SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Smażenie...

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 1852

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 37 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 622
Czy na redukcji można smażyć rybkę, filet z kurczaka na OLEJU KUJAWSKIM?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 33 Napisanych postów 1924 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 22174
tu nie chodzi o to że na diecie redukcyjnej smażyć nie można a np na masówce już tak. chodzi o to że smażenie jest nie zdrowe i powinniśmy się go wystrzegać. jeżeli jednak zdarzy się nam coś smażyć od czasu do czasu, to niech najlepiej będzie to olej bądz smalec - produkty te nie utleniają się zbyt szybko i nie tworzą rakotwórczych związków. staraj się piec/grillować/gotować. smażenie to ostateczność.

Zmieniony przez - Jacquess w dniu 2009-11-18 22:53:17
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 37 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 622
Dzięki za odpowiedź, od czasu do czasu smażę na oleju kujawskim i pytam się czy olej kujawski do smażenie się nadaje. Odnośnie grillowania - czy np kiełbasa śląska z grilla jest tłusta? Jak grilluje to troche tłuszczu zn niej zawsze wycieknie a gdy jest juz gotowa do spożycia to zawiera tłuszcz? czy mozna smiało ja jeść na redukcji taką z grilla?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
to niech najlepiej będzie to olej bądz smalec

ale jaki olej....?

do smazenia krotkotrwalego - oliwa z oliwek
do smazenia kazdego - smalec

olej kujawski zdecydowanie sie nie nadaje

Zmieniony przez - psonic w dniu 2009-11-18 23:05:07
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 33 Napisanych postów 1924 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 22174
niestety nie mogę Ci dokładnie odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ nie wiem ile tłuszczu sie wytopi, a ile nie. coś tam ubędzie, ale to nie istotne, ponieważ kiełbasa to syf. chyba, że sam ją robisz, albo ktoś z zaufanych osób się tym zajmuje i nie wciska kitu. na grilla polecam schab wieprzowy bez kości, albo wołowinę - naprawdę smaczne mięska. do tego porcja warzyw i np pestek bądź orzechów i masz posiłek jak znalazł na redukcję.


nie nadaje się bo co? uzasadnienie.

Zmieniony przez - Jacquess w dniu 2009-11-18 23:10:21
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
uzasadnienie to bys znalazl wszedzie gdzie tylko bys nie spojrzal, badz jakbys znal sklad takiego oleju.

duza ilosc kwasow tluszczowych nienasyconych - utlenianie -> wolne rodniki i inne substancje szkodliwe. utracenie prozdrowotnych wlasciwosci.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 33 Napisanych postów 1924 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 22174
ale nie w takim stopniu jak smażenie na oliwie, która za samą myśl ma spożywanie na zimno bez jakiejkolwiek obróbki, nawet krótkotrwałej.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 19 Napisanych postów 1163 Wiek 47 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 13357
Hmmm... IMHO to wszędzie, gdzie bym nie spojrzał, mówi się, żeby nie smażyć na oliwie. Olej też mi się nie widzi - to inna sprawa.

duza ilosc kwasow tluszczowych nienasyconych - utlenianie -> wolne rodniki i inne substancje szkodliwe. utracenie prozdrowotnych wlasciwosci.

To samo można powiedzieć o oleju i oliwie.

Co do kiełbasy... najlepiej nie dotykać. Smażonej, gotowanej, surowej - jakiejkolwiek.

Denerwować się, to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 33 Napisanych postów 1924 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 22174
"duza ilosc kwasow tluszczowych nienasyconych - utlenianie -> wolne rodniki i inne substancje szkodliwe. utracenie prozdrowotnych wlasciwosci."

"To samo można powiedzieć o oleju i oliwie. "


o tym właśnie napisałem w poście wyżej.



Zmieniony przez - Jacquess w dniu 2009-11-19 12:07:59
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
niestety nie mozna tego samego powiedziec. oliwa to zrodlo JEDNOnienasyconych a nie wielonienasyconych.

i oliwa ma raczej wyzsza temperature beta oksydacji niz olej kujawski.

Zmieniony przez - psonic w dniu 2009-11-19 20:45:54
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

ahhh ten walek czyli jak zgubic zbedne kg - pomocy

Następny temat

Jaja kurze

WHEY premium