SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Skrobia oporna a metabolizm tłuszczu

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3701

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
12 osób spożywało posiłek z zawartością skrobi opornej 0%, 2.7%, 5.4%, i 10.7% (procentowa ilość węglowodanów). Badani spożywali posiłki z odpowiednią ilością błonnika pokarmowego oraz tłuszczu; posiłki różniły się ilość skrobi opornej. Co godzinę pobierano próbki krwi badając Glc, FFA, TAG i poziom insuliny. Stwierdzono brak zmian stężeń w zależności od różnicy ilości RS (Resistant starch), chociaż autor podaje odnośniki do badań, gdzie się to stwierdza. W badaniu stwierdzono wzrost utleniania kwasów tłuszczowych u osób, w których posiłkach był uwzględniony dodatek RS. U osób otrzymujących 5,4% RS z całej puli węglowodanów utlenianie trioleinianu było o 23% wyższy w porównaniu z grupą otrzymującą posiłek bez zawartości RS. Ciekawostką jest, iż ilość spalanych kwasów tłuszczowych był niższa u osób spożywających RS w ilości 10,7%. Moim zdaniem liczba uczestników badania była zbyt niska, w przeciwnym razie wyniki mogłyby być bardziej wiarygodne.

Przypuszczeniem jest, iż wzrost spalania kwasów tłuszczowych spowodowany jest wzrostem produktów rozkładu skrobi opornej przez florę jelitową znajdującą się w okrężnicy (kwas propionowy, octowy i masłowy). Inną hipotezą jest to, iż błonnik przyczynia się do spowolnienia wchłaniania produktów trawienia bądź tak duża ilość RS zostaje wydalona z kałem.

http://www.nutritionandmetabolism.com/content/1/1/8

Zmieniony przez - Skalar. w dniu 2011-07-15 11:11:40
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 333 Wiek 32 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 15241
Dla laika (czyli mnie) tekst ciężki do zrozumienia. Krótko: częstym źrodłem węgli są u mnie ziemniaki (ekto), dobrze czy źle? ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Dobrze, a jeżeli będą to bataty to jeszcze lepiej:
http://lukaszkowalski.blogspot.com/2011/05/sodkie-ziemniaki-jako-element-zdrowej.html 
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 333 Wiek 32 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 15241
Dzieki, sog.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 196 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 11048
Hm, w sumie batat to warzywo. Teraz mam pytania:

- Czy mozna zastapic ryz i inne produkty ziarniste batatami?
- Batat to produkt zakwaszajacy czy alkalizujacy?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Możesz zastąpić, i ryż i bataty są źródłem węglowodanów.
Batat wydaje się produktem alkalizującym jak większość warzyw, jednak nie wiem jakie wartości pierwiastków on ma, więc nie jestem w stanie Ci tego powiedzieć. Jeśli ma kwasowe, to muszą byc one nie wielkie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 16 Napisanych postów 3727 Wiek 39 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 70059
uwazajcie na gazy..
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 430 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
http://nutritiondata.self.com/foods-sweetpotato000000000000000000000.html
batat jest jak najbardziej produktem alkalizującym.

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jak dawkować?

Następny temat

Suplement potreningowy

WHEY premium