SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

prosze o kilka rad

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 1736

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
1. Pierwsze słyszę
2. Oliwki ok, ale lepszym wyjsciem byłby olej extra virgin włoski.
3. Olej lniany kupisz zapewnę w sklepach ze zdrową żywnością. Musiałabyś poszukać. Do smaków da rade się przyzwyczaić
4. jak podpunkt 1
5. Ser żółty dawaj tylko dla urozmaicenia w diecie. Kiepskie źródło czegokolwiek. Wędliny to samo. Nie łączy się dużych ilości węgli z tłuszczem.
6. Ogółem przyjmuje się nie jedzenie przynajmniej półtorej godziny przed treniniem. Ale również uwarunkowane to jest tym jak duży będziesz nasz posiłek, objętościowo, kalorycznie. Tłuszcze na przykład wchłaniają się wolno, oraz spowalniają absorpcję pozostałych skladników odżywczych. Musisz sama wyczuć.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 547 Wiek 42 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 2264
Ok, dzięki.

A wiesz/cie o co chodzi ze slogami??Za co i kto i komu moze przyznac i co to daje??:)

sam nie wiem...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
SOG - Suma otrzymanych głosów.
Dajesz je ludziom którzy piszą z sensem, pomogli Ci. Jest to forma wynagrodzenia.
Sogi można dawać jeżeli ma się abonament
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 547 Wiek 42 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 2264
Aha :) A to szkoda, że nie jestem pełnoprawnym bo bym Ci za pomoc dał, ale może kiedyś :)

Dzięki :)

sam nie wiem...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 125 Napisanych postów 6135 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 30354
1.Słyszałem, że nie powinno się łączyć ogórków z pomidorami. Coś się traci - tylko co??
Witamina C należy do najmniej trwałych. Ulega zniszczeniu w wyższej temperaturze, w obecności tlenu, enzymów typu oksydaz (takich jak askorbinaza, peroksydaza i inne) oraz niektórych jonów metali. Przy sporządzaniu potraw (gotowanie, duszenie) traci się do 75% witaminy C, przy suszeniu owoców do 90%. Procesy technologiczne, takie jak pasteryzacja, sterylizacja, a także mieszanie połączone z napowietrzaniem, niszczą witaminę C. Najmniejsze jej straty występują podczas mrożenia. Przed utlenianiem chroni ją dodatek dwutlenku siarki, czyli stosowane w przemyśle tzw. siarkowanie pulp owocowych. Podobnie przed rozkładającym działaniem askorbinazy chroni ją niskie pH (niższe niż pH = 5).
Wielkość strat zależy od sposobu przygotowania warzyw i owoców, czasu gotowania, ilości użytej wody, czasu przetrzymywania gorących potraw. Prawidłowa technologia potraw, właściwe przygotowanie surówek pozwala na zachowanie odpowiedniej ilości witaminy C w spożywanych posiłkach.
Na przykład surówki z pomidorów lub z kapusty długo zachowują witaminę C, natomiast dodatek świeżych ogórków, które zawierają dużo czynnej askorbinazy przyspiesza w surówce z pomidorów rozkład witaminy C.

"Wszystko jedno gdzie się żyje,
Raz się chudnie, raz się tyje..."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 547 Wiek 42 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 2264
No właśnie o coś takiego mi chodziło z tymi pomidorami :)
A czemu nie powinno się kroić sałaty nożem??\

Ogólnie kolega ma coś wspólnego z dietetyką czy to wiedza hobbystyczna??:)

sam nie wiem...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 125 Napisanych postów 6135 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 30354
Sałata w kontakcie ze stalą (nie tylko z nożem ale i z miską stalową) zaczyna reagować chemicznie, brzegi ciemnieją, zmienia się smak (gorzknieje)

"Wszystko jedno gdzie się żyje,
Raz się chudnie, raz się tyje..."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Ale żadne niekorzystne reakcje nie zachodzą ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 125 Napisanych postów 6135 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 30354
No może ew. reakcja wymiotna po spożyciu

"Wszystko jedno gdzie się żyje,
Raz się chudnie, raz się tyje..."

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Spalić tłuszcz bez odrzywe

Następny temat

Jak mam zrobić diete?

WHEY premium