Szacuny
126
Napisanych postów
4616
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
53303
Z tego co pamiętam u Ciebie cel główny to odchudzanie, pisałem co jest najlepsze w Twoim wieku, Ty chyba nadal masz w głowie głodówki... z zakresu odżywiania jest tyle interesujących tematów, ciekawe dlaczego zainteresowałaś się tym?
Szacuny
14
Napisanych postów
700
Wiek
43 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
19983
Mnie to zawsze dziwi to że dalej uparcie próbuje się udowodnić że człowiek jakoby zawsze był zwierzęciem roślinożernym.Badając naszą ewolucje bardzo łatwo stwierdzić fakt że nagły rozwój naszego mózgu był spowodowany zmianą diety z kiełkowo-owocowej na diete z przewagą produktów zwierzęcych.Jak by natura stworzyła nas do jedzenie tylko roślin lub w więkrzosci pokarmu roślinnego to chyba potrafilibyśmy trawić celuloze jak np.termity które posiadają celulaze lub w naszym przewodzie żyłyby organizmy które by ją rozkładały jak np. u krowy.Przewód pokarmowy człowieka pod względem budowy jak i fizjologi najbardziej zbliżony jest do świni czyli zwierzęcia wszystkożernego.Ciekaw też jestem jak rodzaj ludzki przeżył epoke lodowcową??? pewnie jedząc kiełki , korzenie i korę drzewną
Zmieniony przez - Tankowiec w dniu 2006-11-21 10:46:43
Zmieniony przez - Tankowiec w dniu 2006-11-21 10:47:51
Tylko Umarli widzieli koniec wojny... Ci co przeżyli, nie zobaczyli..
Szacuny
6
Napisanych postów
165
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
1351
Tankowiec
Mysle, ze celuloza w ukladzie pokarmowym czlowieka ma inne zadania od dostarczania energii to faktem jest, iz jestesmy wszystkozercami. Jesli jednak ktos z wyboru chcialby zyc tylko na miesie/roslinach to daje mu, ze przezyje wiecej lat w lepszym zdrowiu niz niejeden "mieszaniec" z prostego powodu - o ile nasz uklad pokarmowy nie ma problemow z naturalnym pokarmem, to juz mieszanie miesa ze skrobia sprawia duzy problem dla sokow trawiennych w zoladku, gdyz oba produkty wymagaja odmiennego srodowiska do prawidlowego przetrawienia. Bialko potrzebuje kwasowego, skrobia zasadowego. O ile wiekszosc warzyw jest neutralna dla enzymow jakie wytwarza zoladek (wymaga zasadowych jak i kwasowych warunkow) to w ostatnie 2k lat rozwinelo sie rolnictwo, a wraz z nim produkty skrobiowe, które nie nauczyly jeszcze naszych organizmow trawienia obu rzeczy na raz - miesa i np. Ziemniakow. M.in. stad pewnie rozne choroby, których nie bylo - w tym wszalakiej masci cywilizacyjne, bo o ile kiedys jeszcze wszelakie skrobie zachowywaly wlasny kompleks enzymow, to dziś obrobki termiczne calokowicie je niszcza.
Dla eksperymentu polecam np. lewatywe, albo nawet 20-scia w odstepie 2-dniowym, aby przekonac się, ile niestrawionego swinstwa może się w was odlozyc w samych jelitach, a jest jeszcze tkanka laczna, watroba, pluca, woreczek zolciowy itd.
Ciekaw tez jestem jak rodzaj ludzki przezyl epoke lodowcowa? Niektore zrodla wskazuja, ze emigrujac w cieplejsze i bardziej sprzyjajace zyciu Ziemie – prawdopodobnie nie zawsze istniala taka mozliwosc, to nie nalezy jej wykluczac ;)
PS. Przepraszam za brak polskich znakow – uwarunkowane moja obecna lokalizacja :)
Zmieniony przez - mosiekjest w dniu 2009-01-03 16:22:09
Zmieniony przez - mosiekjest w dniu 2009-01-03 16:22:58