SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Testosteron u 29 latka

temat działu:

Zdrowie i Uroda

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 193

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 37 Wiek 29 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 640
Witam. Od jakiegoś czasu redukowalem masę ciała. 5x cardio i 3x trening siłowy. Od 6 miesięcy utrzymuje zero kaloryczne i widzę że ładnie mięśnie nabierają kształtów i ważę ze 100 kg 73-75kg. I tu moje pytanko. Ostatnio zrobiłem sobie badania na testosteron i zastanawiam się czy jest ok w moim wieku. Pozdrawiam

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12451 Napisanych postów 161430 Wiek 35 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1238299
sa pewne plusy i minusy tego :) plusem jest to, ze praca fizyczna bedzie nieco ograniczac ryzyko, ze kalorie beda odkladac sie w ciele, bo jednak ten przepał będzie większy, natomiast minusem moze byc wplywa na tempo regeneracji, ale i koniecznosc dostarczania wieksze ilosci zarcia niestety :P ja akurat siedze na dupie caly dzien, ale tez juz kalorycznosc jest duza ze wzgledu na mase ciala 120 kg obecnie, wiec sdamo to generuje juz spora ilosc kalorii do przejedzenia, aby organizm mogl jeszcze budowac.
1

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12451 Napisanych postów 161430 Wiek 35 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1238299
Siemka
Twój wynik testosteronu całkowitego wynosi 891 ng/dL, co jest wartością wysoką i mieści się w górnych granicach normy. Wartości referencyjne dla mężczyzn zależą od laboratorium, ale zazwyczaj wahają się w przedziale:
300–1000 ng/dL (dla mężczyzn w wieku 20–50 lat).

Co warto sprawdzić dodatkowo?

Choć Twój poziom testosteronu jest bardzo dobry, warto zwrócić uwagę na inne parametry hormonalne, aby mieć pełen obraz na układ hormonalny, można przy okazji zbadać też:
-SHBG (białko wiążące testosteron)
-Testosteron wolny - bezpośrednio dostępna forma testosteronu.
-Estradiol
1

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 37 Wiek 29 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 640
TomQ-MAG
Siemka
Twój wynik testosteronu całkowitego wynosi 891 ng/dL, co jest wartością wysoką i mieści się w górnych granicach normy. Wartości referencyjne dla mężczyzn zależą od laboratorium, ale zazwyczaj wahają się w przedziale:

Choć Twój poziom testosteronu jest bardzo dobry, warto zwrócić uwagę na inne parametry hormonalne, aby mieć pełen obraz na układ hormonalny, można przy okazji zbadać też:
-Estradiol
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
TomQ-MAG
Siemka

Dzięki za odp. Mam jeszcze jedno pytanko. Jestem aktywny fizycznie 5x w tyg lekkie cardio bo bardzo lubię i 3x trening siłowy i utrzymuje 3000kal.
Czy utrzymując bilans zero mogę delikatnie nabrać jeszcze mięśnia??

-Estradiol

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Czy przy takim BF i trzymaniu 3000kal jako zero mogę delikatnie jeszcze nabić mięśnie?? Pozdrawiam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Dla mnie Twoja forma jest mega dobra!
Jednak trzymajac diete na zero nie bedziesz budowal masy, bo jak sama nazwa wskazuje jeszcz tyle ile wydatkujesz :) jezlei zalezy ci na tym, aby budowac mase, delikatnie, bez pospiechu, zachowujac niski bf jak do tej pory to daj okolo 200-300 kcal nadwyzki i na spokojnie zapierniczaj na treningach i obserwuj co sie dzieje :) jak przez 4 tygodnie masa ciala lekko bedzie sobie maszerowac w gore to spoko, jak nic sie nie bedzie zmieniac to znowu musisz podbijac i obserwacja ponownie
1

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
TomQ-MAG
Dla mnie Twoja forma jest mega dobra!
Jednak trzymajac diete na zero nie bedziesz budowal masy, bo jak sama nazwa wskazuje jeszcz tyle ile wydatkujesz :) jezlei zalezy ci na tym, aby budowac mase, delikatnie, bez pospiechu, zachowujac niski bf jak do tej pory to daj okolo 200-300 kcal nadwyzki i na spokojnie zapierniczaj na treningach i obserwuj co sie dzieje :) jak przez 4 tygodnie masa ciala lekko bedzie sobie maszerowac w gore to spoko, jak nic sie nie bedzie zmieniac to znowu musisz podbijac i obserwacja ponownie

Dzięki bardzo. W sumie to mi najbardziej chodzi o typowa atletyczna sylwetkę. Nie muszę mieć 40cm w łapie ale fajne jakby była łapa zykasta i widoczna.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
dlatego powoli, bez spiecia z kaloriami :) ja w tym sezonie tez tak buduje mase, bez spinki, praktyczne krece sie w okolicach tej samej masy ciala, ale obodowo i wizualnie jest poprawa wiec nie kombinuje za mocno, i tak pozniej trzeba to redukowac wiec wole mniej masy ciala nalozyc na soebie i pozniej miec mniej roboty z redukcja fatu:) do 1 kg miesiecznie jak masa ciala bedzie wzrastac to nie bedzie tutaj problemu z fatem, pdo waurnkiem, ze bedziesz zapieprzal na treningach, zeby miesnie dostawaly fajny bodziec

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
TomQ-MAG
dlatego powoli, bez spiecia z kaloriami :) ja w tym sezonie tez tak buduje mase, bez spinki, praktyczne krece sie w okolicach tej samej masy ciala, ale obodowo i wizualnie jest poprawa wiec nie kombinuje za mocno, i tak pozniej trzeba to redukowac wiec wole mniej masy ciala nalozyc na soebie i pozniej miec mniej roboty z redukcja fatu:) do 1 kg miesiecznie jak masa ciala bedzie wzrastac to nie bedzie tutaj problemu z fatem, pdo waurnkiem, ze bedziesz zapieprzal na treningach, zeby miesnie dostawaly fajny bodziec

To jeszcze jedno pytanko. 3x trening fbw na domowej siłowni i 5xcsrdio rower bieganie itp bo lubię. Czy mogę uciąć cardio na 2-3x w tyg żeby nie dodawać kalorii a żebym na 3000 budował masę? Przyznam że jak jestem na zerówce czyli 3000 to czasem muszę jakiegoś słodyczą zjeść bo ciężko mi zmieścić jedzenie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Zdecydowanie tak. Jeśli Twoim celem jest budowanie masy mięśniowej, ograniczenie cardio do 2–3 sesji w tygodniu jest rozsądnym rozwiązaniem, zwłaszcza jeśli nie chcesz zwiększać podaży kalorii. Nadmiar cardio przy jednoczesnym utrzymywaniu zbyt niskiej nadwyżki kalorycznej może utrudniać budowanie masy mięśniowej. Przy dużej ilości cardio Twoje ciało może mieć problem z pozostaniem w nadwyżce kalorycznej, nawet przy spożyciu 3000 kcal. Ucinając ilość wysiłku paradoksalnie zwiększamy dostępnosć kalorii :) wiec nie trzeba wtedy podbijać jedzeniem
1

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
TomQ-MAG
Zdecydowanie tak. Jeśli Twoim celem jest budowanie masy mięśniowej, ograniczenie cardio do 2–3 sesji w tygodniu jest rozsądnym rozwiązaniem, zwłaszcza jeśli nie chcesz zwiększać podaży kalorii. Nadmiar cardio przy jednoczesnym utrzymywaniu zbyt niskiej nadwyżki kalorycznej może utrudniać budowanie masy mięśniowej. Przy dużej ilości cardio Twoje ciało może mieć problem z pozostaniem w nadwyżce kalorycznej, nawet przy spożyciu 3000 kcal. Ucinając ilość wysiłku paradoksalnie zwiększamy dostępnosć kalorii :) wiec nie trzeba wtedy podbijać jedzeniem

Wiadomo. No i jeszcze dochodzi praca fizyczna gdzie robię około 15tys kroków dziennie
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Słabe libido - porady

Następny temat

Badania krwi i moczu interpretacja

WHEY premium