SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Olej rzepakowy tloczony na cieplo kontra tloczony na zimno.

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 13191

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 197 Wiek 39 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1882
Witam mam pytanie odnosnie oleju rzepakowego.
Wiem ,ze jest zdrowy i niektorzy wrecz wywyzszaja go ponad oliwe z oliwek. I wiem ze tn rafinowany to kupa.
Jednak ostatnio natknalem sie na strone docenolejrzepakowy.pl i tam w pyataniach i odpowiedziach znalazlem takie cos
"10. Jak jest produkowany olej rzepakowy?
(...)Następnie oleje te zostają poddane rafinacji, czyli oczyszczaniu, aby usunąć wszystkie składniki wpływające negatywnie na trwałość, funkcjonalność czy smak oleju, ale jednocześnie zachowując wszystkie pożądane elementy jak NNKT czy witamina E.
Oleje tłoczone na zimno nie są poddawane rafinacji, proces ten wymaga bowiem wyższych temperatur. Oznacza to, że mogą zawierać zanieczyszczenia, niekiedy bardzo niebezpieczne dla naszego organizmu np. benzo(a)piren. Podczas tłoczenia na zimno do oleju przechodzi także mało cennych substancji towarzyszących np. witamin. Oleje roślinne tłoczone na zimno ulegają niekorzystnym procesom nawet podczas krótkotrwałego smażenia, z tego względu są zalecane do spożywania wyłącznie na zimno."

No wyglada na to ze olej tloczony na zimno jest nagle niezdrowy. Nie wiem czy to jest jakas sciema ,ktora ma przekonac ludzi do kupowania rafinowanego oleju rzepakowego czy ja jestem glupi i zle zrozumialem ten tekst.
Jak mam to rozumiec?

Z gory dziekuje za odpowiedzi.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 1966 Wiek 30 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 20366
generalnie ile osób tyle teorii :) od zawsze panuje zasada ze tluszcze roslinne tylko na zimno, czy to prawda czy nie, nigdy nic nie wiadomo, zawodowi kulturysci stosują ten na zimno i zobacz jak wygladaja ;) a witaminki to masz z warzyw nie ?

"Musicie od siebie wymagać, nawet gdyby inni od Was nie wymagali" Jan Paweł II 1983 r.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 16 Napisanych postów 925 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 28725
olej rzepakowy tloczony na zimno poleca sie raczej stosowac na zimno - np do salatek

fragment o rafinacji troche wprowadza w blad
W przemysle spozywczym olej rzepakowy produkuje sie tak, ze najpierw tloczy sie go na zimno, zostaja wytloki (one maja jeszcze w sobie olej), ktore plucze sie rozpuszczalnikami organicznym. Ma to ne celu wydostanie z wytlokow resztek oleju. Pozniej prowadzi sie rafinacje tych rozpuszczalnikow aby oddzielic z nich olej. To tak w duzym skrocie i bardzo po nie fachowo opisalem - ale idea zostala zachowana.

Wiec w zwyklym oleju rzepakowym masz tak jakby dwa oleje - tloczony na zimno zmnieszany z rafinowanym. Wiec chyba nie ma co sie bac tego na zimno.

Układasz dietę? Sprawdź DARMOWY program Dziennik Posiłków:
http://www.dziennikposilkow.pl -
http://www.dieta4u.com.pl 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 197 Wiek 39 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1882
hmmm no troche mi to rozjasnilo, dzieki za pomoc.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Czas na mase.

Następny temat

Dieta

WHEY premium