Ja przepraszam, że się wtrącę, ale...
Nie każdy posiłek musi obfitować w kilkadziesiąt gramów pięknego, czystego białka. Tym samym kurczak to jest białko, a szynka - też - choć w nie tak wielkiej ilości jakby tego chcieć.
Posiłek ostatni (kolacja) nie tyle może, co powinien mieć węglowodany - czyli z powodzeniem może być podobny do każdego innego posiłku. Tak, nawet na redukcji.
Co do samego Autora tematu - dieta dietą, ja bym się trochę przyczepił do różnorodności, oraz - czy nie jesz przypadkiem za mało. Duża aktywność = duża
podaż kalorii, u mnie aby zachować wagę lub lekko nabierać potrzeba nawet blisko 4500kcal dziennie (różne treningi 6 lub 7x w tygodniu). Ile może mieć Twoja dzienna dieta przy "DUŻEJ" aktywności fizycznej? Owszem, redukujesz powoli, ale to kwestia max. zmiany o 400-800kcal od zapotrzebowania, a czasem i mniej.
Dodałbym też tam choć trochę oliwy z oliwek, ewentualnie orzechów, śmiało więcej ryb (chociażby drugie śniadanie pieczywo z rybą)... kolacja - idziesz spać przed 21:00? Jeśli tak to ok, jeśli nie, to rozłóż te posiłki równomiernie.
Dodam jeszcze, że zawsze po treningu siłowym (bezpośrednio) polecam... mleko. Dopiero później konkretny obiad.
mic_jajWitam mam pytanie. Otóż jeżeli chce upiec pierś z kuraka i nasmaruje go oliwą z oliwek to w efekcie nie będzie przypadkiem efektu smażenia? :p
W teorii będzie - ale to zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż smażenie w głębokim oleju na patelni, czy jakakolwiek inna tłuszczowa obróbka. Smarując tylko oliwą kurczak za dużo jej nie wchłonie, a nabierze trochę smaku. Z powodzeniem możesz przygotować mięcho w taki sposób
Spróbuj też upiec kurczaka samego i po usmażeniu obtoczyć go w oliwie i przyprawach. Zachowasz 100% pozytywnych właściwości oliwy + otrzymasz ciekawy smak.
Zmieniony przez - FanC w dniu 2013-01-13 10:21:08