Szacuny
98
Napisanych postów
6776
Wiek
38 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
50487
faftaq chodziło o to, że to Vextrago wypadło bardzo kiepsko w badaniach. Wcale nie lepiej niż malto, a ładowanie Vextrago podwyższa cenę produktu. Ile w tym prawdy nie wiem, sam nie popijam gainerów. Czasem znajomy da tylko na spróbowanie jaki smaczny jest
Szacuny
1417
Napisanych postów
35562
Wiek
41 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
150829
zależy w jakich badaniach, icoone badały
vextrago, waxy maize, czy vitargo - to wbrew temu co wielu sądzi - to są szybkie, wysokoprzetowrzone weglowodany. nie są tak scukrzone jak malto, maja inna mase cząsteczkową, ale wchłaniaja sie szybko. Upraszczając obrazkowo zagadnienie: o ile maltodextrynom blisko do glukozy i wyrobow cukierniczych, o tyle vextrago/vitargo/waxy to cos w stylu bagietki
Moim zdaniem jednak, w porównaniu z gainfastem, kalorycznosć mutanta, dodatek błonnika, dziala na jegokorzyść
Szacuny
1417
Napisanych postów
35562
Wiek
41 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
150829
ponoć nawet szybciej. ale zjawisko to mozna szacowactylko w okreslonym kontekscie.
faktycznie, masa cząsteczkowa ma znaczenie w tym sensie, że mozna bardziej wysycic roztwór weglowodanami zachowując pożądaną osmolalnośc. Innymi slowy, o ile w wypadku glukozy jej 5% roztów bedzie izotonikiem, o tyle w wypadku vitargo - 5% roztwór bedzie hipotonikczny. Ten walor mozna docenic np podczas maratonu. Innym walorem niehydrolizowanych wegli jest fakt iż przyjazniejsze są dla przewodu pokarmowego, ja np spore ilości malto - zle toleruję. Tymczasem w sportach silowych/sylwetkowych jakoś utarło sie iz vitargo (i mu podobne), wchłania się szybko - ale ig ma niskie , czytalem juz opracowania ktore posrednio sugerowaly że amylopektyny wchlaniaja sie w niezmienionej formie z przewodu pokramowego i dlatego sa lepsze niż glukoza ...
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2010-07-13 13:55:40