Opis
- Niedrogi, sprawdzony preparat
- Posiada właściwości lecznicze
- Usprawnia proces trawienia i ułatwia wypróżnianie
Len mielony podwójnie odtłuszczony uzyskiwany jest ze specjalnej odmiany lnu złocistego.
Stanowi preparat spożywczy o wielu walorach odżywczych. Jest cennym źródłem łatwo przyswajalnych aminokwasów, substancji śluzowych, błonnika pokarmowego, mikroelementów, witamin z grupy B, jak również wielu innych niezbędnych dla organizmu składników.
Len mielony zawiera śluzy, błonnik pokarmowy, białko, lignany oraz składniki mineralne, witaminy z grupy B i witaminę E.
Śluzy pokrywają cienką warstwą błonę śluzową przełyku, żołądka oraz dwunastnicy i stanowią naturalną ochronę przed czynnikami drażniącymi oraz szkodliwym nadmiarem kwasu żołądkowego. Warstwa śluzu pokrywająca błonę śluzową przewodu pokarmowego utrzymuje się przez długi czas, jest odporna na działanie enzymów trawiennych i zatrzymuje szkodliwe związki oraz utrudnia ich wchłanianie.
Błonnik pokarmowy lnu pęcznieje w przewodzie pokarmowym, daje uczucie sytości, przyspiesza ruchy perystaltyczne jelit i ułatwia wypróżnianie. Zmniejsza wchłanianie cholesterolu.
Białko lnu jest lekkostrawne, łatwo przyswajalne i bogate w aminokwasy egzogenne, których organizm sam nie potrafi syntetyzować i muszą być dostarczane z pożywieniem.
Lignany mają działanie antyoksydacyjne, chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Len mielony zawiera mniej tłuszczu niż tradycyjne siemię lniane dzięki temu jest mniej kaloryczny i nie ma charakterystycznego oleistego posmaku.
Uzupełnienie codziennej diety w substancje śluzowe o właściwościach powlekających i osłaniających przewód pokarmowy szczególnie w przypadku nadmiernego wydzielania soku żołądkowego (nadkwaśność), w stanach podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego. Ze względu na zawartość błonnika pokarmowego produkt może być także stosowany w przypadku zaparć i w otyłości.
Zalecane dawkowanie
1 łyżeczkę (5 g) lnu mielonego zalać szklanką gorącej wody lub mleka. Zamieszać i pozostawić do ostygnięcia. Spożywać 2 – 3 razy dziennie przed posiłkami. Można posłodzić lub posolić, dodać jogurt, płatki śniadaniowe, owoce, sok lub miód. Len mielony rozrobiony z niewielką ilością wody można dodawać również do zup, sosów i innych potraw zamiast mąki.
Wartości odżywcze
SKŁADNIKI AKTYWNE Len Mielony
Porcja 5g
Ilość porcji w opakowaniu 80
Opakowanie 2x200g
Zawartość jednej porcji zaw:
Wartość energetyczna: 12,55 kcal
Białko 1,85 g
Tłuszcz 0,35 g
Węglowodany przyswajalne 0,50 g
Błonnik pokarmowy 1,85 g
Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja https://www.instagram.com/tomq.bb
[email protected]