Wiek : 18
Waga : 67
Wzrost : 167-68
Obwód klatki: 97
Obwód ramienia: 28
Obwód talii: 88
Obwód uda: 56
Obwód łydki: 37,5
Szacunkowy poziom tkanki tłuszczowej: 22,5%
Aktywność w ciągu dnia : wyprowadzanie psa, łażenie itp.
Upprawiany sport lub inne formy aktywności : 7 x w tygodniu 1,5-3h aeroby (rower)
Odżywianie :
Cel : redukcja rozłożona w czasie
Ograniczenia żywieniowe : żadne, ale dieta powinna być niezbyt wymagająca dla wątroby
Stan zdrowia : dobry
Preferowane formy aktywności fizycznej : aeroby, od sierpnia siłownia
Stosowane aktualnie i wcześniej preparaty : żadne
Czy możliwe jest wprowadzenie suplementów : tak
Stosowane wcześniej diety: dużo warzyw, mało tłusczu, sporo węgli, trochę białka - nie wiem do jakiej diety by to można zaliczyć.
Przykładowy jadłospis:
04.07 - ok. 1162 kcal/108,5 B/ 62 W/ 50,5 T
Posiłek I: godz. 12:30 (231.95 kcal)
Jajko na twardo 105 [g/ml] (162.75 kcal) Oliwa z oliwek Monini Classico|Monini 5 [g/ml] (41.2 kcal)
Pomidory 140 [g/ml] (28 kcal)
Posiłek II: godz. 15:00 (477.4 kcal)
Ale! Mleko 2%|OSM Radomsko 250 [g/ml] (117.5 kcal)
Błonnik|Just Fit 35 [g/ml] (130.9 kcal) Pomidory 270 [g/ml] (54 kcal)
Ser Brie naturalny|Turek 50 [g/ml] (175 kcal)
Posiłek III: godz. 18:30 (151.26 kcal)
Banan 63 [g/ml] (56.7 kcal) - po rowerze
Musztarda Dijon|Kamis 6 [g/ml] (10.56 kcal) - ok. 30 min po Bananie
Sznycel z fileta indyka|Kraina Mięsa 100 [g/ml] (84 kcal)
Posiłek IV: godz. 20:30 (301.78 kcal)
Musztarda Dijon|Kamis 10 [g/ml] (17.6 kcal)
Oliwa z oliwek Monini Classico|Monini 7 [g/ml] (57.68 kcal)
Pierś z kurczaka gotowana 150 [g/ml] (226.5 kcal)
I dzień kolejny: 1003 kcal/ 126,5g B/ 50,5g W/ 30,5g T
Posiłek I: godz. 12:30 (347.2 kcal)
Ale! Mleko 2%|OSM Radomsko 500 [g/ml] (235 kcal)
Błonnik|Just Fit 30 [g/ml] (112.2 kcal)
Posiłek II: godz. 15:00 (269.8 kcal)
Brokuły gotowane 60 [g/ml] (14.4 kcal) Ogórek 60 [g/ml] (9.6 kcal)
Pierś z kurczaka bez skóry pieczona na grillu 60 [g/ml] (94.8 kcal)
Pierś z kurczaka gotowana 100 [g/ml] (151 kcal)
Posiłek III: godz. 18:30 (94 kcal)
Jajko na twardo 50 [g/ml] (94 kcal)
Posiłek IV: godz. 21:00 (190.8 kcal)
Ogórek 60 [g/ml] (9.6 kcal)
Pierś z kurczaka gotowana 120 [g/ml] (181.2 kcal)
Witam, jest to mój pierwszy post na forum SFD, więc proszę o pewną dozę wyrozumiałości :)
Na początek trochę historii :P
Byłem na diecie w okresie jesień-zima (od końcówki listopada do mniej więcej pierwszego tygodnia marca) i w tym czasie schudłem ok. 22kg (z ponad 90 - pierwszy raz się ważyłem kilka tygodni od rozpoczęcia do 70), niestety oprócz pomiarów wagi, nie mierzyłem obwodów, nie mam więc pojęcia ile tłuszczu spaliłem. Odżywiałem się w tym czasie głównie warzywami, gotowanym mięsem, rybami (ogólnie rzeczami uznawanymi za zdrowe) - zero chleba, ziemniaków, słodkich napojów (niestety nie udało się wyeliminować tego badziewia słodzonego aspartamem i barwionego farbką), jako aktywność fizyczną wybrałem rowerek stacjonarny - od 60 min na początku przy żałosnym (jak później sprawdziłem w praktyce) obciążeniu do ok. 90, jak mi się nudziło to 120 już na dosyć ciężkim - sukcesywnie je zwiększałem kiedy zmęczenie było coraz mniejsze (co prawda w międzyczasie wpadłem na jakże głupi pomysł podzielenia tej godziny na 6x10, pp tygodniu na 2x30, później gdy zdałem sobie sprawę, że to bezcelowe wróciłem do nieprzerywanego treningu) - pod koniec marca leciwy już rowerek został zajechany.
Kolejne miesiące od końca tej diety spędziłem na stabilizacji nowej wagi i utrzymaniu nowych nawyków żywieniowych, kondycja siadła.
Teraz kiedy z racji okresu wakacyjnego postanowiłem trochę poczytać itd. i zaciekawiłem się dietą Low Carb, jako jedną z lepszych do zbicia tłuszczu, mam więc kilka pytań:
1. Kiedy policzyłem kalorie i składniki posiłków zauważyłem, że mają niewiele ponad 1k kcal, przy zapotrzebowaniu, króre obliczyłem na 1,93k kcal - jak mogę podnieść wartość energetyczną jedzonka przy jednoczesnym nie przekraczaniu 30g węglowodanów (limit i tak przeskoczyłem, od jutra skasuję płatki i mleko a uzupełnię pomidorami, które uwielbiam, podobnie jak inne warzywa), czy muszę jeść więcej mięcha, którego poza rybami po prostu nie lubię, może popełniam inny błąd ?
2. Czytałem o spadku siły na początku diety, ale dzisiaj po 30 kilometrze po prostu ledwo trzymałem się na trasie i musiałem coś zjeść - padło na banana, ostatnie 11km przejechałem dosyć spokojnie, jednak średnia prędkość spadła o 4km/h, a tętno mimo starań było niziutke.
3. Czy taka ilość ćwiczeń aerobowych jest wystarczająca ? Staram się dziennie wyjeździć minimum 2h i 40km w trakcie jazdy zatrzymuję się najwyżej dwa razy na 5-10 min żeby napić się wody, jeżdżę z pulsometrem. Dodać jakieś dodatkowe treningi, czy jest ok (mam zamiar zamienić część treningów rowerowych na basen, lub połączyć obie formy aktywności fizycznej), niedługo wrzucę wykres za 2 tygodnie jazdy.
4. Od sierpnia będę chodził na siłownię 3x w tygodniu, czy to nie zbyt późno ? (od września nie będę miał tyle czasu, wtedy raczej 2x tygodniowo)
5. Uwielbiam miód, czasami przed wyjazdem w teren rozpuszczałem ok. 25g w wodzie, po wypiciu takiego napoju mogłem jechać dłużej i szybciej przy mniejszym zmęczeniu, czy jest on zabroniony na LC ?
6. Przeczytałem, że właściwą dawką węglowodanów na początek LC jest 30g, jak długo trwa ten ,,początek" ?
Chętnie przyjmę też inne sugestie i porady.
Z góry dziękuję za replikę i przepraszam jeżeli odpowiedzi na jakieś pytania już były a ja nie doczytałem, lub po prostu te zadane przeze mnie są złe.