SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Protein Bars

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 4407

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 113 Wiek 33 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 4029
Jak w temacie, batony proteinowe.

Po kilku-kilkkunastu próbach ułożyłem przepis na batony, których jeszcze chyba nie było. Bez pieczenia, zamrażania, czy nawet nie potrzebne jest chłodzenie i przetrzymywanie w lodówce. Batony przy tym się nie lepią, są miękkie, soczyste, lekkie, małe, sycące, bez cukru i naprawdę dobre w smaku, a co lepsze można eksperymentować z różnymi smakami i dodatkami. Batony napewno zdrowsze niż te kupne w sklepach, a tańsze i ciekawsze :)

Składniki:

Podstawa:
Białko
Płatki owsiane
Migdały
Woda

+ dodatki (owoce suszone, orzechy, przyprawy, sól, aromaty)

Coconut&Lemon:

Na 1 baton potrzeba:
21g WPC (u mnie WPC SFD kokosowe)
18g płatków owsianych
7g g migdałów
5g wiórków kokosowych
8-10ml wody ! (3-5 łyżeczek!)
+ opcjonalnie 1 słodzik, odrobinka soli, aromat cytrynowy (czy skórka)

gramature można oczywiście trochę zmienić, jednak ważne jest żeby zachować proporcje: na 50g "suchych składników" - 8-10ml wody

Ja robiłem 3 batony więc wszystkie składniki 3x

Wykonanie bajeczne proste:

1. Płatki owsiane, migdały, białko miksujemy na pył, a potem wszystkie składniki oprócz wody wsypujemy do miski i mieszamy.
2. Następnie dodajemy po 1 łyżeczce do mieszanki i dokładnie mieszamy! Po dokładnym wymieszaniu dajemy kolejną łyżeczkę i znowu mieszamy (na początku powinno nam powstać grudki, coś jak kruszonka, aż do konsystencji ciasta, zbitej masy)
3. Na końcu dzielimy na porcje, formujemy w batony, albo wcześniej wkładamy do naczynia wyłożonego pergaminem i kroimy. Ja potem je zawijam osobno w folię aluminiową i mogę je zabierać wszędzie gdzie chcę :).

Opcjonalnie jak ktoś chce nieco inna tekstrurę (twardszą) wystarczy włożyć do lodówki na kilka godzin).

Uwaga: nie dodawaj zbyt dużo wody naraz bo masa się zrobi ciapowata i lepiąca ( z moich doświadczeń na 1 baton wystarczy 3-5 łyżeczek wody).

Wartości odżywcze 1 batona Coconut&Lemon (60g):
200 kcal
20g białko
14 g węglowodany, (w tym: 1 g cukry, 2g błonnik)
8g tłuszcze







Zmieniony przez - dhkarma w dniu 2013-05-12 16:42:10
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 217 Wiek 35 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 720
Były podobne przepisy, ale wygląda smacznie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 113 Wiek 33 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 4029
To o wiele smaczniej smakuje niż wygląda :). Chociaż myślę, że kluczem do smaku może być jakość/smak białka. Nie wiem ja nie widziałem takiego przepisu.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 217 Wiek 35 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 720
Jak najbardziej może mieć wpływ
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

LC Omleciki kakaowe z sosem waniliowo-kokosowym

Następny temat

Wysokobiałkowy biszkopt.

WHEY premium