Autor artykułu:
Łukasz Kowalski jest doktorantem w Katedrze Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. Prowadzi indywidualne konsultacje i seminaria dietetyczne. Jest także autorem kilkudziesięciu artykułów dotyczących żywienia i aktywności fizycznej opublikowanych w czasopismach, takich jak: Kulturystyka i Fitness Sport dla Wszystkich, Fitness Authority oraz Muscular Development.
kontakt: http://180rekompozycja.pl
Chcesz zmniejszyć IG posiłków? Zacznij ćwiczyć!
Niedawno Mettler i wsp., 2007 wykazali, że IG takich samych płatków śniadaniowych z chudym mlekiem w przypadku osób utrzymujących wysoką aktywność fizyczną o charakterze wytrzymałościowym wynosił 57 jednostek, a w przypadku osób prowadzących siedzący tryb życia aż 80 jednostek. Interesujące jest, że ten sam produkt może mieć umiarkowany lub wysoki IG w zależności od statusu treningowego. Prawdopodobnie również regularny trening siłowy ze względu na korzystny wpływ na wrażliwość insulinową może obniżać IG produktów spożywczych, co wymaga potwierdzenia w dalszych badaniach.
Indeks glikemiczny posiłków
Niekiedy można spotkać się z zaleceniem, żeby unikać gotowanej marchwi ze względu na wysoki IG. Należy mieć jednak na uwadze, że jedna gotowana marchew zawiera zaledwie kilka gram strawnych węglowodanów. Natomiast w badaniach określających wartość IG podaje się ilości produktów zawierające 50 g strawnych węglowodanów. Wysoki IG przy niewielkiej zawartości węglowodanów jest charakterystyczny również dla innych produktów: arbuzy, niektóre napoje sportowe, czy też ziemniaki. Z tego względu za bardziej wartościowy wskaźnik obrazujący odpowiedz glikemiczną uznaje się ładunek glikemiczny, który można obliczyć mnożąc IG danego produktu przez zawartość węglowodanów strawnych w standardowej porcji tego produktu. W literaturze naukowej można również spotkać się ze wzorem umożliwiającym wyliczenie IG dla posiłków:
cd. na: http://potreningu.pl/diety/artykuly/1595/indeks-glikemiczny-wartosciowy-wskaznik
Zmieniony przez - Bull w dniu 2013-08-18 20:37:44