SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Smaczny i pozywny Omlet :) [PLACEK]

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 68093

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 3294 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 19444
Odświeżę i dam trochę lepszą wersję tego omlecika, a konkretniej, wersję na słono. Sprawdza się dobrze na redukcji, jest niesamowicie pożywny i większy objętościowo od "oryginału."

Trickiem jaki trzeba zastosować, to ugotować te 50-100g płatków owsianych (można oczywiście dowalić te 150g, ale wtedy będzie to naleśnik tak wielki, że nawet na WOK'u tego nie usmażycie. Dajecie:
50 ml mleka,
4 jajka,
+-50g ugotowanych płatków owsianych,
łyżka mąki tortowej,
duuużo soli :D

Dajecie go na patelnię, najlepiej na teflon i dolewacie odrobinkę oliwy z oliwek. Smażycie aż do uzyskania złocistego koloru, nakładacie na talerz i znów solicie, aby było bardzo dobrze czuć tą słoność. Zaufajcie mi, że rano daje takiego kopa i tyle energii, jak potrójna porcja zwykłej owsianki.

Foteczki:

No to mieszamy!


Na patelnię z tym bandytą...


Solimy jeszcze raz, i smacznego!


PS. Trochę mi się rozwalił, bo wziąłem za małą patelnię i nie mogłem go przewrócić na drugą stronę. Ale i tak gorzej będzie wyglądał w naszym żołądku, a smak zaj*bisty xd

Projekt Masa 2014, czyli KUREK nie zniknie!
http://www.sfd.pl/KUREK_nie_zniknie__masa_zimą_2013_[DT]-t994269.html

[ART] Dlaczego białko to nie magiczny proszek i czemu z kreatyną warto poczekać?
http://www.sfd.pl/[ART]_Dlaczego_białko_to_nie_magiczny_proszek_i_czemu_z_kreatyną_warto_poczekać_-t1004088.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 34 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 608
Siemano, policzyłem sobie makrosy tego omleta i wyszlo mi cos takiego :

kcal: 974
B: 58
W: 83
T: 34

Składniki - 3 jajka - 180g
Płatki owsiane - 150g
Mleko - 50g
Mąka - 5g
Białko WPC - 20g

Tutaj moje pytanie - Ważę 74kg i jestem na masie - czy dam rade przyswoić całą ilość tego białka ? Czy jest sens dodawać odżywkę białkową ( oprócz tego, że może lepiej smakować ? )
Warto wybrać jakieś konkretne mleko z x% tłuszczu czy przy tak małej ilości nie robi to różnicy ?
To samo do mąki - czy warto zamienić np, na pełnoziarnistą, czy jeden c*** przy takiej ilości?

Dzięki za odpowiedzi, omlet kozak!

Zmieniony przez - maserobie w dniu 2014-10-22 12:22:32
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 34 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 608
up
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 411 Wiek 31 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 3824
Kurde zalalem chyba za duzo mleka ale zamiast 3 jajek dalem 4 zrby to wyrownac... Bedzie git? Patelnie tez mam za mala i chyba bedzie sie godzine robic.. A glodny jak hooj jeszcze od rana nic nie jadlem
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Risotto

Następny temat

Naleśnik serowo-orzechowy

WHEY premium