Szacuny
0
Napisanych postów
8
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
30
Witam
Chciałem zapytać osoby zorientowane o parę kwestii związanych z siemieniem lnianym, których za bardzo nie znalazłem w postach z nim związanych, a więc:
1. Jaka jest górna granica (w gramach) spożycia siemienia na dzień (czytałem iż w dużych ilościach może być trujący), no właśnie tylko jakie są to duże ilości.
2. Czy jest to dobry substytut odnośnie oleju lnianego, czy też tranu jako źródła omega 3 w codziennej diecie, czy są jakieś przeciwwskazania oprócz tego powyżej związanego z ilością "ponadprogramową".
Szacuny
80
Napisanych postów
9947
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
52544
Ciężko tutaj rozważać, jakie są górne granice spożycia siemienia lnianego. Z pewnościa jego nadmiar w diecie będzie nieporządany, jak przesada w każdym aspekcie. Siemie to równiez spora ilośc nierozpuszczalnego błonnika - z czym rowniez bym nie przesadzał.
Osobiscie uwazam, ze mozesz je uwzglednic, ale nie bazujac wylacznie na nim, a traktujac je jako dodatek do potraw.
Kwasy tłuszczowe z lnu to ALA, więc obstawałby, by jednak tran, czy ryby rowniez sie pojawiły w diecie.
Poszukuję książki "Na początku był głód" M. Konarzewskiego, gdyby ktoś miał egzeplarz na sprzedaż - proszę o kontakt mailowy ;)
Szacuny
80
Napisanych postów
9947
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
52544
Nie wiem, jak wygląda Twój jadłospis, więc prorokował nie będę. Siemię może się pojawić, ale z pewnościa nie traktowałbym go jako głównego źródła tłuszczu w diecie.
Poszukuję książki "Na początku był głód" M. Konarzewskiego, gdyby ktoś miał egzeplarz na sprzedaż - proszę o kontakt mailowy ;)
Szacuny
0
Napisanych postów
8
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
30
okej, dzięki. Będę więc dywersyfikował źródła tłuszczy i uważał z tym siemieniem. Dzięki za poświęcony czas i energię. Zdrowia i jeszcze raz masy życzę :)
Szacuny
369
Napisanych postów
8676
Wiek
44 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
130653
bonscott
Dzięki za odpowiedź, okej, w takim razie uważasz, że takie spektrum zdrowych tłuszczy była by nie najgorsza:
25 g pestek z dyni
25 g słonecznika
15 ml oliwy z oliwek
15 ml oleju rzepakowego
10 ml oleju lnianego
10 g siemienia lnianego
slonecznik wyeliminuj. zawiera niekorzystny stosunek o3:o6. Podobnie ma sie kwestia z orzechami ziemnymi, czy olejem z pestek winogron. Olej rzepakowy moze zostac, o ile masz extra virgin niskoerukowy. Włącz rowniez źrodla tłuszczy nasyconych, jak olej kokosowy, masło, tłuszcz z żółtek jaj, tlustych mies. jedz tluste ryby, tran- zadbaj o omega-3 w diecie
Zmieniony przez - bonscott w dniu 2013-05-30 00:05:18