MassMaker
Opis
Na przełomie ostatnich 20lat nastąpił znaczący rozwój wiedzy w zakresie żywienia i dietetyki, powstają nowe suplementy, ale tzw. gainery nadal nie różnią się wiele od tych z lat 80tych - niska ilość białka, proste węglowodany i unikanie tłuszczu. Obecnie rozwinęła się wiedza na temat indeksu glikemicznego i odmiennej tolerancji cukrów w różnych częściach populacji, inna jest ocena związków aktywnych i dodatków technologicznych. Dr Petr Fort od lat propaguje zmiany we właściwym podejściu do diety, właśnie ten naukowiec skomponował recepturę najnowszego gainera, który respektuje najnowszą wiedzę i osiągnięcia z dziedziny dietetyki sportowej.
"Doskonalsze proporcje", to przewodnie motto promujące współczesne gainery o składzie:
35%(białko)/10%(tłuszcze)/50%(węglowodany). W produkcie najwyższej klasy białka powinny być zwierzęce, tłuszcze nieutwardzane a węglowodany złożone (wielkocząsteczkowe). Starsze gainery zawierające ok. 20% (lub nawet mniej!) białka a przy tym bogate w dekstrozę i maltodekstrynę powodują tzw. skoki insulinowe - zjawisko bardzo niekorzystne w sportach siłowych, wywołujące złe samopoczucie i otłuszczanie.
Jaki jest MASSMAKER?
Dzięki ulepszonym proporcjom głównych składników odżywczych i użyciu nowoczesnych surowców, stworzono odżywkę o wyjątkowo niskim indeksie glikemicznym, lekkostrawną i nie obciążającą żołądka. Jest to doceniane szczególnie przez kulturystów o długim stażu i rozbudowanej diecie. Zaawansowani sportowcy nie mogą sobie pozwolić na wprowadzenie do diety produktu, w którym choć jeden składnik jest niepotrzebny, nie wspominając o takim, który mógłby powodować dodatkowe, zbędne obciążenie dla organizmu. Gainer tej generacji nie powoduje nagłych skoków poziomu cukru we krwi, jak to ma miejce w produktach bazujących na cukrach prostych. MASSMAKER dostarcza energię w sposób ciągły i długotrwały ułatwiając organizmowi optymalną regenerację powysiłkową.
Zwiększona zawartość białka o aminogramie uzupełnionym wolnymi aminokwasami oraz tłuszczów, których obecność jest uzasadniona naturalną fizjologią człowieka ma bezpośredni wpływ na zdecydowanie szybszy wzrost masy ciała oraz parametrów siłowych.
Węglowodany. Podstawą jest specjalna skrobia FRACTO uzyskana z ryżu oraz tapioki. FRACTO to lekkostrawna, rozpuszczalna w wodzie skrobia o długich wiązaniach i wysokiej masie molekularnej. Najnowsze badania wykazały, że węglowodany wielkocząsteczkowe (skrobie) szybciej uzupełniają zasoby glikogenu. FRACTO swą budową strukturalną jest bardziej zbliżony do glikogenu mięśniowego niż popularne dotąd węglowodany proste. FRACTO jest obecnie najnowszym i jednym z najbardziej dopracowanych źródeł węglowodanów dostępnych na rynku. Do jego powstania wykorzystuje się kilka procesów technologicznych w tym ekstraktację wodną ziaren oraz ekspandowanie poprzez obróbkę cieplną korzeni manioku. O przewadze FRACTO świadczy choćby doskonała rozpuszczalność istotna w przygotowaniu napoju, którą FRACTO wyprzedza znane wcześniej mieszanki skrobiowe.
Proteiny PRO-MAKER są w 100% zwierzęcego pochodzenia, prócz izolowanych białek serwatki nowością PRO-MAKER jest zastosowanie hydrolizowanej plazmy tkanki wieprzowej. Proteiny takie łatwiej metabolizowane są do białek tkanki mięśniowej. Jako dodatek zastosowano najskuteczniejszy zestaw aminokwasów ANABO-MAKER złożonych z AAKG, L-leucyny i L-lizyny.
Dobre tłuszcze tzn. nieutwardzone i pozbawione kwasów trans, są istotnym składnikiem energetycznym odżywki. Ich źródłem jest olej palmowy występujący w postaci zintegrowanych granulek powerballs
o najwyższej dawce energetycznej oraz średnio łańcuchowe frakcje (MCT).
Zalecane dawkowanie
Porcję 80g preparatu (6 czubatych łyżek stołowych) zmieszać w zamkniętym naczyniu
z 250ml wody. Przygotować bezpośrednio przed spożyciem. Koktajl najlepiej spożywać jako dodatkowy posiłek pomiędzy posiłkami głównymi i/lub w mniejszej porcji, jako uzupełnienie, przed mniejszym posiłkiem. Produkt zaleca się stosować 1-2 razy dziennie.
Wartości odżywcze
SKŁADNIKI AKTYWNE MassMaker
Porcja 80g
Ilość porcji w opakowaniu 30
Opakowanie 2400g
Zawartość jednej porcji zaw:
Wartość energetyczna 344kcal
Białko 28g
Węglowodany 40g
Tłuszcz 8g
Wolne aminokwasy w 100g produktu:
L-leucyna 1000mg
L-lizyna 1000mg
AAKG 1000mg
Zawartość aminokwasów w 100g białka:
Leucyna 10,1g
Izoleucyna 6,23g
Walina 5,57g
Kwas asparginowy 10,27g
Kwas glutaminowy 17,16g
Seryna 4,7g
Glicyna 1,76g
Histydyna 1,73g
Arginina 2,3g
Treonina 6,84g
Alanina 4,77g
Prolina 5,81g
Tyrozyna 2,84g
Metionina 1,7g
Cystyna+Cysteina 2,25g
Fenyloalanina 3,04g
Lizyna 8,61g
Tryptofan 2,33g
Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja https://www.instagram.com/tomq.bb
[email protected]