Szacuny
11148
Napisanych postów
51563
Wiek
30 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Widzę, że na różnych maltodekstrynach są podane różne stopnie nasycenia/cukrzenia (domyślam się, że chodzi o nasycenie glukozą).
Jest niskonasycona, średnionasycona i wysokonasycona. Im bardziej nasycona, tym większy równoważnik glukozowy.
Co to dokładnie oznacza? Szybkość wchłaniania przez organizm, czy ilość insuliny wyrzuconej do krwi po spożyciu, czy coś jeszcze innego... ?
Zmieniony przez - BlackCamel w dniu 2011-07-27 08:25:47
Szacuny
430
Napisanych postów
56364
Wiek
37 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
184874
równoważnik glukozowy mówi o ilości wiązań glikozydowych które uległy hydrolizie do całkowitej ilości wiązań glikozydowych obecnych w 100g materiału wyjściowego. Jeśli Ci to coś powie