57:21

"Bo wykonać mi trzeba dzieło wielkie, pilne,
Bo z tych kruszców dla siebie serce wykuć muszę,
Serce hartowne, mężne, serce dumne, silne."
Leopold Staff - Kowal

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6480 Napisanych postów 77148 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 761553
Ogólnie wygląda całkiem ok. Osobiście jednak bym zmienił kolejność wykonywania ćwiczeń, zaczynając od dużych partii mięśniowych i ćwiczeń wielostawowych/złożonych, które najbardziej angażują układ nerwowo-mięśniowy. Ćwiczenia angażujące mięsie pleców bym dał przed ćwiczeniami na kartkę piersiową. Z kolei podciągania na drążku bardziej traktował jako ćwiczenia pod kątem pracy mięśni pleców, a nie bicepsów. Bez względu na zastosowanie chwytu. Również dałabym je po ćwiczeniach na mięśnie nóg lub wywalił jedno wiosłowanie i dał jedno podciąganie. Z kolei na biceps uginania przedramion z sztangielkami.

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Plan dla początkujących a progresja

Następny temat

Trening Push Pull - ocena

WHEY premium