SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Tłuszcze - Kompilacja

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 19571

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 1651 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 11016
w sumie niczego nowego się nie dowiedziałem. Ale sog za prace ;)

Sporo ma gorzej, większość ma lepiej do tego dążę.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 691 Wiek 38 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 7764
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Seewy Piękny Zbyszek
Ekspert
Szacuny 116 Napisanych postów 21032 Wiek 40 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 208598
poprawilem

FITNESS ACADEMY King Square Kraków


"Oddycham głęboko, stawiam piedestały. Jutro będe duży, dzisiaj jestem mały..."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51556 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Dzięki
Wrzucam do zbioru
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51556 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Ładnie. SOG.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Zastanawia mnie dlaczego umiesiłes ten fragment i czy faktycznie odpowiada on rzeczywistosci:

O tym, czy tłuszcz będzie działał na szkodę organizmu decyduje przede wszystkim nie jego ilość, ale rodzaj. Szczególnie niekorzystnie działają na organizm tłuszcze nasycone. To właśnie one odkładają się na wewnętrznej powierzchni naczyń krwionośnych, znacząco ograniczając ich światło. Głównym składnikiem złogów tłuszczowych jest cholesterol, będący składnikiem błon komórkowych otaczających komórki większości składników pokarmowych pochodzenia zwierzęcego oraz z nabiałem. W miarę rozbudowy złogów cholesterolowych światło naczyń krwionośnych ulega coraz większemu ograniczeniu, przez co krew ma coraz więcej problemów z dotarciem do miejsc obsługiwanych przez dane naczynie. W ten sposób rozwija się arterioskleroza. Zmniejszenie w diecie ilości produktów zawierających duże ilości cholesterolu znacznie ogranicza ryzyko pojawienia się zawału serca. Ilość cholesterolu w diecie można zredukować ograniczając spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych. Panuje przekonanie, że nienasycone kwasy tłuszczoweograniczają ryzyko wystąpienia arteriosklerozy. Ich działanie sprowadza się do obniżenia ilości szkodliwego cholesterolu krążącego we krwi. Nie ulega jednak wątpliwości, że najlepszą profilaktyką chorób krążenia jest ograniczanie spożycia każdego rodzaju tłuszczów, zwłaszcza zaś tych nasyconych.

W kontekscie:

Felton CV, Crook D, Davies MJ, Oliver MF.

Wynn Institute for Metabolic Research, London, UK.

How long-term dietary intake of essential fatty acids affects the fatty-acid content of aortic plaques is not clear. We compared the fatty-acid composition of aortic plaques with that of post-mortem serum and adipose tissue, in which essential fatty-acid content reflects dietary intake. Positive associations were found between serum and plaque omega 6 (r = 0.75) and omega 3 (r = 0.93) polyunsaturated fatty acids, and monounsaturates (r = 0.70), and also between adipose tissue and plaque omega 6 polyunsaturated fatty acids (r = 0.89). No associations were found with saturated fatty acids. These findings imply a direct influence of dietary polyunsaturated fatty acids on aortic plaque formation and suggest that current trends favouring increased intake of polyunsaturated fatty acids should be reconsidered.

PMID: 7934543 [PubMed - indexed for MEDLINE]


I:

Cholesterol and all-cause mortality in elderly people from the Honolulu Heart Program: a cohort study.
Schatz IJ, Masaki K, Yano K, Chen R, Rodriguez BL, Curb JD.

Clinical Epidemiology and Geriatrics Division, Department of Medicine, John A Bums School of Medicine, University of Hawaii at Manoa, 1356 Lusitana Street, 7th Floor, Honolulu, HI 96813-2427, USA. [email protected]

BACKGROUND: A generally held belief is that cholesterol concentrations should be kept low to lessen the risk of cardiovascular disease. However, studies of the relation between serum cholesterol and all-cause mortality in elderly people have shown contrasting results. To investigate these discrepancies, we did a longitudinal assessment of changes in both lipid and serum cholesterol concentrations over 20 years, and compared them with mortality. METHODS: Lipid and serum cholesterol concentrations were measured in 3572 Japanese/American men (aged 71-93 years) as part of the Honolulu Heart Program. We compared changes in these concentrations over 20 years with all-cause mortality using three different Cox proportional hazards models. FINDINGS: Mean cholesterol fell significantly with increasing age. Age-adjusted mortality rates were 68.3, 48.9, 41.1, and 43.3 for the first to fourth quartiles of cholesterol concentrations, respectively. Relative risks for mortality were 0.72 (95% CI 0.60-0.87), 0.60 (0.49-0.74), and 0.65 (0.53-0.80), in the second, third, and fourth quartiles, respectively, with quartile 1 as reference. A Cox proportional hazard model assessed changes in cholesterol concentrations between examinations three and four. Only the group with low cholesterol concentration at both examinations had a significant association with mortality (risk ratio 1.64, 95% CI 1.13-2.36). INTERPRETATION: We have been unable to explain our results. These data cast doubt on the scientific justification for lowering cholesterol to very low concentrations (<4.65 mmol/L) in elderly people.

PMID: 11502313 [PubMed - indexed for MEDLINE]




W ogole przegladajac badania naukowe wynika dosc jasno ze kluczowy w mechanizmie powstawania blszki miazdzycowej jest proces utleniania WNNKT w cząstkach lipoprotein o małej gęstosci*.

* na podst: Parthasarathy S, Khoo C, Miller E, Barnett J, Witztum JL, Steinberg D (1990) Low density lipoprotein rich in oleic acid is protected against oxidative modification: Implica-
tions for dietary prevention of atherosclerosis. Proc Natl Acad Sci, 87: 3894&#8211;3898.

i:

Della Bianca V, Grześkowiak M, Dusi S, Rosi F (1988) Flu-
oride can activate respiratory burst independently of Ca+2 stimulation of phosphoinositide turnover, and protein kinase C translocation in primed human neutrophils. Bioch Bioph Res Comm, 150: 955&#8211;964


Zmieniony przez - faftaq w dniu 2009-03-08 10:59:25
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51556 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Racja,
Neo ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 130 Wiek 33 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1919
sporo tego xD
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6255 Napisanych postów 75951 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754402
Wiec czytaj i pisz wtedy jak przychodzi Ci do glowy cos ciekawego.

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Potrzebuje fachowej pomocy!!!!:(

Następny temat

Ile kalorii dziennie jecie?

WHEY premium