Szacuny
11148
Napisanych postów
51557
Wiek
30 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Witam.
Chciałabym prosić o pomoc w rozstrzygnięciu sporu między zwolennikami i przeciwnikami postrzegania jogurtów jako białek;)
W składzie WSZYSTKICH dostępnych osobom walczącym jogurtów większość składu to węgle...(laktoza...wiadomo ).
Bardzo proszę o pzredstawienie argumentów za i przeciw,że jogurt to jednak (nie ? ) wegiel...;)
P.S.Ja preferuję prosty podział...coś,co pochodzi z mleka to białko, coś, co pochodzi ze zboża to węgiel...ale może się mylę?...))))
Szacuny
0
Napisanych postów
6
Wiek
34 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
5668
ja się co prawda nie znam, ale dla mnie jogurt to produkt białkowo-węglowodanowy, a właściwie jeżeli nie jest to jogurt odtłuszczony to białkowo-węglowodanowo-tłuszczowy. gdzieś czytając o diecie rozłącznej/niełączenia natknęłam się na stwierdzenie, że jogurt zalicza się do produktów neutralnych.
Szacuny
11148
Napisanych postów
51557
Wiek
30 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Sorki Rothen, ale do dupy to jest Twoja odpowiedź na mój post:P
Po pierwsze: nie chodziło mi o źródło białka ( wiem, gdzie go szukać )więc wypowiadasz się nie na temat:P
po drugie: soja wysokobiałkowa ale i wysokotłuszczowa jest i zawiera sporo substancji antyodżywczych, więc nie jest idealnym żródłem białka a "prawie" jak nas uczy reklama jednak czyni różnicę;)
po trzecie: masz jednak rację co do jogurtów owocowych - jadam je tylko z jednej firmy, bo wiem, skąd biorą mleko i jaki stosują wsad .
Pytanie zrozumiała 218 ( wiadomo - kobietka :P ) i zgadzam się z nią w 100% , bo trudno znależć żywność "czystą" czyli jednorodną (woda , cukier, tłuszcz poza dyskusją ).
Ale...do pokarmów neutralnych z jogurtów pasuje mi tylko jogurt naturalny Zott, który zawiera tyle samo wegli co białka ( 47 % ), reszta albo pikuje w stronę węgli ...stąd cała dyskusja;)
Skończyła się ona zresztą na tym, że ten, kto spożywał jogurt jako osobny posiłek nadal go tak spożywa, a ten, kto popijał nim suchą bułę nadal ją popija;)
Nie wiem czy to kompromis czy jego brak, ale pasuje mi tu cytat: "Rzeczy nie są takimi, jakimi się wydają" ;)
Szacuny
68
Napisanych postów
6262
Wiek
43 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
25443
dla mnie jogurt to produkt białkowo-węglowodanowy, a właściwie jeżeli nie jest to jogurt odtłuszczony to białkowo-węglowodanowo-tłuszczowy.
tylko z nazwy, neutralnym nie da sie tego nazwac
- wegle z jogurtu to laktoza ew zwykły cukier stołowy (smakowe)
- białko nie jest idealnej jakosci
- bakterie zawarte w jogurcie nie mają takiego znaczenia dla jelita jak np te z kefiru.
Szacuny
11148
Napisanych postów
51557
Wiek
30 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Witam :)
Makelroj...ale że o co chodzi?:P
Nie dyskutujemy nad wyższością kefiru nad jogurtem ani nad komplementarnością białka ( raczej mieszaniny aminokwasów )tegoż jogurtu czy składem flory bakteryjnej ;)
Chodziło tylko o to,że rozkładając jogurt (mleko,śmietanę i kefir pewnie też :P )na czynniki pierwsze mamy więcej cukru niż białka...więc dlaczego by nie traktować jogurtu jak węgla? ;)
Dyskusję uważam zresztą za zakończoną ;)
Studentsky - o ile to nie będzie kryptoreklama to Zott /Bacoma ( wiem co jem ;) )
Pozdrawiam