SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Halibut w sosie szpinakowo-szafranowym

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2081

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 36 Napisanych postów 15338 Wiek 36 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 191806
Halibut w sosie szpinakowo-szafranowym z frytkami selerowymi

Co:
- halibut (mi udało się w rybnym świeżego kupić)
- szpinak
- seler
- sos sojowy (w oryginale był rybny)
- olej kokosowy
- masło
- czosnek ok. 3-4 ząbków
- szafran, szczypiorek, sól i pieprz
- łyżeczka oliwy
- mąka z ciecierzycy

Jak:
Halibuta opłukujemy i suszymy, nacieramy solą i pieprzem. Olej kokosowy lekko rozcieramy w dłoniach tak, żeby jeszcze nie sałkiem się rozpuścił i smarujemy rybę. Wkłądamy do naczynia żaroodpornego i obok ryby kładziemy 2-3 ząbki czosnku (nie obranie!) i lekko podlewamy odrobiną wody. Piekarnik nagrzewamy do 200st i w żaroodpornym naczyniu wkładamy przygotowanego halibuta do piekarnika na ok 15-20min.

Podstawa sosu: pół szklanki wody z łyżką sosu sojowego, szczypta szafranu i łyżka posiekanego szczypiorku i 2łyżeczki oliwy. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy.

Pod koniec pieczenia ryby siekamy grubo szpinak i siekamy ząbek czosnku. Rozpuszczamy masło na patelni, dodajemy czosnek i podsmażamy króciutko. Dodajemy szpinak, solimy i pieprzymy. Smażymy ok 2-3 min żeby szpinak zmiękł. Jak zmięknie dodajemy wcześniejszej przygotowaną bazę sosu i gotujemy. Jak sos się trochę zredukuje i nadal będzie wodnisty to łyżeczkę mąki rozrabiamy z wodą i zagęszczamy sos.

Frytki selerowe z przepisu Liqierka z tym, że jak smarowałam kokosowym i piekłam w tym samym czasie co rybę (ciut wcześniej wstawiłam frytki niż rybę). Nie przyprawiałam selera przed włożeniem do piekarnika - dopiero na talerzu lekko posoliłam.

Na talerz najpierw wykładamy szpinak z sosu, na to kładziemy rybę i polewany reszta sosu. Smacznego!

Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku i lekko zmodyfikowany




Zmieniony przez - Arphiel w dniu 2013-04-26 08:27:29

"pod tym niechcianym tłuszczem niekoniecznie ukrywa się nasz ideał urody" Obliques
Don’t be a follower. Be a leader even if for a while you are only leading your shadow.
DT -> https://www.sfd.pl/DT_Arphiel-t1191724.html

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 4191 Wiek 37 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 44168
Wygląda ładnie. A jak smakują te frytki selerowe? Żeby było zdrowo, można upiec w piekarniku/kombiwarze podgotowane frytki/ćwiartki z ziemniaka.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3035 Napisanych postów 51765 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349847
seler bardzo fajnie zastępuje ziemniaka.

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 36 Napisanych postów 15338 Wiek 36 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 191806
Seler na charakterystyczny smak w sumie trochę podobny do ziemniaka ale na pewno bardziej słodki jest. Jak chcesz zastąpić selera ziemniakami to spokojnie bez podgotowywania upiec w foli w piekarniku lub tak samo jak selera. Obtaczasz w tłuszczu i do piekarnika

"pod tym niechcianym tłuszczem niekoniecznie ukrywa się nasz ideał urody" Obliques
Don’t be a follower. Be a leader even if for a while you are only leading your shadow.
DT -> https://www.sfd.pl/DT_Arphiel-t1191724.html

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Placki owsiane z grilla

Następny temat

Kurczak z ananasem przepis a'larę

WHEY premium