Wartości odżywcze:
B: 190g
W: 240g
T: 70g
I posiłek
60g płatków owsianych + 200ml mleka/50g ryżu brązowego/ 50g kaszy jęczmiennej/ 50g makaronu razowego
+
150g piersi z kuraka/150g wołowiny/4 jaja /150g dorsza/200g mintaja/200g pangi/150g makreli wędzonej/puszka tuńczyka w sosie własnym/150g pstrąga/150g piersi z indyka
+
10 ml oliwy z oliwek/ oleju z pestek winogron/ oleju lnianego/20g orzechów
II posiłek
50g ryżu brązowego/ 50g kaszy jęczmiennej/ 50g makaronu razowego/ 80g pieczywa żytniego pełnoziarnistego
+
150g piersi z kuraka/4 jaja/150g wołowiny /puszka tuńczyka w sosie własnym/ 150g dorsza/200g mintaja/200g pangi/150g makreli wędzonej/150g pstrąga/150g piersi z indyka/40g odżywki białkowej
+
10 ml oliwy z oliwek/ oleju z pestek winogron/ oleju lnianego
III posiłek
50g ryżu brązowego/ 50g kaszy jęczmiennej / 50g makaronu razowego/ 80g pieczywa żytniego pełnoziarnistego
+
150g piersi z kuraka/4 jaja/150g wołowiny /puszka tuńczyka w sosie własnym/ 150g dorsza/200g mintaja/200g pangi/150g makreli wędzonej/150g pstrąga/150g piersi z indyka/40g odżywki białkowej
+
10 ml oliwy z oliwek/ oleju z pestek winogron/ oleju lnianego
IV posiłek - przedtreningowy
50g ryżu brązowego/ 50g kaszy jęczmiennej/ 50g makaronu razowego
+
150g piersi z kuraka/150g wołowiny/200g pangi/200g mintaja/150g dorsza/150g pstrąga/150g piersi z indyka/puszka tuńczyka w sosie własnym
+
Warzywa (np. brokuły, ogórek, sałata)
TRENING
Bezpośrednio po treningu:
Banan
V posiłek - potreningowy
50g ryżu brązowego/ 50g kaszy jęczmiennej/ 50g makaronu razowego
+
150g piersi z kuraka/150g wołowiny/200g pangi/200g mintaja/150g dorsza/150g pstrąga/150g piersi z indyka/puszka tuńczyka w sosie własnym
+
Warzywa (np. brokuły, ogórek, sałata)
VI posiłek:
150g twarogu/4 jaja/150g makreli wędzonej/150g łososia
UWAGI:
6) Startową liczbę węglowodanów ustaliłem na poziomie niecałych 3g/kg masy ciała. Starałem się jakoś pogodzić Pańskie wymagania zawarte w arkuszu. Typowa dieta masowa dla Pańskiego organizmu to od ok. 5g/kg węglowodanów w górę, a redukcyjna to ok. 1,5g/kg. Obserwujemy organizm przez 2 tygodnie i dokonujemy manipulacji węglowodanami. Jeśli obwód pasa by stał w miejscu lub wzrastał (czyli jeśli zdecydowałby się Pan na pójście w kierunku mocniejszej redukcji), to zmniejszamy jeszcze spożycie węglowodanów (po 2 tygodniach wyrzucamy je z posiłku nr 3, a po 3 tygodniach w posiłku nr 2 lub 5).
CO WARTO WIEDZIEĆ ?
* Podstawowe składniki (zamienniki) diety:
BIAŁKO:
Mięsa chude: pierś z kurczaka, pierś z indyka, wołowina, cielęcina, tuńczyk, panga, dorsz, mintaj, pstrąg
Mięsa tłuściejsze rybie: makrela, pikling
Jaja
WĘGLOWODANY:
Ryż brązowy, makaron najlepiej razowy, kasze, płatki owsiane, ew. 1 raz pieczywo żytnie pełnoziarniste
TŁUSZCZE:
Oliwa z oliwek, olej lniany, olej z pestek winogron, tłuszcze rybie
W porach porannych mogą być orzechy, bądź słonecznik