OCZYWISCIE WYWAL Z DIETY:CUKIER,SłODYCZE,FAST-FOODY,TłUSTE MIESO,KIEłBASY,MAJONEZ,MASłO,NAPOJE GAZOWANE,BIAłE PIECZYWO,ZWYKłY MAKARON ITP.OWOCE TEZ OGRANICZ
a zastap pełnowartosciowymi produktami typu
WęGLOWODANY: ryz/kasza/makaron/płatki owsiane/chleb razowy lub graham BIAłKO mieso(piers z kurczaka,indyka,poledwica wołowa,udziec wołowy,schab,karkówka ryby:panga.mintaj,pstrąg,morszczuk,makrela wedzona,tunczyk z puszki,jajka,twarog TłUSZCZ: oliwa,olej lniany,orzechy,pestki dyni,słonecznika,siemie lniane
nie opychaj sie na wieczór jedz 4-6posiłkow co 2,5-3,5godz jedz duzo warzyw,pij duzo wody
policz swoje zapotrzebowanie kcal
1. mnozymy wage x 24 godziny = podstawe zapotrzebowanie kaloryczne (BMR)
2. BMR x wspolczynnik aktywnosci = dzienne zapotrzebowanie kaloryczne jak redukcja -100-500kcal jak masa +100-700kcal
Wspolczynnik aktywnosci:
? Bardzo aktywny = 1.4 - 1.5 (Codzienne intensywne cwiczenia + praca fizyczna przez wieksza czesc dnia)
? Aktywny = 1.3 1.4 (Codzienne intensywne cwiczenia + praca 'na nogach')
? Srednio Aktywny = 1.1 - 1.2 (Cwiczenia 3 razy/tydzien + praca siedząca)
? Nisko Aktywny = 1 (brak cwiczen + praca siedzaca)
na poczatek radz dostosowac sie do
10 wskazówek żywieniowych
https://www.sfd.pl/10_wskaz�wek_�ywieniowych-t315293.html
zacznij chodzic na siłownie 3xtydz i rozpocznij ogolnorozwojówke dorzuc aeroby 3xtydz na poczatek po 30min potem zwiekszaj
i obserwuj jak FAT LECI