Po kilku-kilkkunastu próbach ułożyłem przepis na batony, których jeszcze chyba nie było. Bez pieczenia, zamrażania, czy nawet nie potrzebne jest chłodzenie i przetrzymywanie w lodówce. Batony przy tym się nie lepią, są miękkie, soczyste, lekkie, małe, sycące, bez cukru i naprawdę dobre w smaku, a co lepsze można eksperymentować z różnymi smakami i dodatkami. Batony napewno zdrowsze niż te kupne w sklepach, a tańsze i ciekawsze :)
Składniki:
Podstawa:
Białko
Płatki owsiane
Migdały
Woda
+ dodatki (owoce suszone, orzechy, przyprawy, sól, aromaty)
Coconut&Lemon:
Na 1 baton potrzeba:
21g WPC (u mnie WPC SFD kokosowe)
18g płatków owsianych
7g g migdałów
5g wiórków kokosowych
8-10ml wody ! (3-5 łyżeczek!)
+ opcjonalnie 1 słodzik, odrobinka soli, aromat cytrynowy (czy skórka)
gramature można oczywiście trochę zmienić, jednak ważne jest żeby zachować proporcje: na 50g "suchych składników" - 8-10ml wody
Ja robiłem 3 batony więc wszystkie składniki 3x
Wykonanie bajeczne proste:
1. Płatki owsiane, migdały, białko miksujemy na pył, a potem wszystkie składniki oprócz wody wsypujemy do miski i mieszamy.
2. Następnie dodajemy po 1 łyżeczce do mieszanki i dokładnie mieszamy! Po dokładnym wymieszaniu dajemy kolejną łyżeczkę i znowu mieszamy (na początku powinno nam powstać grudki, coś jak kruszonka, aż do konsystencji ciasta, zbitej masy)
3. Na końcu dzielimy na porcje, formujemy w batony, albo wcześniej wkładamy do naczynia wyłożonego pergaminem i kroimy. Ja potem je zawijam osobno w folię aluminiową i mogę je zabierać wszędzie gdzie chcę :).
Opcjonalnie jak ktoś chce nieco inna tekstrurę (twardszą) wystarczy włożyć do lodówki na kilka godzin).
Uwaga: nie dodawaj zbyt dużo wody naraz bo masa się zrobi ciapowata i lepiąca ( z moich doświadczeń na 1 baton wystarczy 3-5 łyżeczek wody).
Wartości odżywcze 1 batona Coconut&Lemon (60g):
200 kcal
20g białko
14 g węglowodany, (w tym: 1 g cukry, 2g błonnik)
8g tłuszcze
Zmieniony przez - dhkarma w dniu 2013-05-12 16:42:10