Na majonez potrzebujemy;
- 3 żółtka
- 1,5 łyżki musztardy
- 3/4 łyżki pieprzu
- 1/4 łyżki soli
- 250mln oleju słonecznikowego
- 2 łyżki cytryny
Na chrzan potrzebujemy
- 90g korzenia chrzanu
- 5 łyżek stołowych śmietany 18%
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki cytryny
Na jajka potrzebujemy;
- 8 ugotowanych na twardo i wystudzonych jajek
Sposób przygotowanie majonezu;
Do naczynia wkładamy 3 żółtka jajek o pokojowej temperaturze, dodajemy musztardę, sól i pieprz.
Następnie zaczynamy wszystko powoli miksować, jak na najmniejszych obrotach dodając po kropelce oleju.
Po wlaniu połowy oleju można zwiększyć obroty na bieg 2 i trochę szybciej dodawać olej. Uzyskany majonez będzie dosyć gęsty w tym celu należy dodać cytrynę. Cytryna rozrzedzi majonez do pożądanej konsystencji. Majonez przechowujemy w lodówce.
Sposób na przygotowanie chrzanu
Korzeń chrzanu zanurzamy na dwie godziny do wody, po czym osuszamy i obieramy, następnie krojąc w drobne kawałki.
Do tak pokrojonego korzenia chrzanu dodajemy; śmietanę, sól i pieprz i wszystko miksujemy w blenderze do uzyskania drobnoziarnistej konsystencji. Po zmiksowanie dodajemy cytrynę. Chrzan przechowujemy w lodówce.
Przygotowanie jajek
Jajka kroimy na cztery części
następnie zalewamy wcześniej wymieszanym chrzanem z majonezem.
Gotowe ! tak przyrządzone jajka na pewno będą miła odskocznią od monotonnych porannych jajek, a za sprawą leczniczych właściwości chrzanu dodamy wielu witamin i minerałów w nim zawartych.
Białko; ok 82g
Tłuszcze; ok 260g
Węglowodany; ok 8g
Kalorie; ok 2130
Nie doradzam w kwestii dietetyki - korzystam z prywatnego centrum dietetycznego.
Nie doradzam w temacie hormonów - nie jestem lekarzem.
Fizyki nie oszukasz ESP, ABS i ASR tak samo jak psychiki psychotropami i substancjami psychodelicznymi.