SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Kazeina bije na leb serwatke pod wzgledem przyrostow masy i sily

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 6545

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
janekrys - najprawdopodobniej Twoje przyrosty nie wynikają ze zmiany białka.

st_ud - a serwatka dobra dla ludzi? bialka kazeinowe i serwatkowe znajdują się naturalnie w mleku kobiecym.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 31 Napisanych postów 2344 Wiek 33 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 17221
Ale proponuję wziąć pod uwagę jaka jest zawartość kazeiny w mleku kobiecym, a jaka w mleku krowim. Poza tym mało kto dobrze strawi kazeinę, bo mało kto ma odpowiednią ilość podpuszczki. Tyle mówi się o nietolerancji laktozy. A mało kto sobie zdaję sprawę z tego, że szkodzi mu nie laktoza, a właśnie kazeina.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12041 Napisanych postów 160431 Wiek 35 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 1234384
faf dzieki, jeszcze sie nie nauczylem ze mamy dzial z badaniami

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja https://www.instagram.com/tomq.bb
[email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 37 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 572
Z calym szacunkiem faftaq,

tutaj badanie gdzie serwatka=kazeina pod wzgledem syntezy bialka miesniowego(z 2011 r)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21045172

Ale jak glebiej poszukam na pubmedzie to znajde 2 badania, w ktorych stwierdzono ze pomimo iz serwatka rzeczywiscie zwieksza bardziej TYMCZASOWA synteze bialka i absorpcji aminokwasow do miesni niz kazeina to ostateczny bilans masy miesniowej (lean mass) i kompozycja ciala po 10 tyg treningow jest na korzysc kazeiny (bylo takie badanie ze osoby na kazeinianie wapnia zyskaly o 1,5 kg miesnia wiecej)
Jak znajde to postaram sie wrzucic
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
janekrys - ja nie uważam, ze serwatka "daje więcej masy" niż kazeina.

Wkleiłem badanie pokazujące wyższośc WPI nad CAS dla zobrazowania że podniecanie się abstraktami, które weryfikują coś takiego jak "moc anaboliczna białka" - jest trochę mało sensowne, jesli nie ma jasno określonego kontekstu lub prostego przełożenia. Kontekst zawarty jest w pełnych tekstach publikacji i należałoby się najpierw z nim zapoznać, potem zastanowić jakie ma przezłożenie i do jakich wniosków upoważnia. Ty użyłeś przykładu hydrolizatu kazeinowego dla potwierdzenia "mocy" niehydrolizowanych białek kazeinowych dostepnych w odżywkach białkowych. Liczyć więc musisz się z krytyką która wytknie Ci to "niedopatrzenie"

W perspektywie odżywiania potreningowego lepsze mogą być proteiny serwatkowe, zwłaszcza jesli mamy możliwość spożycia niebawem pełnowartościowego posiłku. Są bowiem lekkostrawne, nie obciązają przewodu pokarmowego i są bogate w leucynę, mają też niską alergenność, a komponenty w nich zawarte wykazują też określoną aktywność biologiczną (prozdrowotną). Jesli ktoś chce jednak zaplanować posiłek potreningowy który miałby zapełnić kilkugodzinną lukę w spożywaniu pokarmów - sugerowałbym kazeiną lub jej mix z WPC, albo jeszcze lepiej - żywność konwencjonalną.

Ale nie są to róznice które by w istotny sposób determinowały skutecznośc zabiegów treningowych.

"Wadą" białek serwatki może być bardzo szybkie trawienie i wchłanianie -dostarczanie dużych ilości aminowkasów w krótkim czasie - zwłaszca w porach dalekich od treningu - jest ich marnotrawstwem. Wadą białek kazeinowych jest długie zaleganie na żołądku, większa zdecydowanie alergenność i przede wszystkim zawartość frakcji a1-beta-kazeinowej, która może stwarzać ryzyko zdrowotne:

beta-casein A1, ischaemic heart disease mortality, and other illnesses.
McLachlan CN.
Source
A2 Corporation Ltd, 29 Summer Street, Devonport, Auckland, New Zealand. [email protected]
Abstract
The risk factors identified with cardiovascular disease studied in the WHO MONICA project have been shown to have a limited relationship with the coronary heart disease mortality rates between centres, and in mirroring the historical rise and decline in deaths from the disease. Here we show that correlation of the calculated consumption of the milk protein, beta-casein A1 (excluding milk protein in cheese) against ischaemic heart disease (IHD) mortality has a r2 = 0.86. In the states of the former West Germany, where the breed composition of regional cattle herds has remained virtually constant since the 1950s, IHD mortality by state correlates with the estimated consumption of beta-casein A1. Information on other recognized dietary risk factors does not indicate any significant regional difference. Similarly, the populations of Toulouse in France and Belfast in Northern Ireland have almost identical collective 'traditional' risk factors for heart disease, yet the respective mortality rates vary more than threefold. People from Northern Ireland are estimated to consume 3.23 times more beta-casein A1, excluding cheese, than the French. The remarkable agreement between mortality and the consumption of this allele suggests that this factor is worthy of serious consideration as a potential source of cardiovascular disease when taken in conjunction with regional variations in the traditional risk factors. beta-casein A1 consumption also correlates strongly with type 1 diabetes incidence in 0-14-year-olds, suggesting that IHD and diabetes may share at least one causative risk factor.

PMID: 11425301 [PubMed - indexed for MEDLINE]


(wybacz brak pełnego tekstu, dosęp jest płatny, ale poniżej link do obszernej bibliografii: http://www.betacasein.net/research.pdf)

Dlatego ja przesadnym zwolennikiem kazeiny nie jestem, bo raz że stwarzać może pewne zagrożenia zdrowotne, a dwa - jest to łatwe do "zdobycia" białko z konwencjonalnej żywności. Odżywek tego typu więc po prostu nie polecam. Ale jeśli Ci tak służy jak piszesz - jedz.

A badań szukaj jeśli chcesz, może coś ciekawego uda Ci się wyszperać


Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-04-30 22:09:23
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
st_ud - To że mleku kobiecym jest mniej kazeiny niczego nie dowodzi dla nas, dorosłych, jest natomiast informacją dla osób które by chciało swoim pociechom zastąpić mleko matki mlekiem krowim. O tym co szkodzić może w białkach twarogowych napisałem powyżej. Jest to przede wszystkim a1-beta-kazeina
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Bcaa Xplode

Następny temat

Cykl do oceny.

WHEY premium