...
Napisał(a)
Czy na redukcji można smażyć rybkę, filet z kurczaka na OLEJU KUJAWSKIM?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
tu nie chodzi o to że na diecie redukcyjnej smażyć nie można a np na masówce już tak. chodzi o to że smażenie jest nie zdrowe i powinniśmy się go wystrzegać. jeżeli jednak zdarzy się nam coś smażyć od czasu do czasu, to niech najlepiej będzie to olej bądz smalec - produkty te nie utleniają się zbyt szybko i nie tworzą rakotwórczych związków. staraj się piec/grillować/gotować. smażenie to ostateczność.
Zmieniony przez - Jacquess w dniu 2009-11-18 22:53:17
Zmieniony przez - Jacquess w dniu 2009-11-18 22:53:17
...
Napisał(a)
Dzięki za odpowiedź, od czasu do czasu smażę na oleju kujawskim i pytam się czy olej kujawski do smażenie się nadaje. Odnośnie grillowania - czy np kiełbasa śląska z grilla jest tłusta? Jak grilluje to troche tłuszczu zn niej zawsze wycieknie a gdy jest juz gotowa do spożycia to zawiera tłuszcz? czy mozna smiało ja jeść na redukcji taką z grilla?
...
Napisał(a)
to niech najlepiej będzie to olej bądz smalec
ale jaki olej....?
do smazenia krotkotrwalego - oliwa z oliwek
do smazenia kazdego - smalec
olej kujawski zdecydowanie sie nie nadaje
Zmieniony przez - psonic w dniu 2009-11-18 23:05:07
ale jaki olej....?
do smazenia krotkotrwalego - oliwa z oliwek
do smazenia kazdego - smalec
olej kujawski zdecydowanie sie nie nadaje
Zmieniony przez - psonic w dniu 2009-11-18 23:05:07
...
Napisał(a)
niestety nie mogę Ci dokładnie odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ nie wiem ile tłuszczu sie wytopi, a ile nie. coś tam ubędzie, ale to nie istotne, ponieważ kiełbasa to syf. chyba, że sam ją robisz, albo ktoś z zaufanych osób się tym zajmuje i nie wciska kitu. na grilla polecam schab wieprzowy bez kości, albo wołowinę - naprawdę smaczne mięska. do tego porcja warzyw i np pestek bądź orzechów i masz posiłek jak znalazł na redukcję.
nie nadaje się bo co? uzasadnienie.
Zmieniony przez - Jacquess w dniu 2009-11-18 23:10:21
nie nadaje się bo co? uzasadnienie.
Zmieniony przez - Jacquess w dniu 2009-11-18 23:10:21
...
Napisał(a)
uzasadnienie to bys znalazl wszedzie gdzie tylko bys nie spojrzal, badz jakbys znal sklad takiego oleju.
duza ilosc kwasow tluszczowych nienasyconych - utlenianie -> wolne rodniki i inne substancje szkodliwe. utracenie prozdrowotnych wlasciwosci.
duza ilosc kwasow tluszczowych nienasyconych - utlenianie -> wolne rodniki i inne substancje szkodliwe. utracenie prozdrowotnych wlasciwosci.
...
Napisał(a)
ale nie w takim stopniu jak smażenie na oliwie, która za samą myśl ma spożywanie na zimno bez jakiejkolwiek obróbki, nawet krótkotrwałej.
...
Napisał(a)
Hmmm... IMHO to wszędzie, gdzie bym nie spojrzał, mówi się, żeby nie smażyć na oliwie. Olej też mi się nie widzi - to inna sprawa.
duza ilosc kwasow tluszczowych nienasyconych - utlenianie -> wolne rodniki i inne substancje szkodliwe. utracenie prozdrowotnych wlasciwosci.
To samo można powiedzieć o oleju i oliwie.
Co do kiełbasy... najlepiej nie dotykać. Smażonej, gotowanej, surowej - jakiejkolwiek.
duza ilosc kwasow tluszczowych nienasyconych - utlenianie -> wolne rodniki i inne substancje szkodliwe. utracenie prozdrowotnych wlasciwosci.
To samo można powiedzieć o oleju i oliwie.
Co do kiełbasy... najlepiej nie dotykać. Smażonej, gotowanej, surowej - jakiejkolwiek.
Denerwować się, to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych
...
Napisał(a)
"duza ilosc kwasow tluszczowych nienasyconych - utlenianie -> wolne rodniki i inne substancje szkodliwe. utracenie prozdrowotnych wlasciwosci."
"To samo można powiedzieć o oleju i oliwie. "
o tym właśnie napisałem w poście wyżej.
Zmieniony przez - Jacquess w dniu 2009-11-19 12:07:59
"To samo można powiedzieć o oleju i oliwie. "
o tym właśnie napisałem w poście wyżej.
Zmieniony przez - Jacquess w dniu 2009-11-19 12:07:59
...
Napisał(a)
niestety nie mozna tego samego powiedziec. oliwa to zrodlo JEDNOnienasyconych a nie wielonienasyconych.
i oliwa ma raczej wyzsza temperature beta oksydacji niz olej kujawski.
Zmieniony przez - psonic w dniu 2009-11-19 20:45:54
i oliwa ma raczej wyzsza temperature beta oksydacji niz olej kujawski.
Zmieniony przez - psonic w dniu 2009-11-19 20:45:54
Polecane artykuły