Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Trening 15 10 5 - ocena

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 103

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 16 Na forum 149 dni Przeczytanych tematów 286
Witam.
Wracam po przerwie-miałem operacje przepuchliny pachwiny.
Chce wrócić na silownie I w domu robilem jakieś Pompki itp.
A tutaj mam plan Wodyna-co myslicie o takim planie-boję się jeszcze tak "szaleć" z tym martwym ciągiem itp.
Oto mój plan-moze byc:
Poniedzialek:
Wyciskanie na maszynie-hammer 3x15
Ściąganie drążka do klatki 3x15
Wyciskanie barków na maszynie 3x15
Spacer farmera lub Dzien dobry 3x15
Triceps prostowanie na wyciagu 3x15
Biceps uginanie na wyciągu 3x15
Rozciąganie brzucha na rzymskiej

Środa:
Wyciskanie na skosnej hantlami 4x10
Podciaganie na drazku 4x10
Wyciskanie hantli siedzac-barki- 4x10
Stanie na palcach-lydki- 4x10
Triceps-francuz 4x10
Biceps-uginanie sztangi 4x10
Kółko

Piatek:
Wyciskanie na płasko sztangi 5x5
Wiosłowanie sztanga 5x5
OHP 5x5
Zakroki 5x5
Biceps- hantle-mlotki 5x5
Triceps-czacholamacza 5x5
Hollowbody

A jak już będę w pełni sprawny-psychicznie to jeszcze chciałbym bieganie wrzucić w te dni gdzie bym nie ćwiczył.
Co o tym sądzicie?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6840 Napisanych postów 62862 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 784521

Najpierw trzeba by było określić czy faktycznie jesteś w stanie wykonać taki trening i dostałeś zielone światło do treningu siłowego. Tutaj warto pogadać z fizjoterapeutą lub lekarzem czy faktycznie możesz.
Jeśli masz pozwolenie na powrót do treningu to ja na pewno nie zabierałbym się za trening Wodyna jako pierwszy po przerwie bo na taki trening jeszcze przyjdzie czas, a raczej nie jest dobrym pomysłem aby korzystać z tak rozbudowanego planu treningowe.

Ja bym zaczął od czegoś mniej skomplikowanego i nie schodził zbyt nisko z powtórzeniami w seriach dopóki nie wrócisz do pełnej sprawności po operacji.

Na tym etapie jako pierwszy trening po przerwie bym zrobił podstawowe fbw oparte na kilku złożonych ćwiczeniach o ile masz na nie pozwolenie i daleko od ciężarów solidnych. Zobacz jak się ciało będzie zachowywać podczas treningu, czy nie będziesz odczuwać jakichś dolegliwości.
Popracuj na większej ilości powtórzeń żeby wrócić na obroty treningowe i bezpiecznie wzmocnić ciało do treningu, a na bardziej rozbudowane plany treningowe przyjdzie czas.

Polecamy również: Powrót do treningu - jak tego nie zepsuć?

Zmieniony przez - rion10 w dniu 2025-04-08 10:45:09
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12442 Napisanych postów 161887 Wiek 36 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1240240
Siemka, szkoda, ze nie napisales nam wiecej info o soebie, wiek, staz, wczesniejszy plan itd co do schematu.
Co do planu Wodyna - ma on swoje zalozenia, swoj cel i jego konstrukacja jest dosc specyficzna. W mojej opinie nie jest to schemat na powrod do aktywnosci po operacji, aczkolwiek pewnie Andrzej mialby tutaj swoja opienia na ten temat.

wszystko zalezy od tego kiedy byla robiona operacja, jak przebioegala rekonwalescencja, jakim sposobem operowano przepukline, czy byla rehabilitacja? jaka? jak dlugo? Jaka jest opinia lekarza/fizjo co do zakonczenia leczenia?

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/ 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6313 Napisanych postów 78023 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 766933
Zdecydowanie należy się zgodzić z wypowiedziami kolegów powyżej. Najważniejsze informacje na swój temat będą podstawą tego, aby ułożyć i sprawdzić plan treningowy, żywieniowy, czy też suplementację. Wiemy na Twój temat tylko to, że wracasz do aktywności fizycznej po operacji pachwiny. Zapraszam do zapoznania się z regulaminem działu i ankietą w nim obecną. Wypełnij ją dokładnie i wklej tutaj.

https://www.sfd.pl/REGULAMIN,_ANKIETA_DZIAŁU-t473858.html

Opisz również bardziej proces rehabilitacji i powrotu do treningu po operacji.

Moderator działu Odżywianie

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Trening FBW - ocena

Następny temat

Trening Upper Lower - ocena

Spalanie
Polecane artykuły