SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

gazpacho

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 3255

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 1130 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 12734
Wymawia się - gazpacio. Szybkie, tanie i dobre. Doskonałe rozwiązanie na upalne dni choc nie tylko bo zimą również sobie je popijam ze smakiem.

Gazpacho to chłodnik choc przeciwnicy jakichkolwiek innowacji w rodzimej gamie posiłków nazywają go po prostu zupą i jest to również prawidłowe choc wywołujące nieporządane skojarzenia bo wiadomo jak wygląda i co za sobą niesie polska zupa domowa .
Gazpacho jest potrawą znaną od wieków w krajach śródziemnomorskich. A jako stały posiłek rzymskich legionów krzepiła niejednego żołnierza ponad dwadzieścia wieków temu więc gorąco zachęcam bo warto chocby z czysto historycznego punktu widzenia przekonac się co też takiego ten biedny żołdak miał w garnku. Historia nie mogła się oczywiście mylic i dlatego gazpacho było przejmowane przez kolejne armie świata - naziści, legioniści francuscy - pod różnymi nazwami. Do polskiego wojska jednak nie dotarło, byłem, sprawdziłem, nie ma ...

Co potrzebujemy ...

1. Pomidory [ 4 średniej wielkości ]: ok.500g - po wypestkowaniu + / - 340g

2. Ogórek [ sztuk raz ]: ok. 300g - po wypestkowaniu + / - 150g

3. Czosnek [ 4 ząbki ]: ok. 22g

4. Papryka czerwona [ sztuk raz ]: ok. 220g - po wypestkowaniu + / - 200g

5. Papryka zielona [ sztuk raz ]: ok. 280g - po wypestkowaniu + / - 240g

6. Trochę pieczywa [ 40 - 80g ], powinno byc pszenne, ale ja zawsze dodaję tu pełnoziarnistego.

7. Woda, dzieje pokazują, że może a nawet powinna byc to normalna, przegotowana woda choc jak dodacie mineralizowanej prosto z butli również się nic nie stanie.

8. Szczypta soli i pieprzu.



Jedyne co należy zrobic to sparzyc pomidory i obrac je ze skórki a następnie wypestkowac łyżeczką. Podobnie z ogórasem, obieramy ze skóry, przecinamy wzdłuż na pół i wypestkowujemy. Z papryk usuwamy pestki i wszystkie warzywa tniemy w małą kostkę po czym wrzucamy je do miksera razem z chlebem. Miksujemy a otrzymaną papkę rozcieńczamy z dwoma litrami wody i ładujemy do lodówy.
Wypestkowujemy ze względu na kwach w pestkach - szczególnie pomidory - który mógłby popsuc smak jak i całodzienną świeżosc.

Armie świata spożywały gazpacho również z dodatkiem nie ubitej w procesie przygotowywania posiłku papryki i cebuli, maczali chleb w gazpacho i najczęściej jedli z jednego wielkiego gara. To pierwsza forma spożywania gazpacho. Druga to po prostu popijanie jako orzeźwiającego napoju warzywnego i tę stosuję najczęściej.

Wartosc energetyczna: ok. 300kcal
Białko, ale co to za białko: ok. 15g
Tłuszcze, ale co to za tłuszcze: ok. 4g
Węgle przyswajalne: ok. 50g
Błonnik: ok. 18g
Witaminy i minerały [ samej witaminy C ma 620mg ]: od groma i na tym polega urok gazpacho

Czasami dodaję oliwy z oliwek i koncentratu pomidorowego - taka modyfikacja mała. Popijam przez cały dzień.

P.S. Jeśli znajdziecie się kiedyś np. we Włoszech to gorąco zachęcam do wypróbowania oryginalego gazpacho.

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
super pychotka sog for you ale troche za duzo weglowodanow to ma
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 1130 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 12734
... owszem, sporo węgli, ale nie pijesz wszystkiego jednym haustem a popijasz sobie przez cały dzionek więc można sobie węgle bez problemu rozłożyc w układzie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51557 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
no pyszne to jest :D codziennie popijam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 125 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 4886
mam pytanie z innej beczki Czy teksty typu 'tłuszcze, ale co to za tłuszcze' nie były przypadkiem inspirowane panem Piaseckim?

...niby mam przeczucie, ale co to za przeczucie

Want a miracle? Be a miracle.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 1130 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 12734
Ange, zaręczam, że to było nie zamierzone, ale może podświadomosc spłatała mi figla.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Moja dietka, jeden problem

Następny temat

REDUKCJA DLA SIEDZACYCH ZA BIURKIEM

WHEY premium